back to top
18 C
Athens
Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025

Τim Currell, ocin23: Επαγγελματικά Ταμεία, Διδάγματα από την εμπειρία στην Ευρώπη

Ιδιαίτερη και τιμητική ήταν η παρουσία του κ. Tim Currell, Partner, Head of Investment, AON International Wealth στο 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν “EU IORP investment governance, lessons learned and future developments”.

Ο κ. Currell εστίασε κυρίως στο ζήτημα της διακυβέρνησης και στα διδάγματα που απορρέουν απο την εμπειρία των τελευταίων ετών.

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Ειδικότερα, το στέλεχος της AON International Wealth εστίασε στα διδάγματα που απορρέουν από τα ζητήματα ασφαλείας, στρατηγικής, δομής, την καταγραφή στοιχείων, την παρακολούθηση και δημοσίευσή τους.

“Συμφωνούμε όλοι ότι ένα επαγγελματικό ταμείο θα πρέπει να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τις συντάξεις. Ειδικά τα μεγαλύτερα ΕΤΕΑ οφείλουν να έχουν μια σταθερή και στιβαρή διακυβέρνηση. θα πρέπει ακόμη να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, όλα να είναι ξεκάθαρα, σαφή, απλά, ώστε ο ασφαλισμένος να γνωρίζει τι μπορεί να αναμένει από αυτά” είπε ο κ. Currell.

Kαι συνέχισε:

“Όπως είπα, όλα περιστρέφονται γύρω από τη διαχείριση του κινδύνου. Η ασφάλεια των assets των ασφαλισμένων είναι ο σημαντικότερος στόχος. Τα συστήματά μας θα πρέπει να είναι ασφαλή, προκειμένου να θέτουμε εκεί τα στοιχεία του ενεργητικού, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μόνο για το ΕΤΕΑ. Επιπλέον, οι επενδύσεις μπορούν να γίνονται συνδυαστικά, αλλά δεν θα πρέπει να βασίζεται κάποιος σε ένα διαχειριστή, είναι ευθύνη της διακυβέρνησης να ελέγχει την ποιότητα του συμβούλου” είπε.

Σχετικά  με το ζήτημα της στρατηγικής ανέφερε:

“Aυτό που μάθαμε, είναι ότι κάθε ασφαλισμένος είναι διαφορετικός αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα. Οι κίνδυνοι αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής ενός ανθρώπου.  Είναι καλό, να υπάρχει μέριμνα έτσι ώστε να αυξηθούν τα assets του, στα πρώιμα χρόνια της εργασιακής τους ζωής. Τα μεγαλύτερα μέλη, θέλουν άλλη στρατηγική που να διαφυλάξει τις αποταμιεύσεις τους”.

Σχετικά με το τρίτο δίδαγμα που σχετίζεται με τη δομή, όπως τόνισε αυτή “θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, όπως και οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο καθένας. Τα μεγάλα ΤΕΑ έχουν ανάγκη από μια επιτροπή διαχείρισης που θα καθορίζει ποιος είναι υπεύθυνος να ελέγχει διαχειριστές, τη διαχείριση assets κ.ο.κ.”.

Αναφορικά με το ζήτημα της καταγραφής, ο κ. Currell είπε ότι κάθε τμήμα είναι καλό να είναι καταγεγραμμένο, ξεκάθαρο, έτσι ώστε να διαχωρίζεται ποιος έχει την ευθύνη, ποιος είναι ο διαχειριστής. “Θα πρέπει να υπάρχουν συμβόλαια, συμβάσεις, έγγραφα που θα αναφέρουν ποια είναι τα αναμενόμενα καθήκοντα του καθενός”.

Ως προς τη διαχείριση κινδύνου, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχουν τυποποιημένα έγγραφα για το risk management, τη σύγκρουση συμφερόντων κλπ.

Σχετικά με το θέμα της παρακολούθησης “δεν έχει να κάνει μόνο με την απόδοση. Οι πινακές κινδύνου είναι σημαντικό να καταγράφονται, όπως και η ανθεκτικότητα στον κίδυνο, ενώ σημαντικό είναι να υπάρχει συγκεκριμένη διακυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια ESG”.

Τέλος ο κ. Curell τόνισε την αναγκαιότητα δημοσιοποίησης διαφορετικών στοιχείων, όπως τα φορολογικά καθώς αυτό “είναι μια ευκαιρία για τα ΕΤΕΑ να παρουσιάζουν το έργο που κάνουν”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Curell  αναφέρθηκε στις μελλοντικές εξελίξεις, που αφορούν:

 

ΦΩΤΟ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Συνταξιοδοτικά ταμεία και διασυνοριακή προοπτική: Το ελληνικό ενδιαφέρον στο 16ο Φόρουμ Κύπρου

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη των multi-employer IORPs και η ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα συνταξιοδότησης

Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας: Ψηφιακή επανάσταση στην περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών στην ΕΕ

Ο ΕΧΔΥ υπόσχεται διαλειτουργικότητα, ασφάλεια και ταχύτερη πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Αντιπροσωπεία του ΕΕΑ επισκέφθηκε τη ΓΑΔΑ για θέματα ενίσχυσης της ασφάλειας

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι η έξαρση της παραβατικότητας, που πιθανώς οφείλεται στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, λειτουργεί ανασταλτικά για την αγορά

Ευρωβαρόμετρο: Περισσότερη προστασία και ενότητα ζητούν οι πολίτες από την ΕΕ

Οι 9 στους 10 -σε Ελλάδα και Κύπρο ακόμη περισσότεροι- ζητούν από τα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις από κοινού

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ελλάδα πρώτη στον κόσμο για τους ηλικιωμένους οδηγούς – Τι σημαίνει η πρωτιά για την ασφάλεια και την ασφαλιστική αγορά

Η χώρα μας διακρίνεται για την ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια, στην κινητικότητα και στην ανεξαρτησία των οδηγών τρίτης ηλικίας

Η Marsh McLennan από τον Ιανουάριο του 2026 γίνεται… Marsh

Αλλαγή και στον χρηματιστηριακό δείκτη, ενώ η νέα μονάδα Business and Client Services (BCS) θα ενισχύσει την προηγμένη εξυπηρέτηση πελατών

Η ΑΑΔΕ ενισχύει την τελωνειακή τεχνογνωσία του Μαυροβουνίου σε ευρωπαϊκό πλαίσιο

Η Αρχή συμβάλλει στην εδραίωση υψηλών προτύπων διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και συνεργασίας στην περιοχή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στην ηγεσία του UNCAN-Connect για την έρευνα στον καρκίνο

Το έργο μεταμορφώνει την πρόσβαση και αξιοποίηση των δεδομένων υγείας στην Ευρώπη

Επίτιμος διδάκτορας του ΔΙΠΑΕ ο Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος – Τιμή στον πρόεδρο του Ιατρικού Αθηνών

Η δράση του έχει εμπνεύσει γενιές επιστημόνων και επιχειρηματιών, ενώ η φιλοσοφία του συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με την κοινωνική προσφορά

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Διευκρινιστική εγκύκλιος ενόψει επέκτασης σε νέους κλάδους

Από 3/11 εντάσσονται χονδρεμπόριο, ενέργεια, χρηματοπιστωτικές και διοικητικές-υποστηρικτικές τουριστικές δραστηριότητες

Ο Αλ. Σαρρηγεωργίου στο 6ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης: Κενά στην ασφαλιστική κάλυψη και στα επενδυτικά κίνητρα

Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σημαντικά, αλλά απαιτούνται δομικές αλλαγές

Τιμητική βράβευση στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Γυναίκες με Όραμα: από την Αρχαία Ελλάδα στη Σύγχρονη Πραγματικότητα», την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης