back to top
19.2 C
Athens
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026

Ο χάρτης των πτωχεύσεων 2025-2026 – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Της Έλενας Ερμείδου

 

- Advertisement -

Η επιβολή των δασμών της κυβέρνησης Τραμπ δεν εξαπέλυσαν πτωχεύσεις, όπως αναμένονταν – η αναδρομολόγηση του εμπορίου και ο αποπληθωρισμός στην ενέργεια ήταν οι δύο κύριοι λόγοι, σύμφωνα με την Allianz Trade.

Από τις αρχές του 2025, οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ (11% πραγματικός συντελεστής τον Αύγουστο· 14% πιθανό μέχρι το τέλος του έτους) έχουν αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες εμπορικές ροές χωρίς να προκαλέσουν αύξηση των αφερεγγυοτήτων στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, καθώς οι στρατηγικές μετριασμού εξαντλούνται και η μετακύλιση των δασμών αυξάνεται, με τη ζήτηση να παραμένει σταθερή, στις ΗΠΑ πιθανόν να αυξηθούν +9% οι αφερεγγυότητες.

- Advertisement -

Οι χώρες των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα

Η μείωση των εξαγωγών οδηγεί σε αύξηση των αφερεγγυοτήτων σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Στο χειρότερο σενάριο, ο Καναδάς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει 1.900 επιπλέον αφερεγγυότητες επιχειρήσεων, η Γαλλία +6.000, η ​​Ισπανία έως +2.900 και η Ολλανδία +700. Αντίθετα, αμελητέα είναι η επίδραση σε χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και το Βέλγιο, λόγω είτε διαφοροποιημένων εξαγωγικών αγορών, υψηλότερης εγχώριας βάσης, είτε ισχυρότερων οικονομικών θέσεων.

Αύξηση πτωχεύσεων

Σύμφωνα με την Allianz, παγκοσμίως οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων θα αυξηθούν κατά +6% το 2025 και κατά +5% το 2026, πριν από μια μέτρια μείωση κατά -1% το 2027.

Το επόμενο έτος θα σηματοδοτήσει έτσι 5 συνεχόμενα έτη αυξήσεων, για να φτάσει σε ένα ρεκόρ υψηλού αριθμού πτωχεύσεων, +24% πάνω από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία.

Τα στοιχεία από την αρχή του έτους δείχνουν ήδη σημαντικές αυξήσεις σε όλες τις περιοχές, ιδίως στην Ασία και στη Δυτική Ευρώπη, με αξιοσημείωτες αυξήσεις στην Ιταλία (+38%) και στην Ελβετία (+26%). H Γερμανία είναι πιθανό να δει +2.500 επιπλέον κρούσματα πτωχεύσεων και οι ΗΠΑ +2.100, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πτωχεύσεις θα σταθεροποιηθούν.

Μεγάλος ο κίνδυνος για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι άτρωτες, με 327 μεγάλες πτωχεύσεις να καταγράφονται κατά τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2025 –1 περίπτωση κάθε 20 ώρες–, τροφοδοτώντας τον κίνδυνο αλυσιδωτών φαινομένων.

Όσον αφορά το μέλλον, η περιφερειακή απόκλιση θα συνεχιστεί το 2026, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να καταγράφουν αντίστοιχα αύξηση +8% και +10% στις εταιρικές αφερεγγυότητες, οι οποίες θα συμβάλουν έτσι στο μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του 2026. Εν τω μεταξύ, η Δυτική Ευρώπη θα παρουσιάσει ήδη μια μέτρια μείωση κατά -2% το επόμενο έτος. Σε κακή θέση και η Ελλάδα, με τις αφερεγγυότητες να αυξάνονται +18%.

Τέλος, πολύ περισσότερες θα είναι οι πτωχεύσεις αν η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης αποδειχτεί φούσκα και σκάσει με ένα σοκ παρόμοιο με εκείνο των dot-com του 2001-2002.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η έγκαιρη πληροφόρηση, η πρόληψη και η αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου στο επίκεντρο των στελεχών της Allianz Trade στο 3ο Credit Risk & Sustainability...

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να αξιολογήσει τον πιστωτικό κίνδυνο και να αποφασίσει με μεγαλύτερη ασφάλεια σε ποιους εμπορικούς συνεργάτες θα παρέχει πίστωση;

Allianz Trade: Η παγκόσμια οικονομία κινείται με τρεις ταχύτητες

Η παγκόσμια οικονομία κινείται με τρεις ταχύτητες, εν μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, γεωπολιτικών εντάσεων και κατακερματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Allianz Trade χαρτογραφεί τα νέα ενεργειακά ρίσκα  – Τα «σημεία πίεσης» που αναδιαμορφώνουν τις παγκόσμιες αγορές 

Στα σημεία όπου η παγκόσμια ενεργειακή αγορά εμφανίζει τις μεγαλύτερες πιέσεις και στις εξελίξεις που μπορούν να καθορίσουν την πορεία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Περισσότεροι από 230 σύνεδροι στο 2ο Financial Planning Forum της HFPA

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 230 συνέδρων πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου 2026, στο Μουσείο Μπενάκη

Reale Group: Η υπερ-εξατομίκευση αλλάζει την ασφαλιστική εμπειρία

Η αξιοποίηση των δεδομένων και η καλύτερη κατανόηση των αναγκών του πελάτη αναδεικνύονται σε βασικούς άξονες εξέλιξης της ασφαλιστικής αγοράς

Συνεδρίασε το Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών για την εθνική στρατηγική

Στα επόμενα βήματα για τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών επικεντρώθηκε

Τράπεζα της Ελλάδος:  Άνοδος ασφαλίστρων, υποχώρηση του δείκτη φερεγγυότητας

Αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων και διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότεροι από 230 σύνεδροι στο 2ο Financial Planning Forum της HFPA

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 230 συνέδρων πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου 2026, στο Μουσείο Μπενάκη

Reale Group: Η υπερ-εξατομίκευση αλλάζει την ασφαλιστική εμπειρία

Η αξιοποίηση των δεδομένων και η καλύτερη κατανόηση των αναγκών του πελάτη αναδεικνύονται σε βασικούς άξονες εξέλιξης της ασφαλιστικής αγοράς

Mastercard Innovation Forum 2026: Οι αλλαγές που έρχονται σε πληρωμές και τραπεζικές υπηρεσίες

Με επίκεντρο τις εξελίξεις που μεταμορφώνουν το οικοσύστημα πληρωμών και τις νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική αγορά

Σεμινάριο από τον ΠΑΝΟΡΜΟ για την επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας

Σεμινάριο με θέμα την επιτυχημένη επαγγελματική συνέντευξη διοργανώνει ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου

Η Syndea για τρίτη χρονιά στο ΕΕΑ Athens Run!

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Syndea έδωσε το «παρών» ως χορηγός στο ΕΕΑ ATHENS RUN 2026, τον 3ο αγώνα δρόμου που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών