Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος ΑΧΑ εξετάζει την προοπτική πώλησης της μονάδας της στη Σιγκαπούρη, καθώς επιδιώκει να συγκεντρώσει κεφάλαια, αποεπενδύοντας από περιφερειακές δραστηριότητας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
H AXA έχει προσλάβει σύμβουλο για τη δυνητική πώληση της μονάδας, η οποία προσφέρει τόσο υπηρεσίες ασφαλειών ζωής όσο και γενικών ασφαλίσεων και θα μπορούσε να μπει στο «στόχαστρο» ανταγωνιστών που θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΑΧΑ για το 2019, η μονάδα της Σιγκαπούρης απέφερε έσοδα 615 εκατ. ευρώ τον περασμένο χρόνο.
Η διαδικασία πώλησης θα μπορούσε να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες κατά τις ίδιες πηγές, που διευκρίνισαν ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Εκπρόσωπος της ΑΧΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Ο γαλλικός όμιλος και ο τοπικός εταίρος της στη Μαλαισία επίσης εξετάζουν την πώληση της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει (και που παρέχει ασφάλειες ζωής και γενικές ασφαλίσεις), έναντι τιμήματος της τάξης των 650 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, η ΑΧΑ αποκάλυψε την ακύρωση της συμφωνίας για πώληση της θυγατρικής ΑΧΑ Life Europe στην εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Cinven, καθώς ορισμένοι όροι που είχε θέσει δεν τηρήθηκαν.
Ο διευθύνων σύμβουλους της ΑΧΑ Thomas Buberl επιχειρεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους του ομίλου από τις ασφάλειες ζωής και υγείας στις γενικές ασφαλίσεις, μετά την εξαγορά-μαμούθ της XL Group έναντι 15,8 δις. δολαρίων το 2018. Έκτοτε εξετάζει τις εναλλακτικές επιλογές για σειρά μικρότερων δραστηριοτήτων του ομίλου ανά τον κόσμο –συμπεριλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής- προκειμένου να αποπληρώσει το deal της Xl.
Η κερδοφορία της ΑΧΑ υπέστη καθίζηση κατά το α’ εξάμηνο του έτους, καθώς η εταιρεία έβαλε στην άκρη κονδύλι 1,5 δις. ευρώ για αιτήσεις αποζημίωσης σχετιζόμενες με τον κορωνοϊό. Παράλληλα, προειδοποίησε για νέα σοκ λόγω της πανδημίας, απέσυρε τους στόχους για την ανάπτυξη που είχε θέσει και ακύρωσε την καταβολή μερίσματος στους μετόχους.
Η κινητικότητα στην ασφαλιστική βιομηχανία –όσον αφορά σε εξαγορές και συγχωνεύσεις- παραμένει έντονη, παρά την επιβράδυνση που καταγράφεται ευρύτερα εξαιτίας του COVID-19. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι ασφαλιστικές εταιρείες ενεπλάκησαν σε συμφωνίες συνολικού ύψους 99 δις. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 77% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.