Απόλυτα εξασφαλισμένα είναι κατά τον υπουργό Υγείας τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα του ευθύνης του.
Σχετικές διαβεβαιώσεις έδωσε στην αρμόδια Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic, με την οποία συναντήθηκε στην Αθήνα ο Ανδρέας Ξανθός. “Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν προβλήματα, αλλά πλέον αυτή η εικόνα έχει αντιστραφεί μετά την εγγυημένη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Επίτροπος, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνέπειες που είχαν τα προγράμματα λιτότητας στην υγεία των πολιτών, τις περικοπές δαπανών, τη μείωση του προσωπικού, τις υφιστάμενες συνθήκες εργασίας στο σύστημα Υγείας, αλλά και τη φυγή επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (brain drain). Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη φροντίδα ευπαθών ομάδων, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο νόμο 4368/2016 για την περίθαλψη των ανασφάλιστων.
Ο υπ. Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
- Από το 6,8% του ΑΕΠ που ήταν οι δαπάνες για την υγεία πριν την κρίση, φτάσαμε το 2014 στο 4,6% και σήμερα βρισκόμαστε στο 5,2% έχοντας αυξήσει σωρευτικά τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ κατά 1,1 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο των δύο ΜΠΔΣ (2015- 2021).
- Το προσωπικό του συστήματος υγείας έχει αυξηθεί κατά 8.000 μόνιμους εργαζόμενους και με αρκετές χιλιάδες συμβασιούχους.
- Ρυθμίστηκε νομοθετικά, ύστερα από πολλά χρόνια, το ζήτημα της εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, για το οποίο η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο κος Ξανθός δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος, ότι με τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και άλλες πρωτοβουλίες, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες εργασίας για την αναχαίτιση του φαινομένου brain drain, που αφορά σε 18.000 επιστήμονες οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ειδικευμένοι γιατροί.
- Το 2017 περισσότεροι από 800.000 ανασφάλιστοι πολίτες έκαναν χρήση των δυνατοτήτων που τους παρέχει ο νόμος 4368/2016 στα δημόσια νοσοκομεία.
“Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2018, περισσότερες από 500.000 ανασφάλιστοι έχουν προσέλθει στο ΕΣΥ, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο” εκτίμησε σχετικά ο υπουργός.
- Ελήφθησαν εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα (π.χ. καθολικοί εμβολιασμοί) για την υγειονομική φροντίδα μεταναστών και προσφύγων, ενώ αναπτύχθηκαν άμεσα δράσεις και προγράμματα με την χρηματοδότηση της ΕΕ και τη συνεργασία των ΜΚΟ.
Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με τον κο Ξανθό, δεν επέτρεψαν να μετατραπεί το προσφυγικό σε πρόβλημα δημόσια Υγείας.
Ο υπουργός ανέφερε, επιπλέον, ότι μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ (με το πρόγραμμα Philos, που χρηματοδοτείται από το AMIF) προσελήφθησαν περίπου 700 άτομα, που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στους καταυλισμούς και τις όμορες δημόσιες δομές. Με τη λήξη των συμβάσεων αυτών, διευκρίνισε, θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού των δομών με το διπλασιασμό των ατόμων αυτών (περίπου 1.400 άτομα) και χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.
“Αυτή η αύξηση προσωπικού θα δώσει τη δυνατότητα μίας ακόμα πιο στοχευμένης προσέγγισης των προβλημάτων υγείας των προσφύγων που θα αφορά την καλύτερη αντιμετώπιση των χρονίως πασχόντων, των ψυχικά ασθενών, των ΑμΕΑ, των θυμάτων βίας και βασανιστηρίων, των παιδιών, των εγκύων κτλ.” πρόσθεσε.
Κλείνοντας ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι οι βασικοί άξονες της πολιτικής του υπουργείου για την περίοδο μετά την έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, είναι η καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η ενίσχυση και η ηθικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η προώθηση προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, όπως η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η επανεκκίνηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.