Κείμενο, φωτογραφίες*: Ελενα Ερμείδου
Αγνωστη είναι η λέξη πυροπροστασία στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης, του ελληνικού κράτους. Τα μέτρα, η ασφάλεια και η πυροπροστασία είναι λέξεις χαώδεις για του κρατικούς λειτουργούς. Αποδεικνύεται αυτό από τις δηλώσεις του υπουργών, και της περιφέρειας μετά από την καταστροφή στο Μάτι που κόστισε την ζωή 100 σχεδόν ατόμων. Κυριάρχησε από την αρχή ο εντυπωσιασμός με δηλώσεις και λόγια που προσέβαλλαν τους ιδίους και βέβαια τους ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή και τις οικογένειες αυτών.
Από τότε μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική ενέργεια για να διορθωθεί η στρεβλή αυτή κατάσταση. Ούτε και οι αποζημιώσεις των 5.000 ευρώ καταβάλλονται, σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων από τον Δήμο Μαραθώνα. Συγκεκριμένα εδώ και ένα μήνα λίγοι έλαβαν κάποια ποσά από όσους έκαναν δηλώσεις στο υπουργείο μεταφορών και μόνο. Αγνωστο, αν και πότε θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέλος που οφείλει, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.
Αντίθετα οι ασφαλιστικές από τις πρώτες ημέρες κατέβαλλαν αποζημιώσεις και συνεχίζουν να καταβάλλουν παρά το γεγονός ότι κάποιες θα κληθούν να καταβάλλουν μεγάλα ποσά από άτομα που έχασαν την ζωή τους.
Με άλλα λόγια το κράτος και οι κυβερνήσεις, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα ζημιώνει τους πολίτες δεν αποζημιώνει, ενώ δεν αφήνει ουσιαστικά τις ασφαλιστικές να κάνουν την δουλειά που κάνουν σε άλλα κράτη.
Οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μόνιμη απειλή λόγω της αλλαγής του κλίματος, ας θυμηθούμε τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής, αλλά και λόγω εσκεμμένων πρωτοβουλιών αρμοδίων φορέων, με πρόσφατο γεγονός την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Οι αρμόδιοι υπουργοί μας είπαν τέλος στα αυθαίρετα. Για πόσο θα κρατήσει αυτό και για ποιους θα ισχύσει; Μίλησαν για μέτρα πυροπροστασίας, για σωστή δόμηση. Μόνο που όλες οι δηλώσεις είχαν να κάνουν με εντυπωσιασμούς, απειλές.
Κυρίως, όμως οι δηλώσεις αυτές έδειξαν την απουσία ενδιαφέροντος και γνώσεων.
Και φυσικά το μπαρ Cavos στο Μάτι πήρε άδεια λειτουργίας στο Μάτι με κινήσεις που μάλλον εκνόμες είναι και ήταν γνωστές στο Δήμος Ν. Μάκρης και νυν στο Δήμο Μαραθώνα αλλά και άλλων φορέων που υπέγραψαν. Τετοια περιστατικά υπάρχουν πολλά. Αποσιωπόνται όμως από τους φερόμενους κρατικούς λειτουργούς.
Σίγουρα ο κύριος πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις στην ΔΕΘ για αποζημιώσεις προς τους πυρόπληκτους για την επανέναρξη του κράτους για νέα δόμηση κτλ. Πίσω από αυτά τα λόγια θα περιμένουν και οι «αυλικοί» μέσω ανάθεσης νέων σχετικών μελετών και έργων που ποτέ δεν ολοκληρώνονται, αλλά πληρώνονται, να εξοικονομήσουν και το μερίδιο τους. Τα λόγια των πρωθυπουργών, ας θυμηθούμε σε κάθε ΔΕΘ παραμένουν μόνο λόγια.
Θα ακουστεί άραγε κάποιο απλό αλλά ουσιαστικά σχέδιο χωρίς κοσμητικά επίθετα και ηρωϊσμούς για την προστασία των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές στο οποίο θα προγραμματίζεται η συμμετοχή των ασφαλιστικών ή κάποιας αντασφαλιστικής για την μεταφορά των κινδύνων, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Γαλλία;
Και για να μην έχουμε αυταπάτες, εκτός από τις ασφαλιστικές, η προστασία από πυρκαγιά και την εξάπλωση της σημαίνει κτίρια που έχουν σε ειδικούς χώρους ειδικές σκάλες διαφυγής, φορητές ή μη, κάνουλες νερού σε κάθε κτίριο, ειδικές εισόδους με συγκεκριμένο πλάτος σε κάθε κτίριο για να μπουν τα πυροσβεστικά, που δεν θα αποτελέσουν εύκολους παράνομους χώρους στάθμευσης για τα αυτοκίνητα.
Και όχι μόνο, οι κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης χαρτόκουτων, χαρτικών, πλαστικών, άσπρων και μαύρων γυαλιών
(που δεν δουλεύει στην Ελλάδα και που δεν υπάρχουν με αυτή την μορφή σε προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες) θα πρέπει να είναι σε ειδικούς χώρους με πρόσβαση πυροσβεστικών σε περίπτωση ανάφλεξης. Στην Ελλάδα ουκ ολίγες φορές οι κάδοι έχουν αρπάξει φωτιά και δημιουργήσει πρόβλημα. Φυσικά και για όποιον γνωρίζει, έτσι οι ασφαλιστικές θα μπορούν πολύ πιο δίκαια να τιμολογούν το κίνδυνο και να κάνουν καλύτερο underwriting.
- Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από το κέντρο της Κολωνίας τον Αύγουστο του 2018