back to top
31.7 C
Athens
Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026

«Κακόγουστο σήριαλ» η επιτροπή τιμών φαρμάκων

Μαραθώνια και πολυήμερη η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων που εξετάζει τη λίστα της γενικής ανακοστολόγησης και αυτό γιατί μπορεί να ξεκίνησε την Πέμπτη, αλλά συνεχίστηκε, όχι μόνο την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο.
Μάλιστα, κάθε μια από τις συνεδριάσεις διήρκησε τουλάχιστον 6 ώρες, με τα μέλη της επιτροπής να εξετάζουν όλες τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί και οι οποίες και αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως πολλές!
Τελικά, εν συνόλω περίπου 70 φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπέβαλαν ενστάσεις στην Επιτροπή, για τις τιμές που έδωσε στα σκευάσματα τους το Τμήμα Τιμολόγησης του ΕΟΦ. Ο συνολικός αριθμός των ενστάσεων, φέρεται να ξεπέρασε κατά πολύ τα 300, με στελέχη της αγοράς να δηλώνουν στο Virus τη δυσαρέσκεια και δυσανασχέτηση τους για τις τιμές που έφθασαν τελικά στην Επιτροπή Τιμών.
Προβληματισμό, όμως, προκάλεσε ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός των φαρμάκων στα οποία δόθηκε τιμή πολύ κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρώπης, πρακτική που έχει κριθεί νομικά έωλη.
Είναι ενδεικτικό πως υπάρχουν φάρμακα στα οποία η τιμή έχει πέσει ακόμη και 30% κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρώπης, ποσό που έχει, δε, τεράστια απόκλιση από την τιμή των φαρμάκων σε μεγαλύτερες αγορές.
Αν οι τιμές αυτές δεν αποκατασταθούν ο κίνδυνος αρκετά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά ως ασύμφορα είναι ορατός.
Το Σάββατο, βέβαια, η επιτροπή δεν ολοκλήρωσε το έργο της. Μετά την εξέταση όλων των εταιριών διέκοψε τη συνεδρίαση με στόχο να τη συνεχίσει την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Έως τότε, κρίσιμο ερώτημα είναι αν ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο απόφαση για τις ενστάσεις που θα γίνουν δεκτές, ποιες και πόσες. Πάντως, πριν τη λήψη της όποια απόφασης και την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην Επιτροπή Τιμών, αναμένεται να κληθούν να γνωμοδοτήσουν οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά και οι υπηρεσίες του ΕΟΦ.
Πάντως, το κλίμα κατά τη διάρκεια και των 3 συνεδριάσεων της Επιτροπής ήταν καλό, τώρα αν αυτό θα μεταφραστεί σε αλλαγές και διορθώσεις και πόσες, μένει να φανεί.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας να χορηγήσει πανάκριβες θεραπείες έως και 10 φορές φθηνότερα!

Σε αντίθεση με 19 άλλες χώρες της ΕΕ, στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη λεγόμενη «Νοσοκομειακή Εξαίρεση»

SOS από τον ΕΟΦ για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

Ο οργανισμός προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση ύστερα από ενημέρωση των γερμανικών αρχών και εφιστά την προσοχή στις διαδικτυακές αγορές

Γενόσημα φάρμακα, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τους τελευταίους μήνες, συζητάμε αρκετά γι’ αυτά, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να τα κρίνουμε;

ΕΟΦ: Σε διαβούλευση τιμές για τα γενόσημα

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ανακοινώθηκε το αρχείο με την πρόταση του Τμήματος Τιμολόγησης για τις τιμές των αιτημάτων γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η ανάρτηση αφορά τις τιμές γενόσημων που κατατέθηκαν εντός του Ιουνίου 2022.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Επεκτείνεται η αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς

Από την Πέμπτη 29 Ιουλίου επεκτείνεται η αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς και πλέον εντάσσονται και οι ογκολογικοί ασθενείς και τα παιδιά

Συνάντηση ΣΠΑΤΕ με τη Νίκη Κεραμέως για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην ανάπτυξη του 2ου πυλώνα ασφάλισης έθεσε ο ΣΠΑΤΕ στη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας

Στο MEGA ο Χρήστος Νούνης για τα ΤΕΑ – Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο στην Επαγγελματική Ασφάλιση

Στο επίκεντρο της συζήτησης για την επόμενη ημέρα της Επαγγελματικής Ασφάλισης βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Δυναμώνουμε το όραμά μας – Συνέδριο Υδρογείου Ασφαλιστικής και Βραβεύσεις Συνεργατών στη Θεσσαλονίκη

Τις εξαιρετικές επιδόσεις των συνεργατών της τίμησε η Υδρόγειος Ασφαλιστική στο συνέδριο Βορείου Ελλάδος που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το ξίφος των ασφαλιστών στο θηκάρι του Ανασφάλιστου

Τον διαπέρασε τον Ανασφάλιστο ένα ξαφνικό ρίγος  και έβαλε το ξίφος του στο θηκάρι μόλις άκουσε μία φράση που σε δεσμεύει αμετάκλητα.

Η Kyndryl απέσπασε τρεις διακρίσεις στα Cloud Computing & SaaS Awards, μαζί με τις Eurolife FFH και Εθνική Ασφαλιστική

Η Kyndryl (NYSE: KD), κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών τεχνολογίας για κρίσιμες επιχειρησιακές λειτουργίες (mission-critical), απέσπασε τρεις διακρίσεις

Επεκτείνεται η αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς

Από την Πέμπτη 29 Ιουλίου επεκτείνεται η αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς και πλέον εντάσσονται και οι ογκολογικοί ασθενείς και τα παιδιά

Συνάντηση ΣΠΑΤΕ με τη Νίκη Κεραμέως για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην ανάπτυξη του 2ου πυλώνα ασφάλισης έθεσε ο ΣΠΑΤΕ στη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας

Στο MEGA ο Χρήστος Νούνης για τα ΤΕΑ – Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο στην Επαγγελματική Ασφάλιση

Στο επίκεντρο της συζήτησης για την επόμενη ημέρα της Επαγγελματικής Ασφάλισης βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης