back to top
19.4 C
Athens
Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2025

Upd. Ξεπερνούν τα 10 δισ. οι ζημίες στην Βηρυτό

της Ελενας Ερμείδου

(upd)/ Η κυβέρνηση της χώρας σε δεύτερη φάση ανακοίνωσε ότι οι οικονομικές ζημιές που έχει προκαλέσει η έκρηξη θα φτάσουν τα 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 137, δεκάδες οι αγνοούμενοι, πάνω από 300.000 έχασαν τα σπίτια τους.

- Advertisement -

Στα 3 δισεκατομμύρια με 5 δισεκατομμύρια δολάρια κυμαίνονται οι οικονομικές ζημιές από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές  εκτιμήσεις. 300.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την πόλη.

Το κύμα έκρηξης στους αποθηκευτικούς χώρους οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 100 άτομα ενώ πάνω από 4000 σύμφωνα τα ειδησεογραφικά μέσα της περιοχής υπολογίζονται οι τραυματίες.

- Advertisement -

Επρόκειτο για την ισχυρότερη έκρηξη που πέρασε πότε από την Βηρυτό. Πολλά κτίρια και αυτοκίνητα υπέστησαν ολοσχερείς καταστροφές.

Η επίδραση των ζημιών στην τοπική ασφαλιστική αγορά, στο στάδιο αυτό, δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμα σύμφωνα με την AM Best.

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου αποθηκεύτηκαν στην αποθήκη του λιμένα της Βηρυτού που εξερράγη, καταστρέφοντας μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ.

Το συμβάν ήρθε σε μία στιγμή και επιδείνωσε τις ήδη υπάρχουσες αντιξοότητες στον Λίβανο που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊόύ, υποφέροντας από την χειρότερη κρίση εδώ και δεκαετίες.

 AM Best: Ο αντίκτυπος στην ασφαλιστική αγορά

Σχετικά με την έκρηξη στο λιμάνι, η AM Best λέει ότι η αιτία της έκρηξης βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, το πιθανό αποτέλεσμα στην τοπική ασφαλιστική αγορά παραμένει αβέβαιο σε αυτό το στάδιο.

Τα ποσοστά διείσδυσης των ασφαλίσεων στον Λίβανο είναι γενικά χαμηλά και η ασφάλιση ακινήτων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα του ασφαλιστικού κλάδου, το οποίο κυριαρχείται από τρία τμήματα: ζωή, ιατρική και αυτοκίνητο. Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, αυτά τα τμήματα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 85% του ακαθάριστου γραπτού ασφαλίστρου στο Λιβάνου το 2018.

Ωστόσο, η ασφάλιση ακινήτων υπήρξε μια αυξανόμενη γραμμή – αντιπροσωπεύοντας το 6% της συνολικής παραγωγής το 2018 – καθώς οι ασφαλιστές έχουν αναπτύξει σχέσεις με  αντισυμβαλλομένους για να αντισταθμίσουν τις επιδόσεις των επιχειρήσεων τους με τις πωλήσεις πιο επικερδών προϊόντων.

Δεδομένης της έκτασης των ζημιών σε μια από τις πιο πολυσύχναστες, πλουσιότερες περιοχές της χώρας, η AM Best αναγνωρίζει ότι το περιστατικό θα επιβαρύνει τον ήδη ασφαλισμένο τομέα του Λιβάνου.

Σε έκθεσης για τα τμήματα της αγοράς με τίτλο ” Η Λιβανική αγορά ασφάλισης αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα” που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2020, η AM Best σημείωσε ότι οι αστικές αναταραχές και το διογκούμενο δημόσιο χρέος αύξησαν το επίπεδο της οικονομικής αβεβαιότητας, επηρεάζοντας αρνητικά την πιστωτική ισχύ  της ασφαλιστικής αγοράς του Λιβάνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

«Η Υγεία στο προσκήνιο, με γνώμονα τη διαφάνεια, την κοινωνική ευθύνη και τη βιωσιμότητα» το μήνυμα του 4ου Συνεδρίου της ΕΑΕ

Για την αναγκαία ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και πρακτικές όπως τα DRGs μίλησε ο Α. Σαρρηγεωργίου

AM Best: Οι 5 κορυφαίοι αντασφαλιστές

Στην ανάδειξη των 5 κορυφαίων αντασφαλιστικών εταιρειών για το 2023 με βάση τα ακαθάριστα έσοδα και με βάση τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα προχώρησε η...

Συντάξεις: Πώς θα αυξήσετε τον αριθμό των ατόμων που αποταμιεύουν

Ο ρόλος των ασφαλιστών εκτείνεται πέρα από τις απλές προσφορές και πωλήσεις προϊόντων.

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Όμιλος Belron® χαιρετίζει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας για απεριόριστη πρόσβαση σε δεδομένα οχημάτων

Τέταρτη δικαστική επιτυχία του Ομίλου για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή δευτερογενή αγορά αυτοκινήτου

Allianz Trade: Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε

Οι κίνδυνοι των κυκλικών συμφωνιών στην ΤΝ και τα ανέφικτα σχέδια για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

EIOPA: Ο Πίνακας Ασφαλιστικών Κινδύνων Οκτωβρίου δείχνει συνολική σταθερότητα εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων

Οι κίνδυνοι της αγοράς παραμένουν υψηλοί αλλά σταθεροί - Αυξητική τάση στους κινδύνους ESG

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για την πορεία αναθεώρησης της οδηγίας Solvency II

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της για τα μέτρα 2ου επιπέδου - Θετική η αντίδραση της Insurance Europe

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μαζί για την ασφάλεια: ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί

Επισημάνσεις από τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Ο Όμιλος Belron® χαιρετίζει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας για απεριόριστη πρόσβαση σε δεδομένα οχημάτων

Τέταρτη δικαστική επιτυχία του Ομίλου για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή δευτερογενή αγορά αυτοκινήτου

Νέο πρόγραμμα Νομικής Προστασίας για δημόσιους υπαλλήλους από την ARAG SE

Σιγουριά και υποστήριξη σε περιπτώσεις διοικητικών διαφορών και αποφάσεων που επηρεάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων

Η Mega Brokers ανοίγει νέα εποχή ανάπτυξης υπό τον όμιλο Unilink – Τ. Χατζηθεοδοσίου και I. Rusinowski έστειλαν μήνυμα προοπτικής και διεθνούς δυναμισμού

«Ο σκοπός δεν είναι απλώς να προσαρμοζόμαστε στο μέλλον – είναι να το δημιουργούμε» είπε συγκινημένος ο Τ. Χατζηθεοδοσίου

Allianz Trade: Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε

Οι κίνδυνοι των κυκλικών συμφωνιών στην ΤΝ και τα ανέφικτα σχέδια για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων