back to top
14 C
Athens
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2026

Το Μάτι, οι εξαγγελίες, τα μέτρα, η ασφάλεια και το κράτος

Κείμενο, φωτογραφίες*:  Ελενα Ερμείδου

Αγνωστη είναι η λέξη πυροπροστασία στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης, του ελληνικού κράτους. Τα μέτρα, η ασφάλεια και η πυροπροστασία είναι λέξεις χαώδεις για του κρατικούς λειτουργούς. Αποδεικνύεται αυτό από τις δηλώσεις του υπουργών, και της περιφέρειας μετά από την καταστροφή στο Μάτι που κόστισε την ζωή 100 σχεδόν ατόμων. Κυριάρχησε από την αρχή ο εντυπωσιασμός με δηλώσεις και λόγια που προσέβαλλαν τους ιδίους και βέβαια τους ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή και τις οικογένειες αυτών.

- Advertisement -

Από τότε μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική ενέργεια για να διορθωθεί η στρεβλή αυτή κατάσταση. Ούτε και οι αποζημιώσεις των 5.000 ευρώ καταβάλλονται, σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων από τον Δήμο Μαραθώνα. Συγκεκριμένα εδώ και ένα μήνα λίγοι έλαβαν κάποια ποσά από όσους έκαναν δηλώσεις στο υπουργείο μεταφορών και μόνο. Αγνωστο, αν και πότε θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέλος που οφείλει, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.

Αντίθετα οι ασφαλιστικές από τις πρώτες ημέρες κατέβαλλαν αποζημιώσεις και συνεχίζουν να καταβάλλουν παρά το γεγονός ότι κάποιες θα κληθούν να καταβάλλουν μεγάλα ποσά από άτομα που έχασαν την ζωή τους.

- Advertisement -

Με άλλα λόγια το κράτος και οι κυβερνήσεις, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα ζημιώνει τους πολίτες δεν αποζημιώνει, ενώ δεν αφήνει ουσιαστικά τις ασφαλιστικές να κάνουν την δουλειά που κάνουν σε άλλα κράτη.

Οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μόνιμη απειλή λόγω της αλλαγής του κλίματος, ας θυμηθούμε τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής, αλλά και λόγω εσκεμμένων πρωτοβουλιών αρμοδίων φορέων, με πρόσφατο γεγονός την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι αρμόδιοι υπουργοί μας είπαν τέλος στα αυθαίρετα. Για πόσο θα κρατήσει αυτό και για ποιους θα ισχύσει; Μίλησαν για μέτρα πυροπροστασίας, για σωστή δόμηση. Μόνο που όλες οι δηλώσεις είχαν να κάνουν με εντυπωσιασμούς, απειλές.

Κυρίως, όμως οι δηλώσεις αυτές έδειξαν την απουσία ενδιαφέροντος και γνώσεων.

Και φυσικά το μπαρ Cavos στο Μάτι πήρε άδεια λειτουργίας στο Μάτι με κινήσεις που μάλλον εκνόμες είναι και ήταν γνωστές στο Δήμος Ν. Μάκρης και νυν στο Δήμο Μαραθώνα αλλά και άλλων φορέων που υπέγραψαν. Τετοια περιστατικά υπάρχουν πολλά. Αποσιωπόνται όμως από τους φερόμενους κρατικούς λειτουργούς.

Σίγουρα ο κύριος πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις στην ΔΕΘ για αποζημιώσεις προς τους πυρόπληκτους για την επανέναρξη του κράτους για νέα δόμηση κτλ. Πίσω από αυτά τα λόγια θα περιμένουν και οι «αυλικοί» μέσω ανάθεσης νέων σχετικών μελετών και έργων που ποτέ δεν ολοκληρώνονται, αλλά πληρώνονται, να εξοικονομήσουν και το μερίδιο τους. Τα λόγια των πρωθυπουργών, ας θυμηθούμε σε κάθε ΔΕΘ παραμένουν μόνο λόγια.

