Από τους Ευμένη Π. Καραφυλλίδη, Κλινικό Διαιτολόγο, Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General, Κατερίνα Α. Χρέμου, Κλινική Διαιτολόγο, Επιστ. Συνεργάτιδα, ΜΗΤΕΡΑ
H φθινοπωρινή… «συναστρία» εποχικών ιώσεων και γρίπης, δικαιολογημένα, προκαλεί ανησυχία. Για αυτό, πέρα από τις οδηγίες ατομικής υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε, επιστρέφοντας στις «βάσεις» μας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με μια υγιεινή, ισορροπημένη και «έξυπνη» διατροφή καθίσταται αναγκαία.
Η κατάλληλη, λοιπόν, διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού –ενόψει μιας υψηλής σε μολυσματικούς παράγοντες περιόδου– πρέπει να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, ολικής αλέσεως σιτηρά, και χαμηλής περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα και λιπαρά.
Αυξάνουμε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών
Βιταμίνη D: Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη υποστηρίζει την αντιμικροβιακή διαδικασία στο σώμα, ρυθμίζοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Για υγιή μεταβολισμό και ισχυρή ανοσολογική λειτουργία, τα ιδανικά επίπεδα για την D3 είναι τα 50 έως 80 ng/ml.
Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθά πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα στρείδια, το σκούρο κρέας κοτόπουλου, το μοσχαρίσιο κρέας, τα αμύγδαλα και οι κολοκυθόσποροι.
Αποφεύγουμε τη ζάχαρη
Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ανοσοποιητικό μας καταστέλλεται για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.λπ.). Η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων στην περίπτωση αυτή μπορεί να μειωθεί ακόμα και κατά 50%.
Βασικές συμβουλές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μέσω της διατροφής
- Τρώμε περισσότερα εσπεριδοειδή και πίνουμε τουλάχιστον 2 χυμούς ημερησίως για τη βιταμίνη C και τα βιοφλαβονοειδή που περιέχουν.
- Αυξάνουμε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, όπως σπανάκι, σπόροι κολοκύθας, αμύγδαλα και σαρδέλες.
- Καταναλώνουμε περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, όπως οστρακοειδή, δημητριακά ολικής αλέσεως και καρύδια Βραζιλίας.
- Αυξάνουμε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, όπως το μουρουνέλαιο, οι σαρδέλες, οι κρόκοι αυγών, τα λιπαρά ψάρια.
- Πίνουμε άφθονα υγρά, όπως νερό, χυμούς λαχανικών, «πράσινα ποτά» από φυλλώδη χόρτα, όπως λάχανο, σπανάκι, παντζάρια και καρότα, καθώς και τσάι από βότανα. Στον πονόλαιμο βοηθούν τα ζεστά ροφήματα με μέλι.
- Τρώμε λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Μειώνουμε την πρόσληψη καφεΐνης.
- Πικάντικες τροφές θα καθαρίσουν το ιγμόρειο, τη μύτη και τους πνεύμονές μας.
- Πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά μας.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