Θα πληρώσουν ασφάλεια όσοι παραλάβουν πινακίδες;

του Βάιου Κρόκου

Κίνητρο για άρση της ακινησίας των οχημάτων δίνει και φέτος το Υπουργείο Οικονομικών σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων. Με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δίνεται η ευκαιρία καταβολής τελών κυκλοφορίας σε μηνιαία βάση. Από την μια πλευρά, το Υπουργείο ευελπιστεί σε έξτρα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, ενώ οι αρκετοί ιδιοκτήτες ΙΧ ίσως θελήσουν να επωφεληθούν της «έκπτωσης» και να κινήσουν ξανά τα οχήματα τους. Τι γίνεται όμως με την ασφάλιση τους;

Θεωρητικά, δημιουργείται μια έξτρα πηγή εσόδων για ασφαλιστήρια μηνιαίας,  τριμηνιαίας, εξαμηνιαίας διάρκειας. Ωστοσο, οι προσδοκίες  βάσει της εικόνας της αγοράς αναφορικά με τα ανασφάλιστα οχήματα που ήδη κυκλοφορούν, φαίνεται να είναι συγκρατημένες.

Στα μέσα Μάϊου άλλωστε πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων, σύμφωνα με την δέσμευση του διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλή. Υπό εξέταση θα τεθούν τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας αναφορικά με το ποιος έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και κατέχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Στα επόμενα βήματα αναμένονται οι σχετικές πιστοποιήσεις ή οι διαφωνίες επί των ευρημάτων, η ειδοποίηση και η επιβολή προστίμων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Το βέβαιο είναι πώς η εικόνα παραμένει ζοφερή ως προς τον αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΑΕΕ για την νέα χρονιά είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τα ανασφάλιστα οχήματα:

«Οι ανασφάλιστοι οδηγοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο. Αποτελούν απειλή για τους συνεπείς οδηγούς σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, τους επιβαρύνουν οικονομικά και στερούν φορολογικά έσοδα από το κράτος. Πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος ώστε να μην κυκλοφορεί πλέον ούτε ένα ανασφάλιστο όχημα», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δ. Μαζαράκης στην πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου.

Πώς θα γίνει η επιστροφή πινακίδων

-Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
-Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
-Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του 2017 καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Έτσι, για επιβατικό Ι.Χ. 1.000 κ.εκ.,του οποίου τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας είναι 120 ευρώ, υπάρχουν οι εξής επιλογές, αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να πάρει πίσω τις πινακίδες μέσα στον Ιούνιο:

-Για 1 μήνα: Τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120x (2/12)=20 ευρώ.
-Για 3 μήνες: Τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας είναι 120x (4/12)=40 ευρώ.
-Για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2017: Σε αυτήν την περίπτωση θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120x (7/12)+120x (2/12)=70 ευρώ+20 ευρώ=90 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*