14.8 C
Athens
Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες

Ξεκινά σήμερα η υποβολή των αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών, για το 2025. Ειδικότερα με την Απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα (Α.1002/2025), ορίζονται οι νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες μείωσης ΕΝΦΙΑ κατοικιών φυσικών προσώπων, που είναι ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.

Συγκεκριμένα από το 2025 και για τα επόμενα έτη εφαρμόζεται:

- Advertisement -

* Μείωση ΕΝΦΙΑ 20% σε κατοικίες με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, εφόσον είναι ασφαλισμένες για ένα (1) έτος έναντι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας.
* Μείωση ΕΝΦΙΑ 10% σε κατοικίες με φορολογητέα αξία άνω των 500.000 ευρώ, υπό τις ίδιες ασφαλιστικές προϋποθέσεις.
* Αναλογική μείωση ΕΝΦΙΑ, σε περιπτώσεις ασφάλισης μικρότερης διάρκειας του ενός (1) έτους και ελάχιστη διάρκεια ασφάλισης τους τρείς μήνες.

Η διαδικασία χορήγησης της μείωσης ΕΝΦΙΑ καθορίζεται ως εξής:

- Advertisement -

1. Οι ασφαλιστικές εταιρείες απέστειλαν στην ΑΑΔΕ, έως τις 10/1, τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικιών που καλύπτουν τους κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας και ήταν σε ισχύ εντός του 2024.
2. Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν αιτήσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και τυχόν τροποποιήσεις ή διορθώσεις, έως τις 14/2 στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myPROPERTY > Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.
3. Οι ασφαλιστικές εταιρείες επιβεβαιώνουν τα στοιχεία έως τις 28/2.
4. Η ΑΑΔΕ επαληθεύει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η οποία και χορηγείται στους δικαιούχους με την πρώτη κεντρική εκκαθάριση του.

Επισημαίνεται ότι για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, παρέχεται η δυνατότητα, σε όσες περιπτώσεις εστάλησαν τα σχετικά στοιχεία από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες, να φέρουν προσυμπληρωμένη τη νέα αίτηση μείωσης ΕΝΦΙΑ, ανακτώντας στοιχεία της περσινής αίτησής τους, καθώς και επικαιροποιημένα στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

O υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Δήμας, δήλωσε: «Συνεχίζουμε σταθερά την πολιτική μείωσης του ΕΝΦΙΑ παρέχοντας ταυτόχρονα φορολογικά κίνητρα στους πολίτες ώστε να ασφαλίζουν τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2025 φτάνει μέχρι και το 20%».

Όπως επισήμανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, φέτος η διαδικασία μείωσης του ΕΝΦΙΑ ξεκινά νωρίτερα από πέρυσι «ώστε, αξιοποιώντας την εμπειρία της διαδικασίας που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2024, να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους που δικαιούνται τη μείωση του ΕΝΦΙΑ» ενώ «σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες, απλοποιούμε τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, αντλώντας και επικαιροποιώντας τα στοιχεία από τις περυσινές αιτήσεις».

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά, τι ισχύει για τις ασφαλισμένες κατοικίες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του 2025, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

NP Ασφαλιστική: Αισιοδοξία για το μέλλον, παρά τους όποιους κινδύνους

Το 2024 αποδεικνύεται μια χρονιά-καταλύτης για την ασφαλιστική αγορά. Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες και οι νέες εξαγγελίες

Τι σηματοδοτεί το 2025 για τον φόρο ασφαλίστρων στα συμβόλαια υγείας;

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και μειώσεις φόρων και άλλων βαρών, της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ

Χρίστος Δήμας: Τι απάντησε σε ερώτηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ;

Μία ενδιαφέρουσα και απρόσμενη απάντηση έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Δήμας στην ερώτηση του υπευθύνου φορολογικών υποθέσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το νέο ΔΣ του ΣΕΜΑ με πρόεδρο τον Κωστή Αλφιέρη

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) ανακοινώνει ότι, μετά την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε

Ozios Broker: Επιπτώσεις των νέων πολιτικών ΗΠΑ – Γερμανίας στο ευρώ και στις μικρές ανοιχτές οικονομίες

Η νέα προσέγγιση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο, με την επιβολή εμπορικών περιορισμών στους παραδοσιακούς εταίρους της

H ARAG Ισπανίας προσλαμβάνει νέο CEO

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ARAG SE προσέλαβε την Betina Nickel ως τη νέα CEO της ARAG Ισπανίας στην Βαρκελώνη.

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ υποδέχτηκε τους υπότροφους του Παν. Αιγαίου σε Ημέρα Επαγγελματικής Ενημέρωσης

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ διοργάνωσε μια Ημέρα Γνωριμίας για τους υπότροφους του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Το νέο ΔΣ του ΣΕΜΑ με πρόεδρο τον Κωστή Αλφιέρη

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) ανακοινώνει ότι, μετά την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε

Ozios Broker: Επιπτώσεις των νέων πολιτικών ΗΠΑ – Γερμανίας στο ευρώ και στις μικρές ανοιχτές οικονομίες

Η νέα προσέγγιση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο, με την επιβολή εμπορικών περιορισμών στους παραδοσιακούς εταίρους της

e-ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται αναδρομικά ποσά σε συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας

Καταβάλλονται σήμερα, Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, αναδρομικά επασφάλιστρου, συνολικού ποσού περίπου 6.400.000 ευρώ

H ARAG Ισπανίας προσλαμβάνει νέο CEO

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ARAG SE προσέλαβε την Betina Nickel ως τη νέα CEO της ARAG Ισπανίας στην Βαρκελώνη.

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ υποδέχτηκε τους υπότροφους του Παν. Αιγαίου σε Ημέρα Επαγγελματικής Ενημέρωσης

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ διοργάνωσε μια Ημέρα Γνωριμίας για τους υπότροφους του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών