back to top
21.1 C
Athens
Κυριακή 31 Μαΐου 2026

Θεσμικές αλλαγές, πληθωρισμός, νέα παραγωγή: 3 γρίφοι για την ασφαλιστική αγορά

του Βάιου Κρόκου

Μια σεζόν με μεγάλες προκλήσεις ξεκινά το φετινό φθινόπωρο για το σύνολο οικονομίας και κοινωνίας, όπως παραδέχεται το σύνολο της της αγοράς. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς και διαμεσολάβησης.

- Advertisement -

Η ενεργειακή κρίση εντείνεται όπως και οι πληθωριστικές πιέσεις, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται η περαιτέρω δυναμική της οικονομίας και η μεγέθυνση του ΑΕΠ το επόμενο διάστημα, γεγονός που επηρεάζει – ως είθισται – την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς.

Η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που βρίσκονται στο προσκήνιο και η ανάλογη διαχείριση τους από τους ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς αποτελούν ένα crash test, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη πορεία της παραγωγής συνολικά για το 2022. Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΑΕΕ, ισχνή ήταν η άνοδος κατά 0,3% το πρώτο 5μηνο σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο, με πιέσεις στο κλάδο Ζωής (-7,3%), αλλά θετικό πρόσημο στο κλάδο ζημιών (7,4%).

- Advertisement -

3 γρίφοι

-Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η ασφαλιστική αγορά τα νεότερα σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών και κινήτρων που αποτελούν αιτήματα της αγοράς και μπορούν να δώσουν ώθηση στο κλάδο. Πάντα υπάρχει “μικρό καλάθι” στις σκέψεις των παραγόντων της αγοράς, όμως οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο βρίσκεται το πολυπόθητο νομοσχέδιο που (αποσύρθηκε τελευταία στιγμή για τεχνικούς λόγους) για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών, καθώς υπήρχε δέσμευση πως θα επανέλθει βελτιωμένο. Μόνιμο αίτημα αποτελεί το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων σε κλάδους όπως η Υγεία, ενώ επίσης σημαντικό για την αγορά είναι να υπάρξει ίση αντιμετώπιση στη φορολογία ανάμεσα στο 2ο πυλώνα (ΤΕΑ) και 3ο (ομαδικές ασφαλίσεις), κάτι που φαίνεται πως έχει γίνει αποδεκτό από τη Πολιτεία.

-Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ο πληθωρισμός για το κλάδο. Από τη μια πλευρά οι πληθωριστικές πιέσεις και η κατ’ επέκταση αύξηση των επιτοκίων απο τις Κεντρικές Τράπεζες δημιουργούν νέα δεδομένα: Οι μεγάλες ανακατατάξεις στις χρηματαγορές μπορούν να επηρεάσουν (αρνητικά και θετικά όμως) τις τοποθετήσεις του κλάδου. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισημανθεί πως τα κόστη αυξάνονται (αποζημιώσεις). Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί στη τιμολογιακή πολιτική και τις εύλογες αυξήσεις στα ασφάλιστρα που θα προκύψουν, μιας και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος αλλά και οι πολίτες – ασφαλισμένοι θα βιώσουν φέτος μεγαλύτερες δυσκολίες στις δαπάνες τους.

-Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης σε τομείς που η ανάπτυξη είναι ισχνή. Η “απαγκίστρωση” – για όσους μπορούν – από το Αυτοκίνητο και η περαιτέρω έμφαση σε Λοιπές Γενικές Ασφαλίσεις, Καλύψεις στον αγροτικό τομέα, Επιχειρηματικοί Κίνδυνοι, Υγεία, Αστική Ευθύνη κ.α αποτελούν επίσης ένα “στοιχημα” για νέα παραγωγή και στήριξη συνολικά των εργασιών.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το πρόγραμμα Προλαμβάνω συνεχίζεται με 75 εκατ. ευρώ ετησίως – Ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Μια από τις πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής στη χώρα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να σταματήσει εδώ και τώρα ο κατήφορος, με λήψη έκτακτων μέτρων για την ακρίβεια

Δραστικές λύσεις για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο

Σταθερή ανάπτυξη και υψηλή φερεγγυότητα στην ασφαλιστική αγορά – Έντονη παρουσία ευρωπαϊκών εταιρειών

Μια ασφαλιστική αγορά με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και έντονη συγκέντρωση αποτυπώνεται στην Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζα

Γ. Στουρνάρας: «Δυσκολότερη η διαχείριση της παρούσας κρίσης από εκείνης του 2021-22»

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, ο Διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε στο Economist Romania Government Roundtable συγκρατημένα αισιόδοξος

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Uber φέρνει στην Ελλάδα τη λειτουργία Ηχητικής Εγγραφής για πιο ασφαλείς διαδρομές

Οι επιβάτες μπορούν πλέον να καταγράφουν ήχο μέσα από το app, με ισχυρές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας

Νησί ή… στεριά; Το κόστος γίνεται καθοριστικός παράγοντας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Δείτε την πλήρη έρευνα του Pricefox, με αναλυτικούς πίνακες και συγκρίσεις ανά προορισμό

Η νέα ΕΣΣΕ της Εθνικής Ασφαλιστικής αναδεικνύει τον άνθρωπο ως επίκεντρο της εργασίας

Πώς η συμφωνία με τον Σύλλογο Υπαλλήλων διαμορφώνει ένα πιο σύγχρονο και ενισχυμένο σύστημα προστασίας και στήριξης των εργαζομένων

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο του #dbfo26, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου από την ethosEVENTS 

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

Η Uber φέρνει στην Ελλάδα τη λειτουργία Ηχητικής Εγγραφής για πιο ασφαλείς διαδρομές

Οι επιβάτες μπορούν πλέον να καταγράφουν ήχο μέσα από το app, με ισχυρές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας

Καλοκαιρινές αποδράσεις με ασφάλεια: Η νέα παρέμβαση της INTERAMERICAN για την ταξιδιωτική προστασία

Η εταιρεία εγκαινιάζει τη θερινή περίοδο με νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