back to top
23.5 C
Athens
Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026

Το Μάτι, οι εξαγγελίες, τα μέτρα, η ασφάλεια και το κράτος

Κείμενο, φωτογραφίες*:  Ελενα Ερμείδου

Αγνωστη είναι η λέξη πυροπροστασία στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης, του ελληνικού κράτους. Τα μέτρα, η ασφάλεια και η πυροπροστασία είναι λέξεις χαώδεις για του κρατικούς λειτουργούς. Αποδεικνύεται αυτό από τις δηλώσεις του υπουργών, και της περιφέρειας μετά από την καταστροφή στο Μάτι που κόστισε την ζωή 100 σχεδόν ατόμων. Κυριάρχησε από την αρχή ο εντυπωσιασμός με δηλώσεις και λόγια που προσέβαλλαν τους ιδίους και βέβαια τους ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή και τις οικογένειες αυτών.

- Advertisement -

Από τότε μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική ενέργεια για να διορθωθεί η στρεβλή αυτή κατάσταση. Ούτε και οι αποζημιώσεις των 5.000 ευρώ καταβάλλονται, σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων από τον Δήμο Μαραθώνα. Συγκεκριμένα εδώ και ένα μήνα λίγοι έλαβαν κάποια ποσά από όσους έκαναν δηλώσεις στο υπουργείο μεταφορών και μόνο. Αγνωστο, αν και πότε θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέλος που οφείλει, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.

Αντίθετα οι ασφαλιστικές από τις πρώτες ημέρες κατέβαλλαν αποζημιώσεις και συνεχίζουν να καταβάλλουν παρά το γεγονός ότι κάποιες θα κληθούν να καταβάλλουν μεγάλα ποσά από άτομα που έχασαν την ζωή τους.

- Advertisement -

Με άλλα λόγια το κράτος και οι κυβερνήσεις, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα ζημιώνει τους πολίτες δεν αποζημιώνει, ενώ δεν αφήνει ουσιαστικά τις ασφαλιστικές να κάνουν την δουλειά που κάνουν σε άλλα κράτη.

Οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μόνιμη απειλή λόγω της αλλαγής του κλίματος, ας θυμηθούμε τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής, αλλά και λόγω εσκεμμένων πρωτοβουλιών αρμοδίων φορέων, με πρόσφατο γεγονός την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι αρμόδιοι υπουργοί μας είπαν τέλος στα αυθαίρετα. Για πόσο θα κρατήσει αυτό και για ποιους θα ισχύσει; Μίλησαν για μέτρα πυροπροστασίας, για σωστή δόμηση. Μόνο που όλες οι δηλώσεις είχαν να κάνουν με εντυπωσιασμούς, απειλές.

Κυρίως, όμως οι δηλώσεις αυτές έδειξαν την απουσία ενδιαφέροντος και γνώσεων.

Και φυσικά το μπαρ Cavos στο Μάτι πήρε άδεια λειτουργίας στο Μάτι με κινήσεις που μάλλον εκνόμες είναι και ήταν γνωστές στο Δήμος Ν. Μάκρης και νυν στο Δήμο Μαραθώνα αλλά και άλλων φορέων που υπέγραψαν. Τετοια περιστατικά υπάρχουν πολλά. Αποσιωπόνται όμως από τους φερόμενους κρατικούς λειτουργούς.

Σίγουρα ο κύριος πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις στην ΔΕΘ για αποζημιώσεις προς τους πυρόπληκτους για την επανέναρξη του κράτους για νέα δόμηση κτλ. Πίσω από αυτά τα λόγια θα περιμένουν και οι «αυλικοί» μέσω ανάθεσης νέων σχετικών μελετών και έργων που ποτέ δεν ολοκληρώνονται, αλλά πληρώνονται, να εξοικονομήσουν και το μερίδιο τους. Τα λόγια των πρωθυπουργών, ας θυμηθούμε σε κάθε ΔΕΘ παραμένουν μόνο λόγια.

