back to top
18.1 C
Athens
Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026

Γ. Παϊκόπουλος στο OPEN: Αναγκαία τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

Τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και τις νέες προκλήσεις που διαμορφώνει το περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της κοινωνικοοικονομικής αβεβαιότητας, ανέδειξε ο Γιώργος Παϊκόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

Κεντρικό σημείο της παρέμβασής του αποτέλεσε το χαμηλό επίπεδο ασφαλιστικής κουλτούρας στη χώρα, το οποίο –όπως υπογράμμισε– παραμένει το βασικότερο διαρθρωτικό πρόβλημα του κλάδου. «Η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα είναι περίπου στο μισό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ασφάλιση δεν έχει ενταχθεί στις βασικές προτεραιότητες του πολίτη, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο προστασίας ζωής και περιουσίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνουν σημαντικά την έκθεση σε κινδύνους τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος σε πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως η κακοκαιρία «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα στο εξωτερικό, επεσήμανε ότι οι ζημιές πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν αυξανόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες και το κράτος.

- Advertisement -

«Η ανάγκη για ασφάλιση είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι μεμονωμένα – αποτελούν τη νέα κανονικότητα», τόνισε.

Παράλληλα, συνέδεσε την ιδιωτική ασφάλιση με τη δημογραφική γήρανση και την αβεβαιότητα του κοινωνικού κράτους, επισημαίνοντας ότι λειτουργεί πλέον ως συμπληρωματικός πυλώνας προστασίας για οικογένειες και επιχειρήσεις.

Συλλογική ευθύνη για την ασφαλιστική παιδεία

Ο κ. Παϊκόπουλος αναγνώρισε ότι η ενίσχυση της ασφαλιστικής παιδείας αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των εμπλεκομένων φορέων.

«Φταίνε όλοι: οι διαμεσολαβούντες, οι εταιρείες, αλλά και η Πολιτεία. Χρειάζονται περισσότερα σεμινάρια, ενημέρωση και ουσιαστική εκπαίδευση, ώστε ο πολίτης να κατανοήσει τι σημαίνει ασφάλιση και πώς τον προστατεύει στην πράξη», ανέφερε.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι προτάσεις του για θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενθαρρύνουν την ασφάλιση κατοικιών και οχημάτων.

Όπως εξήγησε, η θέσπιση φορολογικών κινήτρων –όπως η έκπτωση φόρου ή η δυνατότητα αναγνώρισης των ασφαλίστρων ως δαπάνης– θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

«Η αποφορολόγηση των ασφαλιστικών δαπανών θα ενίσχυε ουσιαστικά την ασφαλιστική συνείδηση. Θα ήταν ένα μέτρο με άμεσο κοινωνικό αποτύπωμα», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, απέρριψε την αντίληψη ότι η ασφάλιση αποτελεί πολυτέλεια, επισημαίνοντας ότι το κόστος παραμένει προσιτό. Όπως ανέφερε, ένα βασικό συμβόλαιο κατοικίας μπορεί να κοστίζει μόλις 80-100 ευρώ ετησίως.

«Για τον οικονομικά ευάλωτο πολίτη, η ασφάλιση είναι ακόμη πιο αναγκαία, γιατί σε μια ζημιά δεν μπορεί να σταθεί μόνος του. Το κράτος δεν αποζημιώνει ποτέ στο 100%, και συνήθως με μεγάλες καθυστερήσεις», σημείωσε.

Κλείνοντας, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων υπογράμμισε ότι η ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικός μηχανισμός πρόληψης και οικονομικής θωράκισης και όχι ως δευτερεύουσα επιλογή.

Το μήνυμα που έστειλε προς την αγορά και την Πολιτεία ήταν σαφές: χωρίς κίνητρα, εκπαίδευση και στρατηγική ενίσχυσης της ασφαλιστικής κουλτούρας, η χώρα θα συνεχίσει να παραμένει ουραγός στην Ευρώπη.

Δείτε τη συνέντευξη:

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 11: «αν ήξερες!» τι χρειάζεται σήμερα ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής

Η σειρά vidcast «Αν Ήξερες!» του insuranceworld.gr επιστρέφει με νέο κύκλο, συνεχίζοντας να ανοίγει συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Ισχυρή παρουσία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο Συμβούλιο Ιδιωτικής Ασφάλισης

Τρεις εκπρόσωποι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του Συμβουλίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών

Εποπτεία, διαφάνεια και ανάπτυξη στο επίκεντρο της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης στη Θεσσαλονίκη – Οι προκλήσεις που αλλάζουν το τοπίο για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Οι απαιτήσεις της εποπτείας αυξάνονται, η διαφάνεια γίνεται ολοένα πιο κρίσιμη

Η NN Hellas φέρνει το δίκτυο των ασφαλιστικών της διαμεσολαβητών στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επικοινωνίας

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση περνά στην επόμενη ψηφιακή της σελίδα. Η NN Hellas δημιουργεί ένα οργανωμένο online σημείο πρόσβασης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τέσσερις στις πέντε κατοικίες στην Ελλάδα παραμένουν ανασφάλιστες έναντι φυσικών καταστροφών

Τέσσερις στις πέντε κατοικίες στην Ελλάδα παραμένουν εκτός ασφαλιστικής προστασίας, την ώρα που οι φυσικές καταστροφές αναδεικνύονται σε έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους

Πάνω από 13 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις από έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική το 2026

Πάνω από 13 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις από έντονες βροχοπτώσεις έχουν καταγραφεί στην Αττική για το 2026, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του NatCat Monitor

Petra Steininger: Το rebranding της GrECo σηματοδοτεί μια ισχυρότερη παρουσία στην Ελλάδα

«Η ορατότητα έχει σημασία», τονίζει η Petra Steininger, με αφορμή την επίσημη παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της GrECo στην Ελλάδα

Atradius Modula TopUp: Πρόσθετα πιστωτικά όρια χωρίς αλλαγή ασφαλιστικού παρόχου

Το Atradius Modula TopUp φέρνει στην ελληνική αγορά η Atradius, προσφέροντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν πρόσθετα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εγκαίνια του νέου καταστήματος της Carglass® στην Πάτρα

Η Carglass®, μέλος του ομίλου Belron®, εγκαινίασε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου το νέο κατάστημά της στην Πάτρα, στη Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών

Τέσσερις στις πέντε κατοικίες στην Ελλάδα παραμένουν ανασφάλιστες έναντι φυσικών καταστροφών

Τέσσερις στις πέντε κατοικίες στην Ελλάδα παραμένουν εκτός ασφαλιστικής προστασίας, την ώρα που οι φυσικές καταστροφές αναδεικνύονται σε έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους

6o Greek Risk Management Forum 2026: Φως στις νέες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο

Φως στις νέες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, έριξε το 6o Greek Risk Management Forum 2026 του Ελληνικού Συνδέσμου Διαχείρισης Κινδύνων

Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα

Συνάντηση είχε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. 

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Στην τελική ευθεία η ψηφοφορία για 14 ελληνικές κοινωνικές δράσεις

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική καλεί το κοινό να στηρίξει τις 14 ελληνικές οργανώσεις που συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό Together 4 a Better World 2026