back to top
18.2 C
Athens
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026

ΤτΕ: Υψηλή συγκέντρωση στις ασφαλίσεις Ζωής – Μεγάλο πλην μειωμένο το μερίδιο ΕΠΥ-ευρωπαϊκών υποκαταστημάτων στον κλάδο αυτοκινήτου

Την τελευταία της Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Οκτώβριος 2025) δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνεται υψηλή συγκέντρωση στις ασφαλίσεις ζωής και ότι το 20% των ασφαλισμένων οχημάτων στην Ελλάδα καλύπτονται από εταιρείες ΕΠΥ και υποκαταστήματα εταιρειών με έδρα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς στον τομέα ασφάλισης αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων, αν και το πρώτο εξάμηνο του 2025 το μερίδιό τους μειώθηκε ελαφρώς (σε πλήθος οχημάτων) και διαμορφώθηκε σε 20% από 22% το Δεκέμβριο του 2024.

- Advertisement -

Ως προς τις τράπεζες, η ΤτΕ θεωρεί ότι παραμένουν εύρωστες, αλλά ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, διαπιστώνοντας «απαρχή συσσώρευσης κυκλικών συστημικών κινδύνων σε επιμέρους τομείς, όπως η χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», εξού και αποφάσισε την αύξηση του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα στο 0,5%.

Υψηλή συγκέντρωση

- Advertisement -

Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντική συγκέντρωση, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που ασκούν εργασίες ασφαλίσεων ζωής και στις επιχειρήσεις που ασκούν ταυτοχρόνως ασφαλίσεις ζωής και κατά ζημιών, καθώς οι 5 μεγαλύτερες εξ αυτών κατέχουν το 87% της σχετικής αγοράς, σε όρους τεχνικών προβλέψεων, ενώ οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, σε όρους ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, κατέχουν μερίδιο που ανέρχεται σε 61% της σχετικής αγοράς.

Η εικόνα του ασφαλιστικού κλάδου

Στην έκθεση παρουσιάζεται συγκεντρωτική εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς και συγκεκριμένα:

To πρώτο εξάμηνο του 2025 δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες μεταβολές στη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης, με 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Οι επιχειρήσεις αυτές κατηγοριοποιούνται βάσει της άδειας λειτουργίας και των ασφαλιστικών τους εργασιών ως εξής:

• 2 επιχειρήσεις ασφαλίσεων ζωής,

• 19 επιχειρήσεις ασφαλίσεων κατά ζημιών και

• 13 επιχειρήσεις που ασκούν ταυτόχρονα δραστηριότητες ασφαλίσεων ζωής και ασφαλίσεων κατά ζημιών (συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις του κλάδου ζωής που, εκ των ασφαλίσεων κατά ζημιών, ασκούν αποκλειστικά αυτές των κλάδων «Ατυχήματα» και «Ασθένειες»).

Από τις ως άνω 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, 31 λειτουργούν και εποπτεύονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία Φερεγγυότητα II (Solvency II), που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από 1.1.2016, ενώ τρεις επιχειρήσεις εξαιρούνται, λόγω μεγέθους, από την εφαρμογή ορισμένων απαιτήσεων που αφορούν και τους τρεις βασικούς πυλώνες της Φερεγγυότητας ΙΙ (Solvency II).

Εκ των 31 ασφαλιστικών επιχειρήσεων που υπόκεινται στις διατάξεις της Φερεγγυότητας II, οι 11 ανήκουν σε ασφαλιστικούς ομίλους με έδρα στο εξωτερικό και 5 ανήκουν σε ασφαλιστικούς ομίλους που υπόκεινται στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, οκτώ ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority), δραστηριότητα στην Ελλάδα, με καθεστώς είτε ελεύθερης εγκατάστασης (υποκατάστημα) είτε ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, ασκούσαν το Δεκέμβριο του 2024 και 186 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ και εποπτεύονται, ως προς τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των χωρών καταγωγής τους.

Οικονομικά μεγέθη

Τα οικονομικά μεγέθη που παρουσιάζονται παρακάτω αφορούν μόνο τις 31 επιχειρήσεις που υπόκεινται στην, κατά Φερεγγυότητα ΙΙ, χρηματοοικονομική εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις ζωής το πρώτο εξάμηνο του 2025 ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 4% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Από το ανωτέρω ποσό, 0,6 δισ. ευρώ αφορά συμβόλαια που συνδέονται με επενδύσεις, ποσοστό 45% επί των συνολικών ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων δραστηριοτήτων ζωής, έναντι 44% το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας μείωση 3% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Παράλληλα, πτώση κατέγραψαν τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των ασφαλίσεων με συμμετοχή στα κέρδη κατά 4% και των λοιπών ασφαλίσεων ζωής κατά 23%. Τα ασφάλιστρα των δραστηριοτήτων ασφαλίσεων κατά ζημιών ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 1,4 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 11% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2024. Από το ποσό αυτό, σημαντικό μερίδιο αποτελούν οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (29%), οι ασφαλίσεις πυρός (21%) και οι ασφαλίσεις νοσοκομειακών εξόδων (18%), με μεταβολές ασφαλίστρων έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2024 κατά +7%, +13% και +14% αντίστοιχα.

Ασφαλιστικές αποζημιώσεις

Το πρώτο εξάμηνο του 2025 οι επισυμβάσες αποζημιώσεις, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αντασφαλιστικές ανακτήσεις, ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ για τις ασφαλίσεις ζωής και σε 0,6 δισ. ευρώ για τις ζημιών. (Περιλαμβάνει και την παραγωγή ασφαλίσεων κατά ζημιών των επιχειρήσεων μικτής δραστηριότητας, ήτοι ζωής και κατά ζημιών.) Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4% και μείωση κατά 13% αντίστοιχα

Όσον αφορά τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, ο δείκτης ζημιών (loss ratio) της αγοράς το πρώτο εξάμηνο του 2025 ανήλθε στο 54% (έναντι 51% το 2024), ενώ ο δείκτης εξόδων (διαχείρισης και προμηθειών) ανήλθε στο 43% (έναντι 47% το 2024).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Παϊκόπουλος στο OPEN: Αναγκαία τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

Χρόνιες παθογένειες της αγοράς αλλά και νέες προκλήσεις ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ

Εκτόνωση της έντασης στον κλάδο της διαμεσολάβησης – Αναμένονται ανακοινώσεις από μέρα σε μέρα

Οι προσεχείς επίσημες κινήσεις εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών

ΕΑΕΕ: Η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα το 2024

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία του 2024 για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά αλλά και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον

NP Ασφαλιστική: Έναρξη Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης έτους 2026

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης σε Αθήνα, Σπάρτη, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκίδα, Πάτρα και Ιωάννινα – Πρόγραμμα και εγγραφές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Συμμαχία Ιατρικής Σχολής Αθηνών με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης

Στα θέματα της πρόσφατης συνάντησης, η ενίσχυση των ιατρικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, η συμμετοχή ασθενών στην εκπαίδευση και η εγγραμματοσύνη υγείας

H Lagarde προτείνει μόνιμη έκδοση ευρωομολόγων και υποχρεωτικούς λογαριασμούς συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

Τι ζήτησε η ΕΚΤ από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επ' ευκαιρία της άτυπης συνόδου κορυφής στο κάστρο Άλντεν Μπίζεν

Αυξημένο ενδιαφέρον και ευρεία συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΣΑΕ

Στο πλαίσιο της ΓΣ, παρέθεσε ομιλία ο καθ. Ν. Βέττας και βραβεύθηκαν οι επιτυχόντες του προγράμματος επιμόρφωσης στελεχών σε συνεργασία με το ΟΠΑ

Πάνω από 40 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στους ΟΤΑ

Η ενίσχυση των Δήμων αναδεικνύει για ακόμη μια φορά το αυξανόμενο δημοσιονομικό βάρος των φυσικών καταστροφών

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Η Kaspersky προειδοποιεί για απάτες με δωροκάρτες

Η γιορτή των ερωτευμένων συνιστά ευκαιρία για αρκετές εκστρατείες phishing και κακόβουλου λογισμικού

Συμμαχία Ιατρικής Σχολής Αθηνών με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης

Στα θέματα της πρόσφατης συνάντησης, η ενίσχυση των ιατρικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, η συμμετοχή ασθενών στην εκπαίδευση και η εγγραμματοσύνη υγείας

Υποβάλετε υποψηφιότητα για τα Greek Risk Management Awards 2026

Η λαμπρή τελετή απονομής θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 στο Divani Caravel – Υποβολή υποψηφιοτήτων έως 28 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο: Μήνυμα ελπίδας από Αιματολόγους-Ογκολόγους

Η 15η Φεβρουαρίου υπενθυμίζει την ανάγκη επιστημονικής και κοινωνικής εγρήγορσης – Σύγχρονες θεραπείες και ολοκληρωμένη φροντίδα στην Ελλάδα

«Πρωταθλήτρια» του 2025 η Allianz ΑΕΔΑΚ

Κορυφαίες επιδόσεις και σημαντικές διακρίσεις για την εταιρεία στα αμοιβαία κεφάλαια