Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τo φετινό stress test στις ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «αυτή η τακτική άσκηση αποσκοπεί στον εντοπισμό των ευάλωτων σημείων των ασφαλιστικών και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως τεστ στο οποίο κάποιος περνά ή “κόβεται”. Τα stress tests είναι σχεδιασμένα ώστε να αξιολογήσουν τις αντοχές του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου σε έντονα αρνητικές εξελίξεις στην αγορά, στη βάση ενός αναλυτικού πλαισίου. Επιπροσθέτως, το τεστ εξετάζει τη δυνητική αύξηση του συστημικού κινδύνου σε συνθήκες πίεσης».
Το φετινό τεστ εστιάζεται σε δυο μείζονες κινδύνους:
-Πρώτον, το περιβάλλον χαμηλών-αρνητικών επιτοκίων επί μακρόν
-Δεύτερον, το λεγόμενο «διπλό πλήγμα» (double hit), δηλαδή ένα αρνητικό σοκ στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού σε συνδυασμό με χαμηλό επιτόκιο risk free.
Η άσκηση αφορά τις μακροπρόθεσμες δραστηριότητες των ασφαλιστικών εταιρειών και προκειμένου να συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα και περισσότερες μικρομεσαίες εταιρείες, ο στόχος για το ποσοστό συμμετοχής αυξήθηκε από 50% το 2014 στο 75% φέτος για την ασφαλιστική αγορά κάθε χώρας. Για να περιορίσει το βάρος στον κλάδο, η EIOPA παράλληλα με τα stress tests θα συγκεντρώσει και στοιχεία για τα ίδια κεφάλαια και τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις (Long Term Guarantees-LTG) βάσει της οδηγίας Solvency IΙ. Η συλλογή των πληροφοριών αυτών προβλέπεται από το Αρθρο 77f της Solvency II και δεν συνδέεται με το τεστ αντοχής. Η EIOPA θα δημοσιεύει σε εβδομαδιαία βάση ερωτήσεις και απαντήσεις απαντώντας σε πιθανές ερωτήσεις των εταιρειών που συμμετέχουν στο τεστ. Η προθεσμία υποβολής των αποτελεσμάτων στις εθνικές εποπτικές αρχές είναι η 15η Ιουλίου 2016. Τα αποτελέσματα των stress tests σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα δημοσιευθούν τον Δεκέμβριο του 2016 με ανώνυμο ή/και συγκεντρωτικό τρόπο.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε μέσω του τεστ ότι το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον είναι αντίξοο», σχολίασε ο πρόεδρος της EIOPA Gabriel Bernardino. «Είμαι πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα θα μας δώσουν μια “εικόνα υψηλής ανάλυσης” για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο και τα πιο ευάλωτα σημεία του. Πρέπει να δούμε τα θέματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από εποπτικής πλευράς και να δράσουμε προληπτικά έναντι της δυνητικής συσσώρευσης συστημικών κινδύνων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επομένως, η άσκηση δεν θα επικεντρωθεί στο ποια εταιρεία πληροί ή όχι τις ελάχιστες προδιαγραφές κεφαλαιακής επάρκειας μετά τα σοκ, αλλά στις επιπτώσεις των σεναρίων αυτών στη χρηματοοικονομική σταθερότητα», κατέληξε ο κ. Bernardino.