back to top
32.5 C
Athens
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026

Η Ελλάδα βάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία των εργαζομένων: δεξιότητες, ασφάλεια και δίκαιη ανάπτυξη

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τους τρεις βασικούς άξονες αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) για την ενίσχυση της ποιότητας της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (EPSCO), στις Βρυξέλλες. Το θέμα της συζήτησης ήταν «Από την καινοτομία στις ποιοτικές θέσεις εργασίας».

- Advertisement -

Τρεις βασικοί άξονες δράσης

  1. Αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση: Η Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα προχωρά σε οριζόντια προγράμματα εκπαίδευσης για την ανάπτυξη ψηφιακών και δεξιοτήτων σχετικών με την ΤΝ, δίνοντας έμφαση στις «πράσινες» και ψηφιακές δεξιότητες. Σημείωσε ότι το 2023 το 56% των Ευρωπαίων διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο 80% έως το 2030 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  2. Αντιμετώπιση αναντιστοιχιών δεξιοτήτων μέσω δεδομένων: Στην Ελλάδα λειτουργεί ο Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας, ο οποίος εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, ώστε οι πολιτικές κατάρτισης να είναι στοχευμένες.
  3. Ενίσχυση κοινωνικής προστασίας: Η κα Κεραμέως επισήμανε ότι η ΤΝ μπορεί να δημιουργήσει τεράστια παραγωγικότητα, αλλά η δίκαιη κατανομή των οφελών είναι απαραίτητη για την πρόληψη ανισοτήτων. Τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και πιθανή συζήτηση για εισφορές από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ΤΝ, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συντάξεων.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, η Υπουργός συναντήθηκε με την Roxana Mînzatu, Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Κοινωνικά Δικαιώματα και Δεξιότητες, τον Mario Nava, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, τον Séamus Boland, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, καθώς και με τους ομολόγους της από Κύπρο και Γαλλία Μαρίνο Μουσιούττα και Jean-Pierre Farandou.

Η Ελλάδα προβάλλει την ανάγκη έγκαιρης δράσης, ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει εργαλείο ανάπτυξης και δικαιότερης κατανομής της ευημερίας στην αγορά εργασίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην Οδική Ασφάλεια – Ιστορική πρόοδος για την Ελλάδα

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας, η χώρα μας κατέγραψε μείωση-ρεκόρ 22% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην ετήσια έκθεση PIN

H υπουργός Εργασίας, Nίκη Κεραμέως, στο #ocin26: Μια μεγάλη ευκαιρία ισχυροποίησης του 2ου πυλώνα ασφάλισης

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι στο περσινό συνέδριο είχε αναφερθεί στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για την βελτίωση του τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας προς την ασφαλιστική αγορά από τον όμιλο GMM

Ο κ. Ηλίας Γεωργουλέας, Ιδρυτής Ομίλου Global Money Managers Ltd, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδυτικού Ομίλου Global Group SA, παρουσίασε στους συμμετέχοντες πώς οι ασφάλειες και τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να συνεργαστούν

ΤτΕ: Διαδικτυακό Εργαστήριο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της ασφάλισης – Βίντεο

Θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν το κενό προστασίας, ενώ παρουσίασαν καλές πρακτικές, μελέτες περιπτώσεων και σχετικά προϊόντα

CEO Vision 2030: Αν. Γκρέκας, Π. Κούβαλης, Τρ. Λυσιμάχου, Ν. Μακρόπουλος μιλούν για την ασφάλιση του σήμερα και του αύριο

Στο Panel I του 19th Insurance Conference με θέμα «CEO Vision 2030» έδωσαν το δικό τους στίγμα για το μέλλον της ασφάλισης οι κ.κ. Ανδρέας Γκρέκας

Η συμβολή των γυναικών στην μετεξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Θ. Κουλουτμπάνης: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός

Με επιστολή-ανακοίνωση η παράταξη «Ισχυροί Επαγγελματίες» με επικεφαλής τον Θάνο Κουλουτμπάνη εκφράζει την έντονη διαφωνία της

Ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας προς την ασφαλιστική αγορά από τον όμιλο GMM

Ο κ. Ηλίας Γεωργουλέας, Ιδρυτής Ομίλου Global Money Managers Ltd, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδυτικού Ομίλου Global Group SA, παρουσίασε στους συμμετέχοντες πώς οι ασφάλειες και τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να συνεργαστούν

ΤτΕ: Διαδικτυακό Εργαστήριο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της ασφάλισης – Βίντεο

Θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν το κενό προστασίας, ενώ παρουσίασαν καλές πρακτικές, μελέτες περιπτώσεων και σχετικά προϊόντα