Όχι και τόσο αθώα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων τα τελευταία χρόνια δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια νέα έρευνα – τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο Μιλάνο – αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη δεν περιέχουν και τόσο αθώα συστατικά.

Η έρευνα εξέτασε τις 122 ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε 9 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα). Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα υγρών αναπλήρωσης για μια ποικιλία γεύσεων και περιεκτικοτήτων σε νικοτίνη, από τις δημοφιλέστερες εμπορικές μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά. Η μελέτη κατέγραψε αναλυτικά ποιες ουσίες περιείχε κάθε υγρό αναπλήρωσης και σε ποια ποσότητα.

Όπως διαπιστώθηκε, όλα τα υγρά περιέχουν τουλάχιστον μία ερεθιστική χημική ουσία που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία,  σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, εντοπίσθηκαν μεθυλ-κυκλοπενταλονόνη (στο 26% των δειγμάτων) και α-ιονόνη (στο 9%), που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος ή αναπνευστικές δυσκολίες κατά την εισπνοή τους. Επίσης, η μενθόλη (43% των δειγμάτων) και η αιθυλο-βανιλίνη (16,5%) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα.

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα» λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Κοινωνικής & Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, σημαίνει ότι πιθανώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παραβιάζουν τον Κανονισμό της ΕΕ ότι τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία.

«Οι χρήστες (ατμιστές) πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι αυτά μπορεί να περιέχουν ερεθιστικές ουσίες» επισημαίνει καταλήγοντας ο κ. Βαρδαβάς.

Πηγή: virus.com.gr / amna.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*