Περιορισμοί…made in China στον ασφαλιστικό κλάδο

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Νέους κανόνες που περιορίζουν τη δυνατότητα χρηματοοικονομικών ομίλων να κατέχουν πλειοψηφικά πακέτα σε ασφαλιστικές εταιρείες θέσπισε η Εποπτική Αρχή για τον ασφαλιστικό κλάδο της Κίνας  (China Insurance Regulatory Committee-CIRC), σφίγγοντας τον κλοιό της εποπτείας στον απόηχο της βίαιης “εθνικοποίησης” της Anbang Insurance.

Μέχρι πρότινος, ένας μέτοχος μπορούσε να αγοράσει μερίδιο έως και 51% σε μια ασφαλιστική εταιρεία,  από τις 10 Απριλίου που θα αρχίσουν να ισχύουν οι νέοι κανόνες, όμως μπαίνει πλαφόν στο 33% ώστε να αποτραπεί ο έλεγχος κινεζικών ασφαλιστικών εταιρειών από άγνωστους ιδιοκτήτες.

Επιπροσθέτως, οι επενδυτές δεν θα μπορούν πλέον να αποκτούν μετοχικά πακέτα σε ασφαλιστικές μέσω παρένθετων εταιρειών, θα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ιδια κεφάλαια για την εξαγορά μετοχών και δεν θα τους επιτρέπεται να παρακάμπτουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς χρησιμοποιώντας εταιρείες holding ή μεταφέροντας τις αναμενόμενες αποδόσεις.

Οι 57 νέες ρυθμίσεις που προστίθενται στις κατευθυντήριες γραμμές του CIRC απαγορεύουν επίσης στους επενδυτές την υπεξαίρεση κεφαλαίων που προορίζονται για επενδυτικούς σκοπούς και την κατάχρηση ασφαλιστικών funds. Το σχετικό κείμενο που δημοσίευσε η CIRC αναφέρει ότι “όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να έχουν μια ξεκάθαρη και λογική μετοχική δομή” και ότι “υποχρεούνται να κοινοποιούν στην εποπτική αρχή το ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο”.

Αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων δεν θα είναι εύκολη, καθώς πολλοί κινεζικοί ασφαλιστικοί όμιλοι όπως η Anbang χρησιμοποιούν εξαιρετικά περίπλοκες μετοχικές δομές. Ο He Xiaofeng, διευθυντής της CIRC και επικεφαλής του τμήματος που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή την Anbang, προειδοποίησε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τους επόπτες να εντοπίσουν τις πηγές χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εταιρειών.

Την τελευταία διετία, η CIRC προσπαθεί να περιορίσει τους κινδύνους στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας, βάζοντας “φρένο” στα υψηλού ρίσκου επενδυτικά προϊόντα και διερευνώντας τις αθέμιτες σχέσεις μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και τοπικών κυβερνήσεων. Οι πρωτοβουλίες της αντανακλούν τη “γραμμή” του Κινέζου προέδρου Xi Jinping που έχει ταχθεί υπέρ της στενότερης εποπτείας του χρηματοοικονομικού κλα΄δου, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως το χρηματιστηριακό “κραχ” του 2015.

Οι νέοι κανόνες που θέσπισε η CIRC ακολουθούν -όπως προαναφέρθηκε- την πρόσφατη ανάληψη του ελέγχου της Anbang Insurance  από την κινεζική κυβέρνηση και έρχονται εν μέσω φημών ότι το Πεκίνο σκοπεύει να συγχωνεύσει τις εποπτικές αρχές για τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*