Μπορεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική ασφαλιστική αγορά την πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία;

Άγνωστες είναι οι πτυχές για την ασφαλιστική αγορά από τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία καθώς κάποιοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι η ασφαλιστική αγορά της Τουρκίας θα υποστεί αρκετές ‘επιχειρηματικές μεταναστεύσεις’ άμεσες ή έμμεσες.

Η Τουρκία αποτελεί για τις περισσότερες πολυεθνικές ασφαλιστικές ένα hub που συνδέει την Ευρώπη με την Ανατολή και την Ασία. Με πληθυσμό άνω των 80 εκ. κατοίκων και αυξανόμενα επί μία δεκαετία τα εισοδήματα, η Τουρκία φιλοξένησε τις έδρες πολλών ασφαλιστικών εταιρειών σε ότι αφορά την δραστηριοποίησή τους στην Ν.Α Ευρώπη και τα Βαλκάνια αλλά και τις δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή.

Με την έκρυθμη πολιτική κατάσταση, πολλοί ξένοι παράγοντες θεωρούν ότι μπορεί να μεταφέρουν τις έδρες τους για τις περιοχές αυτές σε άλλα κράτη με μικρότερο γεωπολιτικό κίνδυνο. Υποψήφιες είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος. Το ερώτημα είναι εάν μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί σοβαρή και να διεκδικήσει κάποιες έδρες πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Εταιρείες με σοβαρότητα και σωστή οργάνωση υπάρχουν αλλά το θέμα σκοντάφτει στην οικονομική καχεξία της χώρας και στην πολιτική αβεβαιότητα. Εάν κάποιες ξένες πολυεθνικές ή ενδεχομένως και τουρκικών συμφερόντων μεταφέρουν την έδρα (για την ευρύτερη περιόχή) στην Ελλάδα, η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα μεγαλώσει όχι μόνο σε παραγωγή αλλά και σε σημασία για τους ξένους ομίλους

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*