Η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει παύση στη συνεδρίασή της στις 24 Ιουλίου, διατηρώντας το επιτόκιο καταθέσεων σταθερό στο 2,0% μετά από σχεδόν 200 μονάδες βάσης μειώσεων. Ωστόσο, η Allianz-Trade αναμένει δύο επιπλέον μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος, λόγω της κίνησης του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο στο 1,6% και της συνεχιζόμενης ασθενούς οικονομικής δυναμικής εν μέσω αβεβαιότητας που σχετίζεται με τους δασμούς, ενός ισχυρού ευρώ και την υποχώρηση της ζήτησης στις ΗΠΑ.
Οι κίνδυνοι είναι ασύμμετροι: Μια περαιτέρω κλιμάκωση των δασμών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το 1,5%. Εκτός από την ισχύ του ευρώ, οι αυξανόμενες αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων προκαλούν ανησυχίες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με την επιβράδυνση του ρυθμού της ποσοτικής σύσφιξης (QT). Η διακοπή του QT θα μπορούσε να μειώσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις κατά περίπου 20 μονάδες βάσης.
Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας έχει κενά
Ο πρωθυπουργός Bayrou παρουσίασε ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό πακέτο ύψους 44 δισ. ευρώ – σχεδόν το ήμισυ με τη μορφή αυξήσεων φόρων – για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος από -5,8% ΑΕΠ το 2024 σε -4,6% ΑΕΠ το 2026. Εάν εφαρμοστεί το πακέτο, θα μειώσει την αύξηση του ΑΕΠ κατά -0,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2026. Χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση, η Γαλλία θα χρειαστεί να αναπτυχθεί κατά +2,3% για να σταθεροποιήσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, κάτι που παραμένει απίθανο. Αλλά το δημοσιονομικό πακέτο έχει κενά: Πρώτον, βασίζεται σε αισιόδοξες υποθέσεις για την εξοικονόμηση χρέους προς ΑΕΠ και την είσπραξη φόρων. Δεύτερον, δεν υπάρχει σαφής και συνεπής στρατηγική διαρθρωτικών περικοπών δαπανών για την επίτευξη του στόχου για έλλειμμα -2,8% του ΑΕΠ έως το 2029. Τελικά, έχει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να περάσει από το Κοινοβούλιο, αναφέρει η Allianz.
Κίνα: Μπορεί να διαρκέσει η ανάκαμψη;
Η κινεζική οικονομία σημείωσε υψηλότερη ανάπτυξη της αναμενόμενης, αυξάνοντας τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους στο +4,8% (από +4,5%). Ωστόσο, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσουν την εγχώρια ζήτηση. Το σχέδιο καταναλωτικών δαπανών, το οποίο ανέρχεται στο 0,2% του ΑΕΠ, πιθανότατα απελευθέρωσε ένα ακόμη 0,5% του ΑΕΠ σε αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, διατηρώντας την ιδιωτική κατανάλωση τεχνητά υψηλή. Τα διαρκή αγαθά, όπως τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, τα προσωπικά οικιακά προϊόντα και τα έπιπλα, έχουν σημειώσει έτσι αύξηση άνω του +30%. Ωστόσο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν πολύ πιο μέτριες και η υπερπροσφορά έχει οδηγήσει σε ισχυρές αποπληθωριστικές πιέσεις (-25% μεταξύ των μέσων του 2021 και του τέλους του 2024). Για να αποφευχθεί η συνέχιση του αποπληθωρισμού, οι πολιτικές προσπάθειες θα πρέπει να μετατοπιστούν περαιτέρω από την πλευρά της προσφοράς στην πλευρά της ζήτησης, καθώς και να επικεντρωθούν στη σταθεροποίηση των τιμών των κατοικιών.Η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα παράσχει ενδείξεις για την κατεύθυνση της πολιτικής για το υπόλοιπο του έτους, ενώ η Σύνοδος Κορυφής Κίνας-ΕΕ στις 24-25 Ιουλίου, καθώς και η προθεσμία της 12ης Αυγούστου για την εκεχειρία του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεάσουν το πόσο η εξωτερική ζήτηση θα συνεχίσει να συμβάλλει στην οικονομία της Κίνας.