Λογιστικός “πονοκέφαλος” για τις ασφαλιστικές εταιρείες !

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι ασφαλιστικές εταιρείες σε πάνω από 100 χώρες αντιμετωπίζουν μια μοναδική στα χρονικά λογιστική αλλαγή τον Ιανουάριο 2021, με την εισαγωγή ενός διεθνούς χρηματοοικνομικού προτύπου το οποίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη. Είκοσι χρονιά “στα σκαριά”, το νέο πρότυπο επιδιώκει να διευκολύνει τους επενδυτές να συγκρίνουν πόσα κερδίζουν ασφαλιστικοί όμιλοι όπως η ΑΧΑ, η Prudential και η Generali από τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια, ανοίγοντας ένα “μαύρο κουτί” εθνικών πρακτικών τιμολόγησης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές θα χρειαστεί να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε κόστη συμμόρφωσης καθώς θα απαιτηθεί να επαναπρογραμματίσουν τα συστήματα πληροφορικής τους για να υπολογίσουν εκ νέου εκατομμύρια ασφαλιστικά συμβόλαια.

Το νέο Πρότυπο από το Διεθνές Συμβούλιο Χρηματοοικονομικών Προτύπων (Ιnternational Accounting Standards Board-IASB) θα επηρεάσει 450 εισηγμένες ασφαλιστικές εταιρείες που διαχειρίζονται 13 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του IASB Hans Hoogervorst, η “φτωχή” ποιότητα των λογιστικών στοιχείων λειτουργεί αποτρεπτικά για επενδύσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες και τα οφέλη από την εφαρμογή του νέου προτύπου θα υπερκεράσουν τα κόστη.  “Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε τα κόστη. Η αυξημένη διαφάνεια στον ασφαλιστικό κλάδο λογικά θα οδηγησει σε βελτίωση της “επενδυσιμότητάς” (investability) και μακροπρόθεσμα θα μειώσει το κόστος κεφαλαίου για την ασφαλιστική βιομηχανία”, υποστήριξε ο κ. Hoogervorst.

Τα λογιστικά πρότυπα του IASB εφαρμόζονται στις χώρες της ΕΕ, σε πολλές ασιατικές χώρες και τον Καναδά, αλλά όχι στις ΗΠΑ που προχωρούν στη μεταρρύθμιση των δικών τους λογιστικών προτύπων.

Σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS) 17, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να υπολογίζουν τα έσοδα από π.χ. ασφαλίσεις αυτοκινήτων ως ετήσιες προσόδους, χρησιμοποιώντας επιτόκιο και άλλες πληροφορίες αγοράς που θα πρέπει να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση. Ετσι, μπαίνει τέλος στην πρακτική των ασφαλιστικών εταιρειών να χρησιμοποιούν στοιχεία από την περίοδο υπογραφής του συμβολαίου, άρα “απαρχαιωμένα” σε κάποιες περιπτώσεις.

“Είναι σημαντική εξέλιξη, διότι οι λογιστικές πρακτικές θα αλλάξουν για τα ασφαλιστικά συμβόλαια και τα κέρδη να αποδειχθούν πιο ευμετάβλητα από ότι τώρα”, σχολίασε ο  Kevin Griffith,  υπεύθυνος για την εφαρμογή του IFRS 17 στην EY. Σύμφωνα με την Willis Tower Watson,  οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την μερισματική πολιτική  των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η Deloitte προειδοποίησε ότι  αυτή η “ιστορική αλλαγή” δεν θα έρθει φθηνά. “Θα υπάρχουν κόστη εφαρμογής για πολλές ασφαλιστικές, ανάλογα με αυτά που προέκυψαν από την υιοθέτηση της Solvency II” είπε ο  Mark McQueen, υπεύθυνος για την εφαρμογή του IFRS 17 στην Deloitte. Ο ίδιος ανεβάζει τον λογαριασμό στα 3-4 δισ. ευρώ για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ.

Η Insurance Europe, το λόμπι των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ παρατηρεί ότι πολύ λίγες εταιρείες έχουν δει το πλήρες κείμενο του IFRS 17 πριν την δημοσίευσή του. “Τα κόστη εφαρμογής για το IFRS θα είναι σημαντικά, αλλά μια πλήρης ανάλυση κόστους-οφέλους μπορεί να γίνει μόνο αφού έχουμε το τελικό κείμενο στα χέρια μας”, σημείωσε ο Olav Jones,  αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Insurance Europe.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*