Θα ακουστεί άραγε κάποιο απλό αλλά ουσιαστικά σχέδιο χωρίς κοσμητικά επίθετα και ηρωϊσμούς για την προστασία των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές στο οποίο θα προγραμματίζεται η συμμετοχή των ασφαλιστικών ή κάποιας αντασφαλιστικής για την μεταφορά των κινδύνων, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Γαλλία;

Και για να μην έχουμε αυταπάτες, εκτός από τις ασφαλιστικές, η προστασία από πυρκαγιά και την εξάπλωση της σημαίνει κτίρια που έχουν σε ειδικούς χώρους ειδικές σκάλες διαφυγής, φορητές ή μη, κάνουλες νερού σε κάθε κτίριο, ειδικές εισόδους με συγκεκριμένο πλάτος σε κάθε κτίριο για να μπουν τα πυροσβεστικά, που δεν θα αποτελέσουν εύκολους παράνομους  χώρους στάθμευσης για τα αυτοκίνητα.

Και όχι μόνο, οι κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης χαρτόκουτων, χαρτικών, πλαστικών, άσπρων και μαύρων γυαλιών

(που δεν δουλεύει στην Ελλάδα και που δεν υπάρχουν με αυτή την μορφή σε προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες) θα πρέπει να είναι σε ειδικούς χώρους με πρόσβαση πυροσβεστικών σε περίπτωση ανάφλεξης. Στην Ελλάδα ουκ ολίγες φορές οι κάδοι έχουν αρπάξει φωτιά και δημιουργήσει πρόβλημα. Φυσικά και για όποιον γνωρίζει, έτσι οι ασφαλιστικές θα μπορούν πολύ πιο δίκαια να τιμολογούν το κίνδυνο και να κάνουν καλύτερο underwriting.

  • Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από το κέντρο της Κολωνίας τον Αύγουστο του 2018

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πού πάνε οι προμήθειες

Τόσες και τόσες διοικήσεις διατείνονται ότι το ονομαστό AI θα φέρει την επανάσταση στην εργασία και θα τους λύσει τα χέρια

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Από τις 10 Ιουλίου 2027 αλλάζουν οι κανόνες για το οικονομικό έγκλημα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εποχή στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος έχει ήδη ξεκινήσει για την ασφαλιστική αγορά.

Cyber Insurance: Ένας παλιός κίνδυνος, μια αγορά που δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας κάτι: ο κυβερνοκίνδυνος δεν γεννήθηκε ούτε με την τεχνητή νοημοσύνη ούτε με τα ransomware των τελευταίων ετών

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #3-RISK MANAGEMENT: Πριν ασφαλίσεις έναν κίνδυνο, πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεται

Μια επιχείρηση δεν κινδυνεύει μόνο όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Κινδυνεύει όταν σταματήσει η παραγωγή της, όταν πέσει ένα κρίσιμο

Τι σημαίνει πάμε Μαζί;

Είσαι μικρομεσαίος Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής και θέλεις να διατηρήσεις το γραφείο σου ανεξάρτητο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Από τις 10 Ιουλίου 2027 αλλάζουν οι κανόνες για το οικονομικό έγκλημα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εποχή στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος έχει ήδη ξεκινήσει για την ασφαλιστική αγορά.

Κάμερες: Η κλήση πάει στον ιδιοκτήτη, η ευθύνη όμως στον οδηγό

Η ολοένα μεγαλύτερη χρήση καμερών για την καταγραφή τροχαίων παραβάσεων αλλάζει τα δεδομένα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων

Ταξιδεύετε συχνά; Δείτε πώς να ελέγξετε την ασφάλεια του καταλύματός σας

Κάθε ταξίδι σημαίνει και μια προσωρινή αλλαγή διεύθυνσης. Είτε μένετε σε ξενοδοχείο, είτε σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, είτε φιλοξενείστε από κάποιον ...

Εποπτεία, διαφάνεια και ανάπτυξη στο επίκεντρο της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης στη Θεσσαλονίκη – Οι προκλήσεις που αλλάζουν το τοπίο για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Οι απαιτήσεις της εποπτείας αυξάνονται, η διαφάνεια γίνεται ολοένα πιο κρίσιμη

Cyber Insurance: Ένας παλιός κίνδυνος, μια αγορά που δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας κάτι: ο κυβερνοκίνδυνος δεν γεννήθηκε ούτε με την τεχνητή νοημοσύνη ούτε με τα ransomware των τελευταίων ετών