Matrix: Νέα δεδομένα γα το μοντέλο σεισμού στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της πολιτικής της για συνεχή παροχή υψηλών υπηρεσιών και προστιθέμενης αξίας προς τους πελάτες της, η Μatrix Insurance and Reinsurance Brokers σε συνεργασία με την Price Forbes & Partners και την RMS, διοργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα εργασίας στην Αίγλη Ζαππείου στις 30 Ιουνίου 2011. «Το μέλλον του Μοντέλου Σεισμού στην Ελλάδα: Εξέλιξη ή Επανάσταση» ήταν το θέμα της ημερίδας το οποίο ανέπτυξαν ομιλητές από την εξειδικευμένη στα θέματα αυτά RMS. Επίσης πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις δόθηκαν από πλευράς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Price Forbes & Partners.

Σε ότι αφορά την RMS, θα θέλαμε συνοπτικά να παρουσιάσουμε τα κύρια σημεία που ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι της.
Το 2011, η RMS συνέχισε να επεκτείνει το πιθανολογικό, υψηλής ανάλυσης μοντέλο της για τον κίνδυνο του σεισμού στην Ευρώπη, με σημαντικές αναβαθμίσεις των υφισταμένων μοντέλων για την Ελλάδα και την Τουρκία, και την κυκλοφορία τεσσάρων νέων για τις χώρες: Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία. 

Με την έκδοση του 2011, το μοντέλο της RMS για το κίνδυνο σεισμού στην Ευρώπη καλύπτει συνολικά 21 ευρωπαϊκές χώρες, όλες μοντελοποιημένες βάσει ενιαίου περιφερειακού προτύπου: Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία (συμπεριλαμβανομένου του Μονακό), Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Matrix: «Το μέλλον του Μοντέλου Σεισμού στην Ελλάδα: Εξέλιξη ή Επανάσταση» Λιχτενσταιν, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

‘Ένας από τους βασικούς στόχους της RMS είναι να διασφαλίζει ότι τα μοντέλα της είναι ενημερωμένα, τόσο από την άποψη της επιστήμης στην οποία βασίζονται όσο και από την άποψη της μεθοδολογίας μοντελοποίησης βάσει της οποίας λειτουργούν.
Αυτή η έκδοση του μοντέλου σεισμού για την Ελλάδα παρέχει ολοκληρωμένη ενημέρωση για όλα τα μέρη του μοντέλου, ευθυγραμμίζοντας το με τα πιο πρόσφατα πρότυπα προσομοίωσης σεισμού και παρέχοντας τη συνοχή με προηγούμενες εκδόσεις της ΒΜΒ για την υπόλοιπη Ευρώπη.

‘Ένα νέο μοντέλο προέλευσης έχει αναπτυχθεί με καλύτερη χωρική κάλυψη, ενσωματώνοντας τις τελευταίες απόψεις του κινδύνου σεισμού για περιοχές όπως η Ελληνική Ζώνη Καταβύθισης. Το μοντέλο της κίνησης του εδάφους, το οποίο μεταφράζει την μετακίνηση του εδάφους στην προέλευσή της σε μετακίνηση του εδάφους στην τοποθεσία της ασφαλισμένης έκθεσης στον κίνδυνο, έχει ενημερωθεί επίσης με ένα μείγμα από παγκόσμιες και τοπικό προερχόμενες λειτουργίες εξασθένησης. Τέλος, η εκτίμηση ζημιών έχει «μεταφερθεί» σε μια φασματικής απόκρισης προσέγγιση, η οποία αντικατοπτρίζει καλύτερα την σεισμική συμπεριφορά των κτιρίων και βελτιώνει τις εκτιμήσεις ζημιών. Οι λειτουργίες ευπάθειας βαθμονομούνται σύμφωνα με τους Matrix: «Το μέλλον του Μοντέλου Σεισμού στην Ελλάδα: Εξέλιξη ή Επανάσταση» τοπικούς κτιριακούς κανονισμούς, τα κτιριακό δυναμικό και έχουν αναπτυχθεί με τη βοήθεια τοπικών συμβούλων.

Η διαφοροποίηση του κινδύνου έχει επίσης βελτιωθεί με υψηλότερη ανάλυση γεωκωδικοποιησης και ανάκτηση επικινδυνότητας, με νέες ευπαθείς περιοχές (οι οποίες προσαρμόζουν τα ποσοστό ζημιών που λαμβάνονται υπόψη, για περιφερειακή διαφοροποίηση σε όλη την επικράτεια της χώρας) και με νέες κατηγορίες κατασκευής και κτήσης (η οποία επιτρέπει την ακριβέστερη κατάταξη των ασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων). Για να βοηθήσει τους χρήστες που δεν έχουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία ακινήτων, τα μοντέλα της RMS μπορούν να  απευθύνονται σε μία βάση δεδομένων ασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων που ονομάζεται η «απογραφή», η οποία θα προσδιορίσει το μέσο όρο των κτιριακών χαρακτηριστικών ανάλογα με τη θέση του ασφαλιζόμενου κινδύνου. 

H RMS φτιάχνει μία κατά παραγγελία απογραφή για κάθε χώρα στην οποία μοντελοποιεί τον κίνδυνο του σεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά κτιριακά αποθέματα και τις περιφερειακές παραλλαγές.  Πριν την προσπάθεια να αποδοθούν αυτές οι αλλαγές ζημιών στις ενημερώσεις των επιμέρους στοιχείων   του μοντέλου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι υπάρχει σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των μερών του μοντέλου. Το μοντέλο προέλευσης επηρεάζει το μοντέλο εδαφικής κίνησης αλληλεπιδρά με το μοντέλο ευπάθειας. Σε γενικές γραμμές το νέο μοντέλο δρα προς αύξηση των ζημιών, ενώ το μοντέλο κίνησης του εδάφους τη Matrix: «Το μέλλον του Μοντέλου Σεισμού στην Ελλάδα: Εξέλιξη ή Επανάσταση» μειώνει. Η αντίδραση του νέου μοντέλου ευπάθειας ποικίλλει ανάλογα με το είδος των εργασιών, αλλά εντός ενός δεδομένου είδους εργασιών, έχει την τάση να μειώνει τις ζημιές σε σύντομες περιόδους επαναφοράς, ενώ τις αυξάνει σε μεγαλύτερες περιόδους επαναφοράς. 

Το καθαρό αποτέλεσμα των αλλαγών του μοντέλου σε μία αντιπροσωπευτική για την RMS  αγορά έκθεσης σε κίνδυνο σε πανελλαδικό επίπεδο σε όλους τους τομείς εργασιών, μειώνεται στα επίπεδα ζημιών με μεγαλύτερη συχνότητα και αυξάνεται στα μέσα του φάσματος πιθανοτήτων υπέρβασης στην ουρά της καμπύλης του EP. Υπάρχει μία έντονη διακύμανση των ζημιών σε κάθε είδος εργασιών και μία πιθανότητα υπέρβασης και σε περιφερειακό επίπεδο στη συνολική επικράτεια της χώρας.