Στον πυρετό των deals ο ασφαλιστικός κλάδος διεθνώς

 

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μετά την φαρμακοβιομηχανία και τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας -μεταξύ άλλων-  και  ο ασφαλιστικός κλάδος υποκύπτει στον «πυρετό των deals». Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, από την αρχή του χρόνου έχουν συναφθεί συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων αξία 103,2 δις. δολαρίων, ποσό τετραπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Ο ρυθμός δεν αναμένεται να επιβραδυνθεί στο ορατό μέλλον, καθώς οι λόγοι πίσω από την τάση συγκέντρωσης του κλάδου: Οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές που «φέρνει» η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας Solvency II από την 1η Ιανουαρίου, οι ισχνοί ρυθμοί αύξησης των κερδών και οι αναιμικές αποδόσεις (συνεπεία και των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων), οδηγούν τους ομίλους σε συνένωση δυνάμεων, προκειμένου να μειώσουν τα κόστη τους και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Ο τελευταίος «κρίκος» στην αλυσίδα των ασφαλιστικών deals του έτους μπήκε προ ολίγων ημερών, όταν ο ελβετικός αντασφαλιστικός κολοσσός Swiss Re ανακοίνωσε την εξαγορά της βρετανικής Guardian Holdings Europe (ιδιοκτησίας της εταιρίας private equityCinven) έναντι 2,5 δις. δολαρίων. Νωρίτερα μέσα στο μήνα, o ιαπωνικός χρηματοοικονομικός όμιλος Mitsui Sumitomoεξαγόρασε την επίσης βρετανική ασφαλιστική Amlin PLC έναντι 5 δις. δολαρίων. Η μεγαλύτερη συμφωνία του έτους έλαβε χώρα τον Ιούλιο, όταν η αμερικανική ACE Ltd  ανακοίνωσε την εξαγορά της Chubb Corp για 29 δις. δολ.

Οι αναλυτές του κλάδου σημειώνουν ότι η δίψα για συγχωνεύσεις είναι φυσικό φαινόμενο σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά, όπου οι αποδόσεις υφίστανται έντονη πίεση. Οι εταιρείες επανατοποθετούν τα ασφάλιστρα που συλλέγουν, αλλά με τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, τα κέρδη είναι δύσκολη υπόθεση. Αυτό αφήνει τις περικοπές κόστους και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος ως μια από τις λίγες διεξόδους για ανάπτυξη. «Πρέπει κάποιος να μπει στην λογική των deals ή να υλοποιήσει φιλόδοξα προγράμματα αναδιάρθρωσης…Οι συνθήκες στις γενικές ασφάλειες θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες, οι αποδόσεις των επενδύσεων δεν βελτιώνονται, ο ευεργετικός αντίκτυπος του τελευταίου γύρου αυξήσεων ασφαλίστρων εξασθενεί και οι διεκδικήσεις ίσως αυξηθούν», παρατηρεί ο αναλυτής της γερμανικής Berenberg, Sami Taipalus.

Δεν λείπουν πάντως και οι….αστοχίες: Για παράδειγμα, η συμφωνία εξαγοράς της ιστορικής βρετανικής ασφαλιστικήςRSA Insurance (που μετρά 300 χρόνια ζωής…) από την ελβετική Zurich Insurance έναντι 5,6 δις. στερλίνες (8,8 δις. δολ.)  κατέρρευσε στις 21 Σεπτεμβρίου, καθώς οι Ελβετοί έκαναν πίσω. Η επίσημη δικαιολογία ήταν οι μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημίες που θα επωμιστεί η Zurich (περί τα 275 εκατ. δολάρια) από τις ασφαλιστικές απαιτήσεις που συνδέονται με τις εκρήξεις στο κινεζικό λιμάνι του Τιαντζίν. Ο πραγματικός λόγος ήταν η ανεύρεση «σκελετών» στα ντουλάπια του κλάδου γενικών ασφαλειών, που υποχρεώνουν την Zurich να εξετάσει την χρηματοοικονομική της θέση. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η συμφωνία ήταν σωστή από στρατηγικής πλευράς. Πρέπει όμως πρώτα να εξυγιάνουμε το δικό μας χαρτοφυλάκιο προτού προχωρήσουμε σε μια μεγάλη εξαγορά», δήλωσε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της Zurich Insurance, Μάρτιν Σεν

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*