back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2025

Υψηλό κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων λόγω πληθωριστικών πιέσεων βλέπει η Allianz Trade

“Αν δεν θρέψουμε τον κόσμο, θρέφουμε την σύγκρουση”, υπογραμμίζει η ασφαλιστική εταιρεία Allianz Tradeσε μελέτη της, το πόρισμα της οποίας είναι ότι 11 χώρες, κυρίως στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων.

“Το σοκ στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία για τις χώρες που είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων ή ορισμένων τροφίμων που καθίστανται σπάνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά”, σημειώνει η ασφαλιστική εταιρεία στην μελέτη της που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

- Advertisement -

Το διατροφικό αυτό σοκ μειώνει την πρόσβαση σε πόρους “και θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει την πτώση κάποιων κυβερνήσεων, όπως συνέβη με την αραβική άνοιξη”, προειδοποιεί η εταιρεία, αναφερόμενη στα λαϊκά κινήματα αμφισβήτησης στις αρχές της δεκαετίας του 2010 που οδήγησαν στην πτώση αρκετών καθεστώτων, όπως στην Τυνησία και την Αίγυπτο, και των οποίων μια από τις συνιστώσες ήταν η κοινωνική εξαθλίωση.

Εκείνη την εποχή, οι τιμές τροφίμων είχαν αυξηθεί 50%, υπενθυμίζει η Allianz Trade. Σήμερα η τιμή του σιταριού είναι πλέον υψηλότερη από τα επίπεδα του 2012.

- Advertisement -

Η ασφαλιστική εταιρεία εκτιμά ότι έντεκα κράτη διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να δουν την εμφάνιση κοινωνικών συγκρούσεων τα προσεχή χρόνια λόγω αυτού του γεγονότος. Πρόκειται για την Αλγερία, την Τυνησία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, την Τουρκία και την Σρι Λάνκα, με την τελευταία να αντιμετωπίζει ήδη την χειρότερη οικονομική της κρίση από την ανεξαρτησία της.

Κι άλλες χώρες, που είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων, αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία, έναν κίνδυνο κοινωνικών συγκρούσεων, αλλά λιγότερο υψηλό, όπως η Ρουμανία, το Μπαχρέιν ή το Καζακστάν. Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα βρίσκονται επίσης σε αυτή την κατηγορία, αλλά οι κίνδυνοι συγκρούσεων εκεί είναι ακόμα λίγο πιο χαμηλοί, καθώς έχουν πιο ισχυρές οικονομικές βάσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου για “τους κινδύνους κοινωνικών αναταραχών” στην Υποσαχάρια Αφρική λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και ο διευθυντής του τμήματος Αφρικής Αμπέμπε Έμρο Σελάσι δήλωσε στο AFP ότι “ανησυχεί” για την κατάσταση.

Κινήματα διαμαρτυρίας περισσότερο ή λιγότερο βίαια είχαν ξεσπάσει το 2008 σε περίπου τριάντα χώρες, κυρίως στη Σενεγάλη και το Καμερούν, όπως και στο Μάγρεμπ και στην Καραϊβική λόγω ισχυρής αύξησης των τιμών βασικών τροφίμων.

Η Υποσαχάρια Αφρική εισάγει το 85% του σιταριού που καταναλώνει, ενώ τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Τανζανία, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Σενεγάλη και στη Μοζαμβίκη, υπογράμμιζε το ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Allianz Trade φέρνει την επόμενη γενιά στον χώρο εργασίας με νέο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης

Παιδιά εργαζομένων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της ασφάλισης και της εταιρικής λειτουργίας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τις προσλήψεις !

Η Allianz Trade παρουσιάζει ένα μοντέλο όπου η τεχνολογία ενισχύει αλλά δεν αντικαθιστά την προσωπική επαφή

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του «Broker’s Time»

Με αφιέρωμα στην ασφάλιση έναντι τρομοκρατικών ενεργειών και πολιτικών κινδύνων κυκλοφορεί το 80ό τεύχος της περιοδικής έκδοσης του ΣΕΜΑ

ΣΕΜΑ: Με ξεχωριστή παρουσία στο Περίπτερο 2, Stand 22 της ΔΕΘ και ειδική εκδήλωση για τους μεσίτες της Βόρειας Ελλάδας

O ΣEMA υποδέχεται επισκέπτες, επαγγελματίες και φορείς, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο των μεσιτών ασφαλίσεων στην οικονομία και την κοινωνία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Baden-Baden 2025: Προτάσεις αντασφάλισης ενόψει 1ης Ιανουαρίου 2026

Bασικά θέματα συζήτησης στο συνέδριο, τα ILS, η τεχνολογία και ο ρόλος των κυβερνήσεων

Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνει τους λογαριασμούς ρεύματος;

Η BofA Global Research εντοπίζει αύξηση τιμών στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ισχύος, καθώς το σύστημα πιέζεται να καλύψει τη νέα, εκρηκτική ζήτηση

Allianz: Νο1 ασφαλιστικό brand στον κόσμο για 7η συνεχή χρονιά!

Β. Χριστίδης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη, οικοδομώντας ένα πιο ανθεκτικό και αισιόδοξο μέλλον για όλους»

Επικουρικό Κεφάλαιο: Δύο νέα μέλη από την ασφαλιστική αγορά στη Διαχειριστική Επιτροπή – Στόχος η μείωση της εισφοράς για εταιρείες και καταναλωτές

Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος Η. Δασκαλόπουλος ανέδειξε τη σταθερή βελτίωση βασικών οικονομικών μεγεθών και τη συνολική ενίσχυση λειτουργίας του ΕΚ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΕΑ: Νέα εποχή ανοίγει η 7η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Πρώτη φορά με την παρουσία ΔΕΙΑ και ΕΕ Τραπεζών - Η αναγνώριση του ρόλου της διαμεσολάβησης και τα επόμενα βήματα διεκδικήσεων

Baden-Baden 2025: Προτάσεις αντασφάλισης ενόψει 1ης Ιανουαρίου 2026

Bασικά θέματα συζήτησης στο συνέδριο, τα ILS, η τεχνολογία και ο ρόλος των κυβερνήσεων

6o Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, Panel ΙV: «Private Investing in Greece»

Οι κρατικές παρεμβάσεις, το αμερικανικό παράδειγμα και οι ευκαιρίες που ανοίγουν, χάρη σε άφθονα κεφάλαια και ταλέντα, απασχόλησαν το 4ο πάνελ του συνεδρίου

Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνει τους λογαριασμούς ρεύματος;

Η BofA Global Research εντοπίζει αύξηση τιμών στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ισχύος, καθώς το σύστημα πιέζεται να καλύψει τη νέα, εκρηκτική ζήτηση