back to top
14.4 C
Athens
Κυριακή 29 Μαρτίου 2026

Το «IW» στην επιβλητική κρυστάλλινη έδρα της ιστορικής Baloise στην Ελβετία

Της Έλενας Ερμείδου

 

- Advertisement -

Τρία επιβλητικά κτίρια από κρύσταλλο μοιράζεται η ιστορική Baloise στην έδρα της, στο ελβετικό Καντόνι της Βασιλείας. Και τα τρία αυτά κτίρια βρίσκονται ακριβώς έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βασιλείας (SBB), σε ένα κομβικό σημείο για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές προς όλες τις πόλεις της Ελβετίας, το Στρασβούργο και την Κεντρική Ευρώπη.

Από το 1863, έτος ίδρυσης της Basler Versicherungs-Gesellschaft gegen Feuerschaden, η εταιρεία λειτουργεί υποδειγματικά, και σήμερα, που ενώνεται με την Helvetia, μετατρέπεται στον δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο στην Ελβετία.

- Advertisement -

Η «Ασφαλιστική Εταιρεία Basler για Ζημιές από Πυρκαγιά», γνωστή πλέον ως Baloise, λειτουργεί σε τέσσερις χώρες υπό την αιγίδα της Baloise Holding Ltd. Κατά την εποχή της μεγαλύτερης γεωγραφικής της επέκτασης, γύρω στο 1938, είχε γραφεία σε 51 χώρες παγκοσμίως.

H ιστορία της ίδρυσής της

Η εταιρεία ιδρύεται το 1863 λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Γκλάρους (1861) και λαμβάνει άδεια εμπορικής δραστηριότητας από την κυβέρνηση του καντονιού της Βασιλείας-Πόλης. Έναν χρόνο μετά ιδρύεται η Basler Transport (Baloise Transport) και Basler Leben (Baloise Life), και η εταιρεία επεκτείνεται στην Ευρώπη στις μεταφορές και στις ασφαλίσεις ζωής, όπου δεν υπάρχουν μονοπώλια και ποσοστώσεις. Το 1869 Ιδρύεται η Basler Rückversicherungs-Gesellschaft (Baloise Reinsurance Company) υπό την ηγεσία της Basler Transport.

Μετά από χρονιές επιτυχιών τη δεκαετία του 1980, η Baloise επεκτείνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Basler Versicherungs-Aktiengesellschaft (Baloise Insurance Joint Stock Company) στην Αυστρία το 1983, ενώ το 1985 εξαγοράζεται η Deutsche Ring Leben/Sach.

1990–2011: Χρονιές αλλαγών

Τη δεκαετία του 1990, η Baloise φεύγει από την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, και η Rhein Rück, που αποκτήθηκε το 1991, πωλείται ξανά το 1997. Ακολουθεί η πώληση του υποκαταστήματος στην Ισπανία το 2001. Η αναδιάρθρωση ολοκληρώνεται με την πώληση της Mercator Bank το 2004 στη Φλάνδρα.

Από το 1991, δύο κύριοι μέτοχοι κατέχουν περισσότερο από το 40% των μετοχών σε φάσεις και ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον – λόγω των νόμιμων περιορισμών του δικαιώματος ψήφου, εγγράφονται στο μετοχολόγιο με 2% των ψήφων ο καθένας. Το 2003, η προσπάθεια εξαγοράς αποκρούεται και ο μεγαλύτερος μέτοχος, ένας υποψήφιος, εξακολουθεί να κατέχει το 3,8% των μετοχών της Baloise.

Το 2011 ξεκινά ή έναρξη αναδιάρθρωσης στον Όμιλο ο οποίος λειτουργεί ως Baloise. Με την εξαγορά των ασφαλιστικών εταιρειών Avéro Benelux και Nateus, η Baloise εκπροσωπείται στη Βαλονία του Βελγίου και πλέον συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες στον κλάδο των ασφαλίσεων ζημιών στο Βέλγιο.

Το 2022, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ομίλου, όλοι οι εργαζόμενοι και εταιρείες της Baloise –Basler Versicherungen, Baloise Bank SoBa, Baloise Asset Management, Bâloise Assurances, Basilese Assicurazioni and Baloise Insurance– εμφανίζονται κάτω από το όνομά της, σηματοδοτώντας την έναρξη μία νέας εποχής. Στις 28 Απριλίου 2023, τα μέλη της 60ής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης εγκρίνουν τη μετονομασία της Bâloise Holding Ltd σε Baloise Holding Ltd, ενώ το 2024 μπαίνουν σε λειτουργία οι στρατηγικοί στόχοι της εταιρείας –προώθηση, αποδοτικότητα, ανάπτυξη–, που θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2027.

Όχημα για την επίτευξη των στόχων, η συγχώνευση της Helvetia με την Baloise, που υπογράφηκε στις 22 Απριλίου του 2025 φέρνοντας την Baloise στη δεύτερη θέση στην Ελβετία.

Συνεργασία με την Ατλαντική Ένωση

Η Ατλαντική Ένωση συνεργάζεται με την Baloise σε επίπεδο μετόχων και αντασφαλιστών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Ατλαντική Ένωση επενδύει στην πρόληψη και στην ψηφιακή Υγεία

Με τα νέα εξωνοσοκομειακά της προγράμματα, η ασφαλιστική επιχειρεί να τοποθετηθεί δυναμικά στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας

Ασφάλεια για φοιτητές… χωρίς άγχος με την Ατλαντική Ένωση

Τιμές προσαρμοσμένες στο φοιτητικό πορτοφόλι – Νέες παροχές από το πρόγραμμα Erasmus Plus

Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελβετίας: Όλες οι πληροφορίες για ατύχημα στο Κραν Μοντανά

Με τις απαντήσεις της η SVV ενημερώνει διεξοδικά τους πολίτες και διατρανώνει την ισχύ του θεσμού της ασφάλισης

Η Ατλαντική Ένωση επενδύει στην ευέλικτη Ασφάλιση Κατοικίας – Προγράμματα προσαρμοσμένα σε κάθε στάδιο ζωής

Κοινός παρονομαστής αποτελεί η παροχή ολοκληρωμένων καλύψεων με χαμηλό κόστος, σε συνδυασμό με πρόσθετα προνόμια

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο διαφοροποιημένο προϊόν από την ERGO, βγαίνει με πλήρη παλέτα στην υγεία και ζωή

Ανάκτηση 19.000 οχημάτων, πριν το τέλος του 2026 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των 50.000 οχημάτων

Bekas & Associates Law Offices: Το κενό στην σχέση ασφαλιστικών με δικηγόρους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Οι δικηγόροι του κλάδου φαίνεται κατά κανόνα να (επιλέγουν να) έχουν ρόλο λιγότερο ενεργό, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Β. Μπέκας σε συνέντευξή του στην Έλ. Ερμείδου

Greek Risk Management Awards 2026: Άνοιξε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων στο Risk Management

Η τελετή απονομής των #grma26 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Ψηφίστε τους καλύτερους έως τις 30 Μαρτίου

Generali Hellas: Επενδύοντας στο ταλέντο του αύριο στο Πανόραμα 2026

Με ισχυρή παρουσία και σαφή στρατηγική στόχευση στη νέα γενιά, η ασφαλιστική συμμετέχει και φέτος στη μεγάλη διοργάνωση επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίας

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Νέο διαφοροποιημένο προϊόν από την ERGO, βγαίνει με πλήρη παλέτα στην υγεία και ζωή

Ανάκτηση 19.000 οχημάτων, πριν το τέλος του 2026 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των 50.000 οχημάτων

Πώς προχωρούν τα απογευματινά χειρουργεία και η ενιαία λίστα αναμονής

Για βελτιωμένη εικόνα κάνει λόγο ο Υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, χάρη σε τρεις παράγοντες

Deloitte: Στρατηγικές δράσεις για την κλιματική μετάβαση και τη βιώσιμη χρηματοδότηση

Το φόρουμ «Sustainability & Resilience» επικεντρώθηκε στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό εν μέσω κλιματικής κρίσης και νέων κανονιστικών απαιτήσεων

Bekas & Associates Law Offices: Το κενό στην σχέση ασφαλιστικών με δικηγόρους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Οι δικηγόροι του κλάδου φαίνεται κατά κανόνα να (επιλέγουν να) έχουν ρόλο λιγότερο ενεργό, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Β. Μπέκας σε συνέντευξή του στην Έλ. Ερμείδου

Greek Risk Management Awards 2026: Άνοιξε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων στο Risk Management

Η τελετή απονομής των #grma26 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Ψηφίστε τους καλύτερους έως τις 30 Μαρτίου