της Ελενας Ερμείδου
Αν, και θεωρώ ότι είναι άσχημο να αναφερόμαστε σε κάθε μας τίτλο, σε κάθε μας πρόταση στην πανδημία, στο λοκντάουν, στα εμβόλια, πιστεύοντας ότι η φωνή μας θα γίνει πιο δυνατή θα διαπεράσει και θα κάνει το σύμπαν όλο να τρέμει, η πανδημία, επιτρέψατε μου να πω, συνετέλεσε στο να σημειωθεί αξιοσημείωτη άνοδο της καταθετικής βάσης των νοικοκυριών. Αυξήθηκε η αποταμίευση, λόγω της μειωμένη δαπάνης των νοικοκυριών
Δεν αυξήθηκαν οι μισθοί. Κάθε άλλο η κυβέρνηση χωρίς να έχει μακροπρόθεσμο σχέδιο για τις επιχειρήσεις μοιράζει επιδόματα και κουλούρια, περνά νομοσχέδια, δημιουργεί άκρες και συνεχίζει το έργο της. Αυξήθηκε η ανασφάλεια και ο φόβος των πολιτών από την πανδημία και τις ενέργειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της. Οι πολίτες δεν μπορούν να καταναλώσουν, λόγω των μέτρων περιορισμού οικονομικής δραστηριότητας οπότε αποταμιεύουν, οι πολίτες αισθάνονται μεγάλη αβεβαιότητα για το μελλοντικό τους εισόδημα, οπότε χρησιμοποιούν την αποταμίευση ως μέτρο πρόληψης.
Παρομοίως λειτούργησαν και οι επιχειρήσεις, συγκράτησαν τις δαπάνες τους, εξαιτίας της αβεβαιότητας, και ότι απέμενε το έβαζαν στον κουμπαρά των καταθέσεων. Επίσης η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις διοχετεύτηκε μέσω τραπεζικού συστήματος. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο.
Αν, και πολύ νωρίς ακόμα, τα πρώτα αυτά στοιχεία, ίσως να σκιαγραφούν νέες τάσεις, οι οποίες διαμορφώνουν τις ανάγκες των πολιτών.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως το Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό – Αποταμιευτικό προϊόν να λάβει μεγαλύτερη αποδοχή της αναμενόμενης, όταν βγει στην αγορά, ίσως και τα PRIPs και όλα τα διεθνή και εγχώρια συνταξιοδοτικά – αποταμιευτικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Μήπως επίσης θα ήταν μία καλή σκέψη οι ασφαλιστικές να βγάλουν νέα αποταμιευτικά με χαμηλότερο κόστος λετουργίας;
Λίγος κόπος ακόμα μπορεί να χρειαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Εποπτικές και Χρηματοικονομικές Αρχές για να περάσουν τον στόχο των υπό έκδοση προϊόντων.