Σε ομιχλώδη τοπίο άφησε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας τους πολίτες για το ποια νοσοκομεία θα περιλαμβάνει η πιλοτική εφαρμογή των ΣΔΙΤ, κάνοντας λόγο μόνο για τρία νοσοκομεία σε Αττική και Περιφέρεια.
Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει εντός του 2020 να ολοκληρωθεί το εγχείρημα της Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα «σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Αττική, σε ένα μικρό νοσοκομείο στην Αττική και σε ένα στην Περιφέρεια», όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Επαναλαμβάνοντας το επιχείρημά του ότι η προσπάθεια εντάσσεται στον άξονα για δημόσια δωρεάν υγεία, αλλά όχι απαραίτητα κρατική, ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα «εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, να μπορούμε κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ, με leasing να πάρουμε μηχανήματα από τους ιδιώτες».
Εφόσον τα μηχανήματα λειτουργούν από ιδιώτες, θα φέρουν και την ευθύνη για τη συντήρηση, υποστήριξε ο κ. Κικίλιας σχολιάζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποτραπούν φαινόμενα «να μη χαλάει επί τούτου και να πηγαίνουν οι πολίτες στο ιδιωτικό διαγνωστικό έξω και κάνουν τις μαγνητικές ή τις αξονικές και να μην περιμένει ο πολίτης 1,5 και 2 και 2,5 μήνες να κάνει τις εξετάσεις του».
Κατά τη δέσμευση του υπουργού, ο ΕΟΠΥΥ θα εξακολουθεί να πληρώνει τις υπηρεσίες αυτές και με τα ΣΔΙΤ, αποσαφηνίζοντας ότι «τίποτα δεν θα επωμίζεται ο πολίτης. Απλά, ο πολίτης δεν θα ταλαιπωρείται, δεν θα καθυστερεί, θα έχει ποιοτικές εξετάσεις και θα μπορεί να απολαμβάνει ποιοτικότερες υπηρεσίες και το αγαθό της υγείας».
Με την ίδια αποφασιστικότητα που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, δήλωσε ο υπουργός ότι θα προχωρήσει και η συγκεκριμένη προσπάθεια, θεωρώντας όπως ισχυρίστηκε ότι «Ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος από μη καπνιστές και καπνιστές, δείχνει ότι το υπουργείο Υγείας και μεταρρυθμίσεις τολμάει να κάνει και αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας».