back to top
20.1 C
Athens
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025

Υποχρεωτική ασφάλιση για Airbnb: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ Ανδρέας Χίου εξηγεί τι πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης!

Από την 1η Οκτωβρίου 2025 τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Ν. 5170/2025, ΦΕΚ 6/Α/20-1-2025), ο οποίος εισάγει την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης για κάθε ακίνητο που διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), μέσω του προέδρου του, κ. Ανδρέα Χίου, εξέφρασε σε δηλώσεις του στο «IW» θετική στάση απέναντι στο νέο μέτρο, επισημαίνοντας ότι «μια ασφάλιση είναι πάντα απαραίτητη, ιδίως σε δραστηριότητες που σχετίζονται με ανθρώπους που επισκέπτονται το σπίτι μας, όπου μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε».

- Advertisement -

Α. Χίου, πρόεδρος ΠΑΣΥΔΑ

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Χίου, «τα ακίνητα που καταχωρούνται σε πλατφόρμες τύπου Airbnb ή Booking είναι ήδη καλυμμένα από τις ασφάλειες που παρέχουν οι ίδιες οι πλατφόρμες, με κάλυψη αστικής ευθύνης και κινδύνου μέχρι ενός εκατομμυρίου ευρώ».

- Advertisement -

Παρά το γεγονός αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ υπογραμμίζει την ανάγκη για επιπλέον ασφάλιση: «Η πρόσθετη ασφάλιση είναι απαραίτητη κυρίως για κρατήσεις που γίνονται εκτός των μεγάλων πλατφορμών. Στην περίπτωση που μια κράτηση δεν πραγματοποιηθεί μέσω Airbnb ή Booking, οι καλύψεις των πλατφορμών δεν ισχύουν, και η επιπλέον ασφάλιση προσφέρει την απαιτούμενη προστασία».

Η νέα ρύθμιση θεωρείται από τους διαχειριστές ακινήτων ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας τόσο των ιδιοκτητών όσο και των επισκεπτών, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα πιο αξιόπιστο πλαίσιο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Χίου καταλήγει στις δηλώσεις του στο «IW»: «Εμείς ως σύλλογος επικροτούμε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία και ενθαρρύνουμε τους ιδιοκτήτες να εξετάσουν την πιθανότητα μιας επιπλέον ασφάλισης, για να καλύπτουν πλήρως όλες τις κρατήσεις, είτε μέσα από τις πλατφόρμες είτε εκτός αυτών».

 

Με την εφαρμογή του Ν. 5170/2025, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου η ασφάλεια και η προστασία όλων των εμπλεκομένων αποτελούν πλέον νόμιμο και αναγκαίο κριτήριο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η κοινωνία χρειάζεται τους ασφαλιστές της

Η νέα πραγματικότητα απαιτεί από τον ασφαλιστή να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο, να εξηγήσει, να ενημερώσει, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη

Ραγδαία αύξηση των ασφαλιστηρίων για φυσικές καταστροφές μετά τη νομοθετική υποχρέωση

Tα πρώτα συμπεράσματα από τη σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ δείχνουν την άμεση ανταπόκριση οδηγών και ασφαλιστικών εταιρειών

Cromar: Νέο πρόγραμμα ασφάλισης για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Το πρόγραμμα έχει στόχο όχι μόνο να ικανοποιήσει την απαίτηση του νέου νόμου, αλλά να προσφέρει ολοκληρωμένη κάλυψη και ευρύτητα επιλογών

Τα γκάζια και τα χειρόφρενα των ασφαλιστών

Ο Ανασφάλιστος διερωτάται γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τον νόμο που ψήφισε...

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δ. Μαζαράκης: Εθνικό στρατηγικό σχέδιο στην υγεία και αντιμετώπιση συμφερόντων

Ρηξικέλευθος ήταν ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πάνελ για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας του 4ου Συνεδρίου της ΕΑΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Κυβέρνηση και ΤτΕ να παρέμβουν άμεσα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου 4583/2018»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ καταγγέλλει αθέμιτες πρακτικές από μεγάλο παίκτη της ασφαλιστικής αγοράς

ΕΑΕΕ: Νέα δωρεά αλκοολομέτρων στο πλαίσιο συνεργασίας με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής

Ε. Παπασπυροπούλου: «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας»

Interamerican – Packmen Project: Bιωματική εμπειρία ανθεκτικότητας στο κέντρο της πόλης, απέναντι στις φυσικές καταστροφές

H Interamerican μετέτρεψε την πρόληψη από θεωρητική έννοια σε ουσιαστική πρακτική, ενισχύοντας την ενημέρωση και την ανθεκτικότητα των πολιτών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νοσοκομείο Αττικόν: Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου ΤΕΠ

Τη λειτουργία του ξεκίνησε την Πέμπτη 30/10 το νέο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δ. Μαζαράκης: Εθνικό στρατηγικό σχέδιο στην υγεία και αντιμετώπιση συμφερόντων

Ρηξικέλευθος ήταν ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πάνελ για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας του 4ου Συνεδρίου της ΕΑΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Κυβέρνηση και ΤτΕ να παρέμβουν άμεσα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου 4583/2018»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ καταγγέλλει αθέμιτες πρακτικές από μεγάλο παίκτη της ασφαλιστικής αγοράς

ΕΑΕΕ: Νέα δωρεά αλκοολομέτρων στο πλαίσιο συνεργασίας με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής

Ε. Παπασπυροπούλου: «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας»

Μελέτη ΠΑΠΕΙ για το ΕΕΑ: Σωτήρια η ιδιωτική ασφάλιση για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην 7η Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, καταθέτει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού