Έξυπνο κράνος ειδοποιεί το ΕΚΑΒ σε περίπτωση ατυχήματος

Μια ομάδα Ελλήνων φοιτητών βρίσκεται πίσω από την ιδέα κατασκευής ενός νέου κράνους, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ειδική συσκευή για την αυτόματη ειδοποίηση του ΕΚΑΒ σε περίπτωση σφοδρής πρόσκρουσης, αλλά και την παροχή σημαντικών ιατρικών πληροφοριών για τον τραυματία και τον τόπο του ατυχήματος.

Το έξυπνο κράνος ονομάζεται Lemon Crash (Life Emergency on Crash) και σκοπό έχει τη μείωση της θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα των μοτοσικλετιστών, καθώς η ταχύτητα της επέμβασης συχνά παίζει κομβικό ρόλο για την επιβίωση του τραυματία.

Πώς λειτουργεί;

Εκτός από το ακριβές στίγμα για το σημείο του ατυχήματος, η συσκευή θα μεταδίδει τηλεφωνικά και ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στο Κέντρο Πρώτων Βοηθειών όπου θα αναφέρονται προσωπικά στοιχεία του αναβάτη, η ομάδα αίματος, πιθανές χρόνιες παθήσεις και κάποιες ιατρικές παρατηρήσεις που θα ήταν χρήσιμες για τις Α΄ Βοήθειες. Επιπλέον, μέσα από κάποιους αισθητήρες που διαθέτει, θα συλλέγει δεδομένα κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης σχετικά με τις δυνάμεις που αναπτύσσονται, καθώς και την επίδρασή τους στον οδηγό.

Ακόμη, θα υπάρχει ακουστικό-μικρόφωνο για την επικοινωνία του τραυματία –εφόσον έχει τις αισθήσεις του– με τον αρμόδιο φορέα, μετά από την αυτόματη κλήση και τη μετάδοση των προαναφερόμενων πληροφοριών.

Πανελλήνιος διαγωνισμός

lemon-crashΗ συγκεκριμένη (πρωτότυπη) συσκευή, ήταν μία από τις ιδέες που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Στόχος των τελειόφοιτων φοιτητών του ΑΠΘ που κατασκεύασαν το Lemon Crash είναι σύντομα να κατασκευάσουν το τελικό προϊόν και να το διαθέσουν στην αγορά.

Η τελική συσκευή θα προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε κράνος και θα έχει προεγκατεστημένο στη μνήμη του συστήματος το εκάστοτε κέντρο πρώτων βοηθειών ανάλογα με τη χώρα.

Πηγή: virus.com.gr / yolife.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*