back to top
16.2 C
Athens
Πέμπτη 7 Μαΐου 2026

Τι συμβαίνει με την Ασφάλιση Διευθυντών & Στελεχών; (μέρος α΄)

της Ελενας Ερμείδου

Τα στελέχη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου καλούνται να πάρουν αποφάσεις κάτω από έντονους χρονικούς περιορισμούς, ελλείψει επαρκούς πληροφόρησης ή/και υπερβολικής πληροφόρησης, μηχανισμών αναφοράς ελέγχου και παρακολούθησης. Στις συνθήκες αυτές, προστίθενται παράγοντες όπως οι ανεπαρκείς υποδομές περιορισμού ή/και αναχαίτισης κινδύνων –φαινόμενο που παρατηρείται σε επιχειρήσεις μικρού μεγέθους– η έλλειψη νομικών τμημάτων και τμημάτων εσωτερικού ελέγχου, οι πιέσεις από το οικονομικό περιβάλλον –όπως είναι η έλλειψη ρευστότητας– οι αφερεγγυότητες, οι απαιτήσεις πελατών, προμηθευτών και μετόχων, το φορολογικό περιβάλλον, το νομικό περιβάλλον και οι έντονες συνθήκες ανταγωνισμού.

- Advertisement -

Οι δεύτεροι παράγοντες έρχονται και αυξάνουν κατακόρυφα την πιθανότητα να διαπραχθεί, από παράλειψη ή αμέλεια, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή στα στελέχη ένα ή πολλαπλά λάθη, ανεξάρτητα από την υπευθυνότητα που τους διακατέχει, τις ικανότητες και τις καλές τους προθέσεις. Τα πράγματα περιπλέκονται αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν, πλέον, σε ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον με διασυνδεδεμένες εφοδιαστικές αλυσίδες. Συνεπώς, οι απαιτήσεις αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται για τα στελέχη και τα μέλη του ΔΣ.

Οι καταγγελίες και οι διεκδικήσεις μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή από τους μετόχους, τους εργαζόμενους ή ακόμη και τους ανταγωνιστές, και μπορεί να έχουν δυσανάλογο οικονομικό αντίκτυπο για την ίδια την επιχείρηση και για τα στελέχη της αν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα στελέχη ή τα μέλη του ΔΣ κριθούν αμφισβητήσιμες.

- Advertisement -

Μάλιστα, για μια εταιρεία ή για ένα στέλεχος εταιρείας οι συνέπειες δεν είναι μόνο οικονομικές. Το κόστος μιας καταγγελίας μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία μιας εταιρείας, αντίστοιχα, και να έχει ηθικό αρνητικό αντίκτυπο για τη μετέπειτα καριέρα ενός στελέχους.

Σε περίπτωση που προκύψει απαίτηση, μια επιχείρηση καλείται να αντιμετωπίσει τα νομικά και δικαστικά έξοδα, τυχόν έξοδα εξωδικαστικών συμβιβασμών, υψηλές οικονομικές αποζημιώσεις, που μπορεί να έχουν αντίκτυπο ακόμα και στη βιωσιμότητα της επιχείρησης, σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Ήσσονος σημασίας είναι οι επιπτώσεις στη φήμη και την εικόνα της επιχείρησης. Η αποκατάσταση της φήμης της εταιρείας θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μην υπάρχουν αλυσιδωτές ζημιές, συνεπώς η επιχείρηση θα πρέπει να διαθέσει άμεσα έκτακτα κονδύλια για επικοινωνία και διαχείριση της κρίσης.

Οι ζημιές από επιχειρηματικές δραστηριότητες επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τον Νόμο μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τα ίδια τα στελέχη, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Τα στελέχη που έλαβαν έκνομες αποφάσεις μπορεί να έχουν προσωπική ευθύνη, και ενδεχομένως να τεθεί σε κίνδυνο η προσωπική τους περιουσία, αντιμετωπίζοντας απαιτήσεις και διεκδικήσεις σε προσωπικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με την Interamerican, ότι οι απαιτήσεις και οι διεκδικήσεις έναντι στελεχών έχουν αυξηθεί κατά 63% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κάποιοι από τους νόμους που καθορίζουν την ευθύνη στελεχών και επιχειρήσεων ενδεικτικά είναι:

Το άρθρο 71 Αστικού Κώδικα/Ευθύνη νομικού προσώπου έναντι τρίτων

Το νομικό πρόσωπο ευθύνεται για τις πράξεις ή τις παραλείψεις των οργάνων που το αντιπροσωπεύουν. Το υπαίτιο πρόσωπο ευθύνεται επιπλέον εις ολόκληρο.

Ν. 3604/2007 που τροποποιεί τον Ν. 2190/1920 περί ΑΕ

Ευθύνη μελών του ΔΣ και διευθυντικών στελεχών με την προσωπική τους περιουσία, σε περίπτωση αμελούς συμπεριφοράς κατά την άσκηση των διοικητικών τους καθηκόντων.

Ν. 348/8/2006/Νόμος περί ίσης μεταχείρισης

Καλύπτει περιοχές για τις συνθήκες εργασίας, τον τρόπο εκπαίδευσης και ανέλιξης, την πρόσβαση στην απασχόληση, αλλά και τη σεξουαλική παρενόχληση (άρθρο 3).

Άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα

Αφορά χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης σε περίπτωση αδικοπραξίας.

Αρχές εποπτείας, ρυθμιστικές αρχές, εταιρική διακυβέρνηση

Ολοένα και αυστηρότεροι κανόνες συμμόρφωσης σε κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας.

Πραγματικές περιπτώσεις διεκδικήσεων μπορεί να είναι: Ηθική βλάβη λόγω προσβολής προσωπικότητας (50.000 ευρώ), αγωγή ανταγωνιστή για συκοφαντική δυσφήμιση από ανταγωνίστρια εταιρεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

Αλλαγή νοοτροπίας τώρα – πριν από την επόμενη καταστροφή

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με όρους «μετά την καταστροφή»

Anytime: Δυναμική είσοδος στη Ρουμανία με αιχμή το «no-surprise insurance»

Το «Insurance World» βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της εταιρείας στο Βουκουρέστι

Η Interamerican AI-Marketing Brand της Χρονιάς

Στ. Φαλκονάκης: «Για εμάς, το ΑΙ δεν είναι μια εφήμερη τάση, αλλά ο καταλύτης που μετασχηματίζει ριζικά την εμπειρία του πελάτη»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Καμπανάκι από τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών για το private credit

Τράπεζες, ασφαλιστικές, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και private equity είναι εκτεθειμένες σε μια σειρά αυξανόμενων κινδύνων, σύμφωνα με το FSB

EY: Το GenAI αλλάζει τα δεδομένα στη διεθνή κινητικότητα εργαζόμενων

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, εμπιστοσύνη και ταχύτητα παίζουν καθοριστικό ρόλο, ενώ κανονιστική και ρυθμιστική πολυπλοκότητα επιβραδύνουν τις διαδικασίες

Τρία καυτά νέα της αγοράς… συγκρούσεις συμφερόντων στους μεσίτες

Είναι τρία νέα που δεν έχουν ειπωθεί, αλλά στο εσωτερικό της ασφαλιστικής αγοράς είτε σιγοψήνονται είτε βράζουν σε υψηλή θερμοκρασία.

Νέο ξεκίνημα για την Export Credit Greece – Πρώτη δημόσια εμφάνιση του CEO Ν. Βαγιάννη στο Greek Exports Forum 2026

Στις 8/5, στο πάνελ με θέμα: «Τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης και ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων στο νέο γεωπολιτικό και δασμολογικό τοπίο»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Επιτάχυνση στην επαγγελματική ασφάλιση: Άλμα 22,5% στο ενεργητικό των ΤΕΑ

H τελευταία «Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» της ΤτΕ βρίσκει τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης σε φάση ουσιαστικής ανάπτυξης και σταδιακής ωρίμανσης

e-ΕΦΚΑ: Το νέο ΟΠΣ κάνει… restart στην κοινωνική ασφάλιση

Το ενοποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα του φορέα υπόσχεται παροχή σύγχρονων και αξιόπιστων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του επετειακού συνεδρίου

Το συνέδριο της 12ης Μαΐου περιλαμβάνει πλούσια ατζέντα, με θεσμικές παρεμβάσεις και ουσιαστικό διάλογο – Δηλώστε ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή

Στουρνάρας: Ισχυρή αλλά εκτεθειμένη σε μεγάλες προκλήσεις η ελληνική ασφαλιστική αγορά

Σαφές μήνυμα για τον ρόλο και τις προκλήσεις της αγοράς έστειλε ο Διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στη συνάντηση του Groupama Assurance Mutuelles Management Team

Καμπανάκι από τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών για το private credit

Τράπεζες, ασφαλιστικές, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και private equity είναι εκτεθειμένες σε μια σειρά αυξανόμενων κινδύνων, σύμφωνα με το FSB