back to top
30.4 C
Athens
Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025

Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά ενός συνταξιοδοτικού συμβολαίου

αφιέρωμα συντάξεις μέρος δ’

του Νίκου Σακελλαρίου

- Advertisement -

Το σύνηθες λάθος είναι η ψυχρή σύγκριση με άλλα είδη αποταμίευσης, όπως καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, ακίνητα. Πέρα από τις υψηλότερες και ασφαλέστερες αποδόσεις σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα, το μεγάλο πλεονέκτημα του συνταξιοδοτικού λογαριασμού είναι ότι ξεφεύγει από τα στενά όρια της απλής αποταμίευσης και γίνεται ένας μηχανισμός παραγωγής ισόβιου εισοδήματος.

Πρέπει να χτίζουμε τον λογαριασμό μας βάσει των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε με μια μικρότερη μηνιαία εισφορά και να την αναπροσαρμόσουμε στο μέλλον, παρά να αναγκαστούμε να διακόψουμε. Ναι μεν θα μας επιστραφεί μέρος των ασφαλίστρων ή και όλο το ποσό, που ίσως αλλού να μην το είχαμε συγκεντρώσει, αλλά θα χάσουμε το δικαίωμα της επιπλέον σύνταξης.

- Advertisement -

Να ενισχύουμε το πρόγραμμα με χρήματα που μας περισσεύουν. Οι λεγόμενες και έκτακτες καταβολές συμβάλλουν στην αύξηση της σύνταξης και παράλληλα προστατεύουν το κεφάλαιό μας από τους όποιους κινδύνους μπορεί να έχει μια τοποθέτηση σε ομόλογα ή καταθέσεις από το πολυσυζητημένο τελευταία «κούρεμα».

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη λέξη «ενδεικτικό-ή» είτε αφορά κεφάλαιο είτε σύνταξη. Τα προγράμματα που επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια δεν παρέχουν εγγυημένες αποδόσεις. Η διάρκεια βέβαια της αποταμίευσης έχει δείξει, διαχρονικά, ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Όποιος όμως δεν επιθυμεί να ρισκάρει οφείλει να επιλέξει την εγγυημένη απόδοση. Κάποιες εταιρείες μάλιστα δεσμεύονται και για το ύψος της σύνταξης πέραν του εφάπαξ. Κάτι που φαντάζει ουτοπία για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Η σταθερή συμφωνημένη ετήσια αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου, εφόσον υπάρχει δυνατότητα επιλογής της, προστατεύει την αγοραστική δύναμη των χρημάτων μας. Τα παλαιά ασφαλιστήρια δεν είχαν αυτήν την εναλλακτική.

Ο ρόλος του ασφαλιστικού συνεργάτη είναι μείζονος σημασίας ως προς την ανάλυση των αναγκών, την κατάρτιση του ασφαλιστικού προγράμματος καθώς και την εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφάλισης και δεν μπορεί να υποκατασταθεί μόνο από οποιοδήποτε απρόσωπο ασφαλιστικό ή τραπεζικό ίδρυμα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Επόμενη Μέρα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση διανύει περίοδο μετάβασης, με τις παραδοσιακές πρακτικές να δοκιμάζονται.

Μέτρα ΤΩΡΑ για τον κλάδο Υγείας

Για όλες τις πτυχές του προβλήματος των ασφαλίστρων υγείας μίλησαν εκτενώς θεσμικοί παράγοντες και στελέχη της αγοράς από την Ύδρα

Στο σφυρί ακίνητα των Commercial Value, Ασπίς Πρόνοια και Ιντράστ

Ο Ασφαλιστικός Εκκαθαριστής προκηρύσσει Πλειοδοτικό Διαγωνισμό πώλησης των ακινήτων

Στις 26 Ιουνίου το 18th Insurance Conference

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις της νέας πραγματικότητας της ασφαλιστικής αγοράς καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος προχωρά σταδιακά προς την αναγκαία ψηφιοποίησή του

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Α.Σαρρηγεωργίου: H ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

Η ασφαλιστική αγορά είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της, αλλά και αριθμοί.

Νικόλαος Βαγιάννης: Ο ρόλος των μεσίτη ασφαλίσεων καθίσταται πιο κρίσιμος από ποτέ

Η ασφαλιστική αγορά διέρχεται περίοδο έντονων μετασχηματισμών. Οι νέες προσδοκίες των ασφαλισμένων οδηγούν τις εξελίξεις.

Δήμητρα Λύχρου: Να ακουστούν οι φωνές των επαγγελματικών πρώτης γραμμής

Από το βήμα απηύθυνε χαιρετισμό η κα. Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε)

Allianz: Εξι φορές πιο ακριβές οι πυρκαγιές, τι να προσέξουν οι επιχειρήσεις

Τα 10 θερμότερα χρόνια από το 1850 έχουν συμβεί όλα την τελευταία δεκαετία (2015-2024), με το 2024 να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μ. Κοκολάκης, InTTrust: Η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα μέσο

Ομιλία - Παρουσίαση κατά τη διάρκεια του 18th Insurance Conference #inco25 έκανε ο κ. Μάνος Κοκολάκης MSc, Customer Success Manager - InTTrust.

Ηλίας Γεωργουλέας: Δώστε προστιθέμενη αξία στην ασφαλιστική σας εταιρεία

Στόχος μας είναι ικανοποιημένοι πελάτες, ενθουσιασμένοι συνεργάτες, αυξημένες πωλήσεις προστιθέμενη αξία στην ασφαλιστική σας εταιρεία.

inco25: Τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες της ασφαλιστικής αγοράς βραβεύτηκαν για τη συνεισφορά τους

Ως Διακεκριμένος ηγέτης της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς για φέτος επιλέχθηκε ο κ. Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου...

Ο κρίσιμος ρόλος της ασφάλισης πιστώσεων

Ο κ. Βαγγέλης Καζάκης, Εμπορικός Διευθυντής, Allianz Trade, αναφέρθηκε στο πλαίσιο του 18ου Insurance Conference στον ρόλο της ασφάλισης πιστώσεων

Κωνσταντίνος Καλογεράκης: Το τελευταίo trend είναι το agentic ΑΙ και το claimsautomation

"From Manual to Modern: Transforming Insurance with Cloud and AI" ήταν ο τίτλος της ομιλίας που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του 18ου Insurance Conference