Επαγγελματικά ταμεία: Τι είναι ο Ατομικός Συνταξιοδοτικός Λογαριασμός για τα μέλη ΤΕΑ

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ο Ατομικός Συνταξιοδοτικός Λογαριασμός Εφάπαξ και Σύνταξης είναι η ατομική μερίδα κάθε ασφαλισμένου μέλους ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, η οποία αποτελείται από:

  • Τακτικές Μηνιαίες Εισφορές του εργαζομένου (είτε ως σταθερό ποσό είτε ως ποσοστό επί του μισθού)
  • Τακτικές Μηνιαίες Εισφορές του εργοδότη του
  • Προαιρετικές Εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη
  • Αποδόσεις από τις επενδύσεις της συνολικής περιουσίας του ταμείου

Ειδικά για τις αποδόσεις των επενδύσεων, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τους ΑΣΛ των ασφαλισμένων, με συνέπεια τη μεγαλύτερη απόδοση συνταξιοδοτικών παροχών.

Σημειώνεται πως τα ΤΕΑ είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν για το ύψος του ΑΣΛ κάθε ασφαλισμένου με ετήσιες τουλάχιστον βεβαιώσεις, καθώς και ηλεκτρονικά.

Εποπτεία για τα ΤΕΑ

Η έγκριση της σύστασης και η μετέπειτα εποπτεία των ΤΕΑ πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης), την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις επενδύσεις τους. Το Υπουργείο θέτει το νομικό πλαίσιο και τους κανόνες λειτουργίας των ΤΕΑ, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εποπτεύει τα αποθεματικά του ταμείου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ελέγχει τις επενδύσεις και τη διαδικασία αυτών. Γίνεται σαφές πως τα ΤΕΑ λειτουργούν υπό αυστηρό έλεγχο, με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση πως θα διατελέσουν τον σκοπό της σύστασής τους και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*