Τις βασικές θέσεις σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του προληπτικού πλαισίου Solvency II και την προτεινόμενη οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση ασφαλιστικών εταιριών (IRRD) δημοσίευσε η Insurance Europe.
Στους βασικούς άξονες εντοπίζονται 3 βασικές βελτιώσεις στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την Insurance Europe:
-Εκπλήρωση των σημαντικών ευρωπαϊκών στόχων που ορίζονται στην Πράσινη Συμφωνία και τη CMU, καθώς και υποστήριξη των σχεδίων του Next Generation EU για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.
-Απάλειψη εμποδίων στο μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο των ασφαλιστών, το οποίο παρέχει οφέλη στους πελάτες και στο σύνολο της οικονομίας.
-Στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο να πρωταγωνιστήσει στη παγκόσμια αγορά.
Τι απαιτείται ειδικότερα:
-Διόρθωση της μεταχείρισης των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του υπερβολικού κεφαλαίου και της τεχνητής μεταβλητότητας.
-Βελτίωση της αναλογικότητας και αποφυγή αύξησης του κόστους και των λειτουργικών επιβαρύνσεων.
-Διατήρηση του SCR ως σημείο εκκίνησης για την εποπτική κλίμακα παρέμβασης.
-Άλλα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να γίνονται αλλαγές μόνο όταν είναι σαφές ότι το κόστος δεν αντισταθμεί τα πιθανά οφέλη.
Σύμφωνα με την Insurance Europe:
Το Solvency II έχει προσφέρει πολλά από τα επιδιωκόμενα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών απαιτήσεων που βασίζονται στον κίνδυνο, των πολύ υψηλών προτύπων για τη διαχείριση και τη διακυβέρνηση κινδύνου και την εκτενή εποπτική και δημόσια αναφορά. Ωστόσο, το πλαίσιο απαιτεί ορισμένες βελτιώσεις, καθώς δεν αντικατοπτρίζει σωστά το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υπερβολικά κεφαλαιακά βάρη και αστάθεια της φερεγγυότητας. Έχει επίσης δημιουργήσει μια πολύ σημαντική, και σε ορισμένες περιπτώσεις περιττή, λειτουργική επιβάρυνση για τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Αυτές οι ελλείψεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους και περιορίζουν την ικανότητα του ασφαλιστικού τομέα να συμβάλει στις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ. Υπονομεύουν επίσης τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων ασφαλιστών, τη φυσική τους ικανότητα να υιοθετούν μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση στα προϊόντα και τις επενδύσεις και την ικανότητά τους να αποφεύγουν την προκυκλική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Οι σωστές αλλαγές, συνολικά, θα οδηγήσουν σε μια δικαιολογημένη και αναγκαία μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων και της αστάθειας.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση Solvency II περιλαμβάνουν ορισμένα χρήσιμα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για βελτιώσεις. Ωστόσο, περιλαμβάνουν επίσης άλλα στοιχεία που θα υπονόμευαν αυτές τις βελτιώσεις και ορισμένα που θα αύξαναν σημαντικά το ρυθμιστικό φόρτο. Αυτά είτε δεν πρέπει να προωθηθούν είτε απαιτούν σημαντικές αλλαγές. Οι προτάσεις της Ε.Ε για ένα νέο IRRD υπερβαίνουν επίσης αυτό που χρειάζεται και ως εκ τούτου απαιτούν επίσης σημαντικές αλλαγές.