Θα ακουστεί άραγε κάποιο απλό αλλά ουσιαστικά σχέδιο χωρίς κοσμητικά επίθετα και ηρωϊσμούς για την προστασία των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές στο οποίο θα προγραμματίζεται η συμμετοχή των ασφαλιστικών ή κάποιας αντασφαλιστικής για την μεταφορά των κινδύνων, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Γαλλία;

Και για να μην έχουμε αυταπάτες, εκτός από τις ασφαλιστικές, η προστασία από πυρκαγιά και την εξάπλωση της σημαίνει κτίρια που έχουν σε ειδικούς χώρους ειδικές σκάλες διαφυγής, φορητές ή μη, κάνουλες νερού σε κάθε κτίριο, ειδικές εισόδους με συγκεκριμένο πλάτος σε κάθε κτίριο για να μπουν τα πυροσβεστικά, που δεν θα αποτελέσουν εύκολους παράνομους  χώρους στάθμευσης για τα αυτοκίνητα.

Και όχι μόνο, οι κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης χαρτόκουτων, χαρτικών, πλαστικών, άσπρων και μαύρων γυαλιών

(που δεν δουλεύει στην Ελλάδα και που δεν υπάρχουν με αυτή την μορφή σε προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες) θα πρέπει να είναι σε ειδικούς χώρους με πρόσβαση πυροσβεστικών σε περίπτωση ανάφλεξης. Στην Ελλάδα ουκ ολίγες φορές οι κάδοι έχουν αρπάξει φωτιά και δημιουργήσει πρόβλημα. Φυσικά και για όποιον γνωρίζει, έτσι οι ασφαλιστικές θα μπορούν πολύ πιο δίκαια να τιμολογούν το κίνδυνο και να κάνουν καλύτερο underwriting.

  • Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από το κέντρο της Κολωνίας τον Αύγουστο του 2018

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι ασφαλιστικές είναι Φερέγγυες, ο ασφαλισμένος προστατεύεται;

Η Αρχή Εποπτείας της Αγοράς δεν υπάρχει πλέον. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Πού πάνε οι προμήθειες

Τόσες και τόσες διοικήσεις διατείνονται ότι το ονομαστό AI θα φέρει την επανάσταση στην εργασία και θα τους λύσει τα χέρια

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΕΑΕ: 88 χρόνια μετά, ο Χάρης Αλεξόπουλος συνενώνει παρόν με μέλλον

Κάθε έργο εποχής πρέπει να έχει παραδειγματικό περιεχόμενο και χαρακτήρα, να παρουσιάζει το εξαιρετικό την ενότητα του συνολικού γεγονότος

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2026: Ψηφίστε τις καλύτερες εταιρίες για το 2026!

Η λαμπερή τελετή #hraw26, θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου του 2027 με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Υιοθεσίες στην Ελλάδα – Οι νέες οικογενειακές ανάγκες και η διάσταση της ασφαλιστικής προστασίας

Αύξηση στις πράξεις υιοθεσίας στην Ελλάδα καταγράφει η τελευταία διαθέσιμη ετήσια έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

The Fraud Games 2026: Τριάντα χρόνια εταιρικής απάτης και οι προκλήσεις της «επόμενης ημέρας»

Πεντακόσιοι και πλέον συμμετέχοντες, από 13 ευρωπαϊκές χώρες, παρακολούθησαν διά ζώσης και διαδικτυακά όλες τις παρεμβάσεις γύρω από ένα κρίσιμο θέμα: την εταιρική απάτη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στατιστικά οδικής ασφάλειας 2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα τα οριστικά στατιστικά στοιχεία έτους 2025

AIForum26: «Από τα δεδομένα στις υποδομές — Χτίζοντας το AI oικοσύστημα της Ελλάδας»

«Από τα Δεδομένα στις Υποδομές — Χτίζοντας το AI Οικοσύστημα της Ελλάδας» ήταν το κεντρικό θέμα του 1ου πάνελ

Αυξάνεται ο πιστωτικός κίνδυνος διεθνώς – Πώς αξιολογεί η Atradius κατασκευές, δομικά υλικά και κλωστοϋφαντουργία

Αυξημένη έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο εμφανίζει η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα, με τις ευρωπαϊκές αγορές να συγκεντρώνουν

Με δωρεά της Πειραιώς η ανάπλαση της Βόρειας Όψης του κεντρικού κτιρίου του ΥΠΕΘΑ

Εγκαινιάστηκε χθες, το έργο ανάπλασης της Βόρειας Όψης του κεντρικού κτιρίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο Στρατόπεδο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ»