back to top
26.5 C
Athens
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026

Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά ενός συνταξιοδοτικού συμβολαίου

αφιέρωμα συντάξεις μέρος δ’

του Νίκου Σακελλαρίου

- Advertisement -

Το σύνηθες λάθος είναι η ψυχρή σύγκριση με άλλα είδη αποταμίευσης, όπως καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, ακίνητα. Πέρα από τις υψηλότερες και ασφαλέστερες αποδόσεις σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα, το μεγάλο πλεονέκτημα του συνταξιοδοτικού λογαριασμού είναι ότι ξεφεύγει από τα στενά όρια της απλής αποταμίευσης και γίνεται ένας μηχανισμός παραγωγής ισόβιου εισοδήματος.

Πρέπει να χτίζουμε τον λογαριασμό μας βάσει των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε με μια μικρότερη μηνιαία εισφορά και να την αναπροσαρμόσουμε στο μέλλον, παρά να αναγκαστούμε να διακόψουμε. Ναι μεν θα μας επιστραφεί μέρος των ασφαλίστρων ή και όλο το ποσό, που ίσως αλλού να μην το είχαμε συγκεντρώσει, αλλά θα χάσουμε το δικαίωμα της επιπλέον σύνταξης.

- Advertisement -

Να ενισχύουμε το πρόγραμμα με χρήματα που μας περισσεύουν. Οι λεγόμενες και έκτακτες καταβολές συμβάλλουν στην αύξηση της σύνταξης και παράλληλα προστατεύουν το κεφάλαιό μας από τους όποιους κινδύνους μπορεί να έχει μια τοποθέτηση σε ομόλογα ή καταθέσεις από το πολυσυζητημένο τελευταία «κούρεμα».

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη λέξη «ενδεικτικό-ή» είτε αφορά κεφάλαιο είτε σύνταξη. Τα προγράμματα που επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια δεν παρέχουν εγγυημένες αποδόσεις. Η διάρκεια βέβαια της αποταμίευσης έχει δείξει, διαχρονικά, ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Όποιος όμως δεν επιθυμεί να ρισκάρει οφείλει να επιλέξει την εγγυημένη απόδοση. Κάποιες εταιρείες μάλιστα δεσμεύονται και για το ύψος της σύνταξης πέραν του εφάπαξ. Κάτι που φαντάζει ουτοπία για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Η σταθερή συμφωνημένη ετήσια αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου, εφόσον υπάρχει δυνατότητα επιλογής της, προστατεύει την αγοραστική δύναμη των χρημάτων μας. Τα παλαιά ασφαλιστήρια δεν είχαν αυτήν την εναλλακτική.

Ο ρόλος του ασφαλιστικού συνεργάτη είναι μείζονος σημασίας ως προς την ανάλυση των αναγκών, την κατάρτιση του ασφαλιστικού προγράμματος καθώς και την εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφάλισης και δεν μπορεί να υποκατασταθεί μόνο από οποιοδήποτε απρόσωπο ασφαλιστικό ή τραπεζικό ίδρυμα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιο μέρος της δουλειάς θα «παραχωρήσει» ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής στην ΤΝ

Ο Δ. Γαβαλάκης μάς καλεί να απελευθερώσουμε χρόνο και να επενδύσουμε περισσότερο εκεί όπου ο άνθρωπος εξακολουθεί να έχει πραγματική αξία

ΕΑΔΕ: Συνάντηση εργασίας με τη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ ΒΤ Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας Μ. Αποστολάκη

Συζητήθηκαν θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη του κλάδου

Στον Όμιλο Qualco ανατίθεται η ψηφιακή χαρτογράφηση της ακίνητης περιουσίας του Υπ. Υγείας

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν €10 εκατ., αφορά ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα χαρτοφυλάκια ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου

Η ΕΑΔΕ επανέρχεται στο ζήτημα του δικαιώματος συμβολαίου με αφορμή νέα Εγκύκλιο της Generali

Η Ένωση κάνει λόγο για πρακτικές που δημιουργούν ιδιαίτερα ανησυχητικό προηγούμενο για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Τειρεσίας στη ΔΕΘ σε διάλογο με τράπεζες και επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας

Με δύο στοχευμένες εκδηλώσεις στο Makedonia Palace τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, η Τειρεσίας έφερε στη Θεσσαλονίκη τον διάλογο γύρω από την αξιόπιστη πληροφορία, τις σύγχρονες...

Η νέα «μάχη» των ασφαλιστικών στα social media

Η ασφάλιση δεν περιμένει πλέον τον πελάτη να χτυπήσει την πόρτα του γραφείου

Revolut: Χάκερ έβαλαν στο στόχαστρο 700 λογαριασμούς και απειλούν με δημοσιοποίηση δεδομένων

Δεν πρόκειται για επίθεση με τη συνήθη έννοια, καθώς κανείς δεν παραβίασε τους διακομιστές της εταιρείας ούτε χρησιμοποίησε κακόβουλο λογισμικό

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα EY: To frontier ΑΙ αλλάζει τα δεδομένα κυβερνοασφάλειας

Πάνω από 1 στα 3 assets ενός οργανισμού στη «ζώνη ευπάθειας», ανεπαρκής πλέον η στρατηγική προστασίας μόνο των «πολυτιμότερων περιουσιακών στοιχείων»

Ενεργότερη η παρουσία της Atradius Greece στη διαμεσολάβηση

Συμμετοχή της Atradius στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΜΑ, σε μια συγκυρία κατά την οποία η αγορά αναζητά νέα εργαλεία

Εθνική Ασφαλιστική, NN, Generali, Groupama: Οι στόχοι για το 2027 και οι ανοιχτές διαφωνίες της αγοράς

Μεγάλο εμπόδιο η αρρύθμιστη αγορά της ιδιωτικής υγείας

Digital Omnibus: Τέσσερις αλλαγές ζητά η Insurance Europe για AI και δεδομένα

Προκειμένου το κανονιστικό πλαίσιο να αντιμετωπίζει τα δύο ζητήματα ως πλευρές του ίδιου ψηφιακού μετασχηματισμού

Καρκίνος του προστάτη: Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αλλάξει την έκβαση

Ο Σταύρος Ι. Τυριτζής, Διευθυντής της Δ’ Ουρολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, παρουσιάζει τις διευρυμένες δυνατότητες πρόληψης και θεραπείας