back to top
33.9 C
Athens
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026

Υπογράφεται η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για τον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να υπογράψουν τη συμφωνία (covered agreement) για τον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κλάδο που είχε επιτευχθεί με την ΕΕ επί θητείας Μπαράκ Ομπάμα, και η οποία αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων θέματα αμοιβαίας αναγνώρισης της κεφαλαιακής επάρκειας των εταιρειών που είχαν προκύψει μετά την θέση σε ισχύ της οδηγίας Solvency II στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2016.

- Advertisement -

Η διατλαντική συμφωνία είχε επιτευχθεί στο τέλος της δεύτερης θητείας Ομπάμα και τελούσε υπό εξέταση από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία δέχθηκε πιέσεις από το λόμπι των ασφαλιστικών εταιρειών των ΗΠΑ για επανεξέταση ορισμένων ρυθμίσεων.

Πέραν από την υπογραφή της συμφωνίας -εντός των επόμενων εβδομάδων- η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει επίσης να εκδώσει ανακοίνωση για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα ώστε να καταστούν οι αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες πιο ανταγωνιστικές τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε αυτές του εξωτερικού, και να γίνουν οι κανόνες που τις διέπουν πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ. «Επιπροσθέτως, η διμερής συμφωνία είναι ωφέλιμη για την αμερικανική οικονομία και τους καταναλωτές, καθώς επιβεβαιώνει το ομοσπονδιακό σύστημα εποπτείας των ασφαλιστικών των ΗΠΑ παρέχει ρυθμιστική ασφάλεια και αυξάνει τις αναπτυξιακές ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας.»

- Advertisement -

«Η διμερής συμφωνία άρει τις απαιτήσεις για εγγυήσεις και τοπική παρουσία των πιστοποιημένων αντασφαλιστικών και ευθυγραμμίζει τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν και σε ΗΠΑ και σε ΕΕ», υπογραμμίζει η Ένωση Αντασφαλιστικών Εταιρειών των ΗΠΑ. Χωρίς την συμφωνία, οι αμερικανικές (αντ)ασφαλιστικές δεν θα ήταν σε θέση να ανανεώσουν συμβόλαια σε χώρες της ΕΕ ή να «γράψουν» νέες δουλειές εάν δεν σύστηναν πρώτα θυγατρική σε κάθε χώρα του μπλοκ όπου επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν.

«Η συμφωνία θα βάλει τέλος στις διακρίσεις σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών των ΗΠΑ, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους και θα ενισχύσει το διεθνές προφίλ του εποπτικού πλαισίου της χώρας», υποστήριξε ο Stef Zielezienski, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών των ΗΠΑ. «Αποτελεί νίκη για τις αμερικανικές ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές, τους πελάτες τους, τους επόπτες και την αγορά στο σύνολό της.»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

Ευρωβαρόμετρο: Η διεθνής συνθήκη γεννά υψηλές προσδοκίες από την ΕΕ, άγχος και αβεβαιότητα κυριαρχούν στην Ελλάδα

Παρά τις αυξημένες οικονομικές ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν τον προστατευτικό και συνεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, καθώς και την ποιότητα ζωής που προσφέρει

Ασφαλιστικές αυτοκινήτου, παραβάσεις ΚΟΚ, όροι συμβολαίων

Εφόσον έχουν συνταχθεί νέοι νόμοι για ασφαλέστερη οδήγηση, οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τους όρους των ασφαλιστήριων;

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δρ. Χ. Νούνης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. θα συνεχίσει να συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου

Ρουμανία: Anytime και BRD απλοποιούν την online ασφάλιση αυτοκινήτου

Ενσωματώνοντας την υποχρεωτική ασφάλιση Anytime MTPL στην εφαρμογή για κινητά YOU BRD

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Διευκρινίσεις ΕΛΣΤΑΤ για ΕΔΑ: Το τεχνικό πρόβλημα δεν επηρέασε τις μεταβολές του 2024

Τι αναφέρει σε επιστολή-απάντησή του o Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανάσιος Κατσής

Δρ. Χ. Νούνης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. θα συνεχίσει να συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου

Νέο επεισόδιο «Και Αν Συμβεί… Your Insurance Tribe Podcast», για το κόστος αποκατάστασης ακινήτων και την ασφαλιστική προστασία

Με καλεσμένους τον Π. Τόμπρα, Top Mentor Consultants / Properties, και την Κ. Σολομακάκη, Atlas Insurance Agents

Εναλλακτική φορολόγηση φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

Η ΕΑΕΕ διαβιβάζει προς ενημέρωση των μελών της σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ

Ρουμανία: Anytime και BRD απλοποιούν την online ασφάλιση αυτοκινήτου

Ενσωματώνοντας την υποχρεωτική ασφάλιση Anytime MTPL στην εφαρμογή για κινητά YOU BRD