στατιστικά, έρευνα, μελέτη, οθόνη, γραφείο

Ερχονται νέα run – off στην ασφαλιστική αγορά

της Ελενας Ερμείδου

Εν εξελίξει βρίσκονται οι διαδικασίες run – off, καθώς ο κατακερματισμός της αγοράς, τα χαμηλά επιτόκια και η στασιμότητα των επιπέδων των ασφαλίστρων αποτελούν συστατικά της αγοράς τα οποία θα παραμείνουν σε όλη την διάρκεια του 2016. Η εκχώρηση μέσω run – off κλειστών χαρτοφυλακίων αποτελεί λύση για την αποδέσμευση αποθεματικών κεφαλαίων. Φέτος σύμφωνα με τις προβλέψεις οι διαδικασίες run off θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας νέα ιστορικά υψηλά.

Ισχυρό κίνητρο των διαδικασιών αυτών οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει το Solvency II. Η νέα οδηγία επιτάσσει τα εποπτικά κεφάλαια να καλύπτουν επαρκώς και τα ενεργά και τα ανενεργά χαρτοφυλάκια. Η διατήρηση των ανενεργών χαρτοφυλακίων έχει κόστος για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών.

Μέσω των run off διαδικασιών, τα κλειστά χαρτοφυλάκια και οι προβλέψεις μεταφέρονται στον ισολογισμό της εταιρείας που διαπράττει την διαδικασία. Οι δε διαδικασίες ομοιάζουν με αυτές που ακολουθούνται στις συμφωνίες των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ωστόσο, για να προχωρήσει η διαδικασία και να βγει η τελική αποτίμηση η εταιρεία θα πρέπει να διενεργήσει λεπτομερή έλεγχο χαρτοφυλακίων (due dilligence), ενώ, στην συνέχεια ακολουθούν οι τελικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης για το run-off που διεξήγαγε η PwC το 2015, τα ανενεργά χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών αυξήθηκαν κατά 20% από το 2008, φθάνοντας πλέον τα 247 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται, χτες ανακοινώθηκε η εξαγορά της  ERGO Assicurazioni S.p.A από τον run – off  Όμιλο  DARAG με το  χαρτοφυλάκιο της ERGO Assicurazioni να  περιλαμβάνει προϊόντα όλων των κύριων ασφαλιστικών κατηγοριών, πλην της ζωής. Αποτελεί την  πρώτη συναλλαγή της DARAG στην Ιταλία, και ορόσημο για την αναπτυξιακή στρατηγική της στην Ευρώπη.

Η Ergo Assicurazioni μετονομάζεται σε DARAG Italia S.p.A, αποτελώντας την τρίτη ασφαλιστική εταιρεία του Ομίλου DARAG και την πλατφόρμα των δραστηριοτήτων της DARAG στη νότια Ευρώπη. Η  DARAG θα συνεχίσει την ανάπτυξη της ERGO Assicurazioni στους κλάδους στους οποίους δραστηριοποείται μέχρι σήμερα, και παράλληλα να θεμελιώσει ένα δεύτερο στρατηγικό πυλώνα, τις δραστηριότητες run-off, με στόχο να διασφαλίσει τη συνέχεια της ERGO Assicurazioni

Η DARAG είναι μία ασφαλιστική εταιρεία που εξειδικεύεται στο run off η δυναμική του οποίου ξεπερνά τα 240 δισ. ευρώ. Αναλαμβάνει τους κινδύνους που συνδέονται με την διατήρηση ανενεργών χαρτοφυλακίων και την διευθέτηση απαιτήσεων που συνδέονται μέσα από το κλειστό χαρτοφυλάκιο.

Το R-pad είναι μία πλατφόρμα ευέλικτη που προσφέρεται στους υποψήφιους επενδυτές ώστε να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους για να τις διαχειριστούν σε χαρτοφυλάκια run-off.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*