back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη 14 Μαΐου 2025

ΤτΕ: Έκθεση για τον Ξ. Ζολώτα στο Κατάστημα Καβάλας

Έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα, με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος», εγκαινιάζει η ΤτΕ την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 (20.00), στο Κατάστημα Καβάλας (Μεγάλου Αλεξάνδρου 26, τηλ.: 2510 223303).

Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014 στο Μουσείο της Τράπεζας στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξ. Ζολώτα. Η ίδια έκθεση έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα στο Βόλο, στη Ρόδο, στα Ιωάννινα, στα Χανιά και στην Πάτρα.

- Advertisement -

Πληροφορίες για τους επισκέπτες 

  • Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018.
  • Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.
  • Ο κατάλογος διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης.
  • Η έκθεση θα είναι ανοικτή κατά τις ώρες λειτουργίας του Καταστήματος Καβάλας: Δευτέρα-Πέμπτη 08.00-14.30 και Παρασκευή 08.00-14.00.
  • Το Κατάστημα παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.

Η έκθεση

- Advertisement -

Ο Ξενοφών Ζολώτας (1904-2004) υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος και ένας άνθρωπος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική τράπεζα της χώρας μας και με τη δημόσια ζωή γενικότερα.

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και τη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα:

  1. Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν την παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  2. Τεκμήρια που αφορούν το πανεπιστημιακό έργο του Ζολώτα, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926-1955.
  3. Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό και προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
  4. Ο Ζολώτας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως Συνδιοικητή (1944-1945) και Διοικητή (1955-1967, 1974-1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία είχε παραιτηθεί.

Το υλικό για την έκθεση προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υλικό έχουν προσφέρει επίσης η Ακαδημία Αθη­νών, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΕΡΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα», καθώς και ο Οίκος Ζολώτα.

Ο κατάλογος της έκθεσης

Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κατάλογος, με πρόλογο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη  Στουρνάρα, παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του. 

Το κτήριο του Καταστήματος Καβάλας

Το κτήριο του Kαταστήµατος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καβάλα βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης και αγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα το 1929. Στην αρχική του κατάσταση, το διώροφο, κυβόσχηµο κτήριο χαρακτηριζόταν µορφολογικά από όψιµο νεοκλασικισµό µε εκλεκτικιστικά στοιχεία. Μετά τις µικρής κλίµακας τροποποιήσεις που έγιναν στη δεκαετία του 1950, το κτήριο απέκτησε τη σηµερινή του, περισσότερο κλασική, όψη: αφαιρέθηκε η διακοσµητική ταινία της στέψης µε γρύπες, όπως αυτούς που εικονίζονται στα νοµίσµατα των γειτονικών Αβδήρων, και προστέθηκε οριζόντιο νεοκλασικό γείσο ανάµεσα στους ορόφους. Εντυπωσιακό στοιχείο στο εσωτερικό είναι το επιδαπέδιο ψηφιδωτό µε επαναλαµβανόµενο µοτίβο άνθους και πηγή έµπνευσης πιθανότατα αντίστοιχο σχέδιο άνθους, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.  

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ι. Τσικριπής στο Ocin25: Τα οφέλη ενός συστήματος επαγγελματικής ασφάλισης

Kεντρική ομιλία με τίτλο: “Επαγγελματική Ασφάλιση σε μετάβαση: Μελλοντικές προοπτικές και η θεσμική τους διάσταση” παρέθεσε ο κ. Ιωάννης Τσικριπής

Aυξήθηκαν οι καταθέσεις των ασφαλιστικών

Αυξημένες κατά 127 εκατ. ευρώ, ήταν οι καταθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών τον μήνα Μάρτιο, όπωςς αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΤτΕ

Κάλεσμα του εκκαθαριστή στους πιστωτές της Enterprise Insurance Company

Ο εκκαθαριστής της ασφαλιστικής επιχείρησης Enterprise Insurance Company Plc εξέδωσε δεύτερη ειδοποίηση

Γ. Στουρνάρας στα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ: Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις έχουν διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Η θεσμική ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στην εκδήλωση «Επιχειρηματικά Βραβεία Χρήμα 2024» είχε θέμα «Πρόοδος, Προκλήσεις και Προτάσεις Πολιτικής για την Ελληνική Οικονομία»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Euroins Ελλάδος χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να επικοινωνεί άμεσα με το Δίκτυο της

Η Euroins Ελλάδος, δημιούργησε ένα καινοτόμο ενημερωτικό βίντεο με χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI), το οποίο παρουσιάζει

Interamerican: Eπενδύει στο εταιρικό δίκτυο πωλήσεών της. «Ημέρα Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη

Η INTERAMERICAN πραγματοποίησε το Interamerican Open Day τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2025, στα κεντρικά της γραφεία, επιβεβαιώνοντας

Η Εθνική Ασφαλιστική υποδέχθηκε στα γραφεία της φοιτητές του ENSAM στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης

Η Εθνική Ασφαλιστική υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις της, την Πέμπτη 8 Μαΐου, 23 φοιτητές του εξειδικευμένου μεταπτυχιακού προγράμματος

Ημέρα Αιμοδοσίας στην NP Ασφαλιστική

Η NP Ασφαλιστική διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, ημέρα αιμοδοσίας στα κεντρικά γραφεία της Εταιρίας στο Μαρούσι

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ERGO Ασφαλιστική: «AI & Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Μια Στρατηγική Συμμαχία για το Παρόν και το Μέλλον»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο, μεταμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τόσο των εταιρειών

Έρχεται εμφύλιος μεταξύ εργαζομένων του ΕΟΔΥ;

Την αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου ΕΟΔΥ προκάλεσε η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ

ΣΕΜΑ: Διαμαρτυρία για την αλλαγή στον τρόπο καταβολής αποζημίωσης για τα ασφαλιστήρια Legacy χαρτοφυλακίου

Την διαμαρτυρία του εκφράζει ο ΣΕΜΑ για την αλλαγή στον τρόπο καταβολής αποζημίωσης για τα ασφαλιστήρια Legacy χαρτοφυλακίου

Αλ. Βακάλης / PRIMARY LINK SA: Διττό το πλαίσιο καλύψεων δημοσίων επιβατικών μεταφορών

Υπάρχουν ασφαλιστικές στην αγορά, οι οποίες έχουν σχεδιάσει και εντάξει ειδικές καλύψεις για τις περιπτώσεις ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς

MEGA-deal στην αγορά

H MEGA Brokers ανακοίνωσε μια νέα εξαγορά με στρατηγική σημασία, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην ελληνική ασφαλιστική διαμεσολάβηση.