back to top
16.5 C
Athens
Τρίτη 10 Μαρτίου 2026

Το “αφήγημα” της Κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία

Εκπρόσωποι φορέων και στελέχη της Υγείας γέμισαν την αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου της Αθηνας όπου η Αριστοτέλους διεξάγει διημερίδα για τη Δημοσια Υγεία, με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τις βάσεις της συζήτησης έθεσαν ο Υπουργός Υγείας και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιας Υγείας, αλλά αρκετοί έμειναν με την αίσθηση πως όλα εχουν ακουστεί ξανά. Μεγάλος απών ο Πρωθυπουργός, του οποίου παρουσία είχε ανακοινωθεί, σε ένδειξη της βαρύτητας που δίνει η κυβέρνηση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, ενώ ισχυρή ήταν και η απουσία του ΠΙΣ από το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Όπως αναφέρθηκε, η διημερίδα πλαισιώνει μια ευρύτερη, συνεργατική μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Αριστοτέλους, στη Δημόσια Υγεία για την επόμενη 5ετία. Σε συνδυασμό με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θεωρείται βασική προϋπόθεση επιβίωσης και αναβάθμισης του δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου νοσοκομειακού συστήματος υγείας, σύμφωνα με το ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζο.

- Advertisement -

Ωστόσο, η εκδήλωση δεν απέφυγε την κριτική.

Επίσημη ενημέρωση για το χώρο διεξαγωγής υπήρξε μόλις μια ημέρα πριν, ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στηλίτευσε την επιλογή από την Αριστοτέλους να μην εντάξουν το Σύλλογο μεταξύ των ομιλητών. Ο Μ. Βλασταράκος χαρακτήρισε το γεγονός λυπηρό και αποδοκίμασε την “απλή πρόσκληση παρουσίας του”.

- Advertisement -

Αισθητή, όμως, έγινε και η απουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού, όπως και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα. Το όνομα του δεύτερου είχε αφαιρεθεί από το πρόγραμμα του συνεδριου που απεστάλη μια ημέρα πριν. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας απλώς δεν εμφανίστηκε.

Στο δια ταύτα, στόχος της μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, αλλά και η ισότητα της υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Ειδικότερα, για την επίτευξη της μεταρρύθμισης του συστήματος της ΠΦΥ σημαντικός κρίνεται ο μετασχηματισμός των υπαρχουσών υπηρεσιών της δημόσιας υγείας, ώστε να εστιάσουν στη μείωση της επίπτωσης και του επιπολασμού των μη-μεταδοτικών ασθενειών (NCDs).

“Οι μεταρρυθμίσεις προς την καθολική υγειονομική κάλυψη θα πάρουν χρόνο”, παραδέχθηκε ο κ. Μπασκόζος.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός δεν ξέφυγε ιδιαιτέρως από το πλαίσιο των ομιλιών του, που κινούνται σε ένα περισσότερο θεωρητικό επίπεδο, περιγράφοντας τις κινήσεις που εχουν γίνει μέχρι τώρα συνολικά, έχοντας στο επίκεντρο τη “μεροληψία” υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας και την “ηθικοποίηση” του συστήματος. Επικαλέστηκε, μάλιστα, το Φρίντριχ Έγκελς και το έργο του «η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία», προκειμένου να τονίσει ότι το πολιτικό αίτημα για την προτεραιότητα στις πολιτικές Δημόσιας Υγείας έχει θεωρητικά τεκμηριωθεί από εκείνη την εποχή, αναφορα που δεν άφησε ασχολίαστη ο Υπουργος Υγείας της Κύπρου, για να καταλήξει βέβαια στο συμπέρασμα οτι άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους καταφέρνουν να συγκλίνουν.

Ο κ. Ξανθός έθεσε, ωστόσο, ένα πολιτικό ερώτημα, κρίσιμο όπως το χαρακτήρισε, κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης χρηματοδότησης και αποτελεσματικής  λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους.” Η απάντηση είναι “ναι”, υπό την προϋπόθεση της ενίσχυσης τους με ανθρώπινους και υλικούς πόρους και της  μεταρρύθμισης τους με στόχο την καθολικότητα , την ισότητα και την ποιότητα στη  φροντίδα. Υπό τον όρο δηλαδή της σταδιακής «απεξάρτησης»  από τη λιτότητα  και της σύγκλισης των δημόσιων δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους”, ανέφερε.

Η διημερίδα συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου

από το virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γεωργιάδης για την πλατφόρμα Quality‑for‑All: Νέα εποχή αξιολόγησης στο ΕΣΥ

Σε εκδήλωση του ΠΟΥ παρουσιάστηκε η πλατφόρμα που υποστηρίζει τη συστηματική μέτρηση δεικτών ποιότητας και τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών

ΠΟΥ Ευρώπης: Νέα πλατφόρμα Quality‑for‑All μετασχηματίζει την υγεία στην Ελλάδα

Ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον που συγκεντρώνει και ενοποιεί δεδομένα από όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού από το ΕΕΑ, με κεντρική ομιλήτρια τη Ν. Παζαΐτη

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι η επένδυση στη γυναικεία υγεία είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και οικονομικής βιωσιμότητας

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center συμμετέχει στο Career Day της ΣΒΙΕ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου, από τις 10:00 έως τις 15:00, στις εγκαταστάσεις της σχολής στην πλατεία Κάνιγγος

Η Ελλάδα βάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία των εργαζομένων: δεξιότητες, ασφάλεια και δίκαιη ανάπτυξη

Την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, ενδεχομένως και εισφορών από επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ΤΝ, έθεσε στις Βρυξέλλες η Ν. Κεραμέως

Γιαννάκος για την 8η Μαρτίου: «Οι γυναίκες του ΕΣΥ παραμένουν αόρατες για την Πολιτεία»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και την ανάγκη θεσμικής μέριμνας για τα δικαιώματά τους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ο Παύλος Αχής, ΟΡΙΖΩΝ 1964 Ασφαλιστική, μιλά στο IWtalks

Συζήτηση με τον Chief Insurance & Reinsurance Officer για την πορεία στην ασφάλιση και το μέλλον του κλάδου

Εθνική Ασφαλιστική: Διάκριση για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας προμηθειών στα Procurement Excellence Awards 2026

Πώς η ομάδα της Μονάδας Προμηθειών μετέτρεψε τη σχετική λειτουργία σε στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης για την εταιρεία

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική αναζητά Έμπειρο Στέλεχος Ασφαλίσεων Αστικής Ευθύνης και Τεχνικών Ασφαλίσεων

Η εταιρεία προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και εξέλιξης σε ένα σύγχρονο, φιλικό και οργανωμένο περιβάλλον

Από το ρίσκο στην απόδοση: Ο broker ως επιταχυντής καινοτομίας και ανθεκτικότητας

Στον μεταβαλλόμενο κόσμο της επιχειρηματικότητας πρωταγωνιστούν όσοι κατανοούν πως το ρίσκο δεν είναι εμπόδιο, αλλά πηγή εξέλιξης

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη δυσχεραίνει την ταυτοποίηση κυβερνοεπιθέσεων

Η Kaspersky επισημαίνει τις τάσεις που διαμορφώνουν το νέο τοπίο των απειλών