back to top
16.9 C
Athens
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026

Γ. Παϊκόπουλος στο OPEN: Αναγκαία τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

Τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και τις νέες προκλήσεις που διαμορφώνει το περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της κοινωνικοοικονομικής αβεβαιότητας, ανέδειξε ο Γιώργος Παϊκόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

Κεντρικό σημείο της παρέμβασής του αποτέλεσε το χαμηλό επίπεδο ασφαλιστικής κουλτούρας στη χώρα, το οποίο –όπως υπογράμμισε– παραμένει το βασικότερο διαρθρωτικό πρόβλημα του κλάδου. «Η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα είναι περίπου στο μισό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ασφάλιση δεν έχει ενταχθεί στις βασικές προτεραιότητες του πολίτη, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο προστασίας ζωής και περιουσίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνουν σημαντικά την έκθεση σε κινδύνους τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος σε πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως η κακοκαιρία «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα στο εξωτερικό, επεσήμανε ότι οι ζημιές πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν αυξανόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες και το κράτος.

- Advertisement -

«Η ανάγκη για ασφάλιση είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι μεμονωμένα – αποτελούν τη νέα κανονικότητα», τόνισε.

Παράλληλα, συνέδεσε την ιδιωτική ασφάλιση με τη δημογραφική γήρανση και την αβεβαιότητα του κοινωνικού κράτους, επισημαίνοντας ότι λειτουργεί πλέον ως συμπληρωματικός πυλώνας προστασίας για οικογένειες και επιχειρήσεις.

Συλλογική ευθύνη για την ασφαλιστική παιδεία

Ο κ. Παϊκόπουλος αναγνώρισε ότι η ενίσχυση της ασφαλιστικής παιδείας αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των εμπλεκομένων φορέων.

«Φταίνε όλοι: οι διαμεσολαβούντες, οι εταιρείες, αλλά και η Πολιτεία. Χρειάζονται περισσότερα σεμινάρια, ενημέρωση και ουσιαστική εκπαίδευση, ώστε ο πολίτης να κατανοήσει τι σημαίνει ασφάλιση και πώς τον προστατεύει στην πράξη», ανέφερε.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι προτάσεις του για θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενθαρρύνουν την ασφάλιση κατοικιών και οχημάτων.

Όπως εξήγησε, η θέσπιση φορολογικών κινήτρων –όπως η έκπτωση φόρου ή η δυνατότητα αναγνώρισης των ασφαλίστρων ως δαπάνης– θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

«Η αποφορολόγηση των ασφαλιστικών δαπανών θα ενίσχυε ουσιαστικά την ασφαλιστική συνείδηση. Θα ήταν ένα μέτρο με άμεσο κοινωνικό αποτύπωμα», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, απέρριψε την αντίληψη ότι η ασφάλιση αποτελεί πολυτέλεια, επισημαίνοντας ότι το κόστος παραμένει προσιτό. Όπως ανέφερε, ένα βασικό συμβόλαιο κατοικίας μπορεί να κοστίζει μόλις 80-100 ευρώ ετησίως.

«Για τον οικονομικά ευάλωτο πολίτη, η ασφάλιση είναι ακόμη πιο αναγκαία, γιατί σε μια ζημιά δεν μπορεί να σταθεί μόνος του. Το κράτος δεν αποζημιώνει ποτέ στο 100%, και συνήθως με μεγάλες καθυστερήσεις», σημείωσε.

Κλείνοντας, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων υπογράμμισε ότι η ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικός μηχανισμός πρόληψης και οικονομικής θωράκισης και όχι ως δευτερεύουσα επιλογή.

Το μήνυμα που έστειλε προς την αγορά και την Πολιτεία ήταν σαφές: χωρίς κίνητρα, εκπαίδευση και στρατηγική ενίσχυσης της ασφαλιστικής κουλτούρας, η χώρα θα συνεχίσει να παραμένει ουραγός στην Ευρώπη.

Δείτε τη συνέντευξη:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Insurance Europe: Φορολογική απλοποίηση με όφελος 8 δισ. ευρώ – Τι σημαίνει για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Η απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου αποτελεί ένα από τα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 11: «αν ήξερες!» τι χρειάζεται σήμερα ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής

Η σειρά vidcast «Αν Ήξερες!» του insuranceworld.gr επιστρέφει με νέο κύκλο, συνεχίζοντας να ανοίγει συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Ισχυρή παρουσία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο Συμβούλιο Ιδιωτικής Ασφάλισης

Τρεις εκπρόσωποι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του Συμβουλίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών

Εποπτεία, διαφάνεια και ανάπτυξη στο επίκεντρο της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης στη Θεσσαλονίκη – Οι προκλήσεις που αλλάζουν το τοπίο για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Οι απαιτήσεις της εποπτείας αυξάνονται, η διαφάνεια γίνεται ολοένα πιο κρίσιμη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κρατική Αρωγή με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης – Σε λειτουργία ο νέος Ψηφιακός Βοηθός για τους πληγέντες

Σε λειτουργία τέθηκε ο Ψηφιακός Βοηθός Κρατικής Αρωγής, μια νέα υπηρεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η εξωστρέφεια χρειάζεται και ασφαλιστική προστασία

Οι εξαγωγές δεν κρίνονται μόνο στην ποιότητα του προϊόντος, στην ανταγωνιστική τιμή ή στην ικανότητα μιας ελληνικής επιχείρησης

Ακρίβεια ασφαλίστρων υγείας: Στελέχη θέλουν την ΕΑΕΕ σε ρόλο διασώστη

Στελέχη από την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, μιλώντας σήμερα στο IW βλέπουν ότι η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μπορεί με πρωτοβουλία της να δώσει λύσεις...

«Αν ήξερες!» Επεισόδιο 12: Χρήστος Χρυσολόγου – Ποιος θα ασφαλίζει την Ελλάδα αύριο;

Η σειρά vidcast «αν ήξερες!» του InsuranceWorld.gr συνεχίζεται με ένα νέο επεισόδιο, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη νέα γενιά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέος Τεχνικός Διευθυντής στην ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική o κ. Μιχάλης Κολέτσος

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μιχάλη Κολέτσου ως Τεχνικού Διευθυντή Όλων των Κλάδων Ασφάλισης

Οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας στα συνδεδεμένα συστήματα ψύξης

Τα σύγχρονα συστήματα ψύξης αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνοφυσικών συστημάτων (cyber-physical systems).

«Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Ρ. Δούρου: «Χωρίς αγοραστική δύναμη ο πολίτης, χωρίς βιωσιμότητα ο μικρομεσαίος»

Για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, την Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Νέα υπηρεσία «Ηλεκτρονικά Ραντεβού» για τις συναλλαγές του κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να προγραμματίζουν ηλεκτρονικά το ραντεβού τους για ταμειακές συναλλαγές με την Τράπεζα της Ελλάδος

Κρατική Αρωγή με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης – Σε λειτουργία ο νέος Ψηφιακός Βοηθός για τους πληγέντες

Σε λειτουργία τέθηκε ο Ψηφιακός Βοηθός Κρατικής Αρωγής, μια νέα υπηρεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας