Η άρνηση ή η αδυναμία του ελληνικού κράτους να τηρήσει τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης σχετικά με την Ασπίς Πρόνοια είναι για τον Ανασφάλιστο το μεγαλύτερο ίσως θέμα που αφορά το θέμα της ανάπτυξης. Πέρα από τις όποιες οικονομικές αναλύσεις για το Ασφαλιστικό , όταν κυριαρχεί η ανομία από το ελληνικό κράτος και η άρνηση εκπλήρωσης οφειλών του , τότε μην περιμένετε να υπάρξει ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική συνείδηση στους απλούς πολίτες.
Αλλά για ποια συνείδηση μιλάμε τώρα όταν η εξεύρεση ρευστότητας ανάμεσα στους επαγγελματίες της αγοράς είναι θέμα συζήτησης για όλους τους διαμεσολαβούντες. Οι μήνες μετά την τραπεζική αργία, δηλαδή από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα η ρευστότητα σε ασφαλιστικές εταιρείες , διαμεσολαβούντες έχει μειωθεί κατά 20-30% εάν κάνουμε αναγωγή στα αποτελέσματα εννεαμήνου των ασφαλιστικών εταιρειών. Ασφάλιστρα βέβαια πληρώνονται αλλά η ρευστότητα εξαυλώνεται μέσα σε Φόρους και λειτουργικά έξοδα που μας κατέκλυσαν τον Οκτώβριο- Νοέμβριο.
Η ασφαλιστική αγορά θα κάνει μία διαφημιστική ρελανς τον Δεκέμβριο προσπαθώντας να φέροντας το κλίμα των εορτών κοντά στο κλίμα της ασφάλειας. Οι πωλήσεις διευκολύνονται καλύτερα με την συναισθηματική προσέγγιση των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς παρά με τους φόβους των καταστροφών. Μέσα στα πάρτυ ανοίγουν τα πορτοφόλια …
Σε μερικές ημέρες αλλάζει η χρονιά και η ασφαλιστική αγορά θα μπει σε καθεστώς Solvency II και θα χρειαστεί ένα άτυπο χρονικό διάστημα προσαρμογής 3 τουλάχιστον μηνών. Αυτό μάλιστα ζητούν οι περισσότερες ξένες ενώσεις ασφαλιστικών εταιρειών σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία από την ΕΚΤ και την Ευρωπαική Επιτροπή. Νομίζω ότι και στην Ελλάδα θα υπάρξει αυτό το χρονικό περιθώριο προσαρμογής.