του Νίκου Σακελλαρίου
Ασφαλιστικές απάτες ύψους 4 εκατ. ευρώ το 2013 και 5 εκατ. ευρώ το 2014 εξιχνίασαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΑΕΕ. Στις συνολκές αποζημιώσεις που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές η απάτη ανέρχεται περίπου στο 10%.
Σημειώνεται σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, η ασφαλιστική απάτη ακολουθά αυξητικούς ρυθμούς
Η ασφαλιστική απάτη δεν κάνει διάκριση, αποτελεί πρόβλημα για το σύνολο της ασφαλιστικής αγορά και των επιμέρους κλάδων και εμφανίζεται με διάφορους τρόπους, πχ οι ψευδείς δηλώσεις, εικονικές κλοπές, ατυχήματα, φουσκωμένοι λογαριασμοί.
Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ασφαλιστικής απάτης τόνισαν από κοινού η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης και μέλος της αντίστοιχης επιτροπής της Εθνικής Ασφαλιστικής, Παναγιώτης Γεωργίου
Ο Παναγιώτης Γεωργίου επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ισχυρών εσωτερικών ελέγχων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τις επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές προκειμένου να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και άμεσα κάθε ασφαλιστική απάτη και χρειάζεται η άμεση συνεργασία με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος.
Επιτυχία θα πρέπει να τονιστεί καταγράφουν οι πρακτικές αντιμετώπισης της απάτης που εφαρμόζει η αγγλική αγορά.
Ιδιαίτερα διαδεδομένες ασφαλιστικές απάτες είναι είναι το στήσιμο των ατυχημάτων, το «φούσκωμα» των αποζημιώσεων, οι ψευδείς δηλώσεις. Η ασφαλιστική απάτη έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε το 2012 καταγράφονταν 15 δόλιες ζημιές κάθε ώρα, ή 140.000 δόλιες ζημιές μέσα στο έτος.
Κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της ασφαλιστικής απάτης θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των ασφαλίστρων