Με θέμα την αύξηση του εμβολιασμού του πληθυσμού για την ιλαρά ως κρίσιμο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, συνήλθαν στο Μαυροβούνιο οι Υπουργοί Υγείας της Περιφέρειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς τα ποσοστά ανοσίας στην ασθένεια παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Νεότερα στοιχεία αναφέρουν, χαρακτηριστικά, ότι τα κρούσματα κατέγραψαν αύξηση κατά 400% το 2017. Ειδικότερα, στην Ευρώπη πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά 21.000 κρούσματα ιλαράς και 35 θάνατοι, όταν την προηγούμενη χρονιά τα κρούσματα ήταν μόλις 5.273.
“Κάθε νέο κρούσμα ιλαράς στην Ευρώπη μας υπενθυμίζει ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά αλλά και οι ενήλικες, άσχετα από το πού μένουν, παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο όχι μόνο να νοσήσουν, αλλά και να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους, που ενδεχομένως να μην έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού” δήλωσε σχετικά η Δρ Σουζάνα Τζακάμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ.
Τα αρνητικά πρωτεία σε σύνολο 15 χωρών (από τις 53) που αντιμετώπισαν το 2017 έξαρση στην ιλαρά, τα κατέχει η Ρουμανία (με 5.562 κρούσματα). Ακολουθεί η Ιταλία (με 5.006 κρούσματα) και η Ουκρανία με 4.767 κρούσματα), ενώ στην 4η χειρότερη θέση τερματίζει η Ελλάδα με 967 καταγεγραμμένα κρούσματα.
Αναγνωρίζοντας την αξία που αντιπροσωπεύει η ανοσοποίηση από την άποψη της υγείας καθώς και των κοινωνικών και οικονομικών αποδόσεων, οι Υπουργοί Υγείας ΝΑΕ θα κληθούν να υιοθετήσουν μια Δήλωση Προθέσεων και θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάπτυξης ενός περιφερειακού “οδικού χάρτη” με συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους για τη βελτίωση του αντίκτυπου των εθνικών προγραμμάτων ανοσοποίησης – μεταξύ των οποίων και της ιλαράς – μέχρι το 2020. Μια ενδιάμεση έκθεση προόδου για ολόκληρη την περιοχή θα παρουσιαστεί στην 68η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, το Σεπτέμβριο του 2018.
Θ. Ρόζενμπεργκ: Η επιδημία της ιλαράς δεν φαίνεται να σταματά
Την ανησυχία του για την επέλαση της ιλαράς δεν κρύβει ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Όπως εξηγεί, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αιτία είναι η ύπαρξη θυλάκων του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη.
“Καθώς η επιδημία ιλαράς αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, που στην πλειονότητα τους είναι ανεμβολίαστα, έμφαση στην πρόληψη θα πρέπει να δοθεί σε αυτή την ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα. Επιπλέον, δεδομένης της εμφάνισης κρουσμάτων ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας είναι επιβεβλημένος ο άμεσος εμβολιασμός αυτών, για την προστασία των ιδίων και των ασθενών τους” αναφέρει σχετικά.
Ανατρέποντας την κυρίαρχη πεποίθηση ότι πρόκειται για παιδική ασθένεια, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εξηγεί γιατί οι ενήλικες κινδυνεύουν περισσότερο εφόσον νοσήσουν.
“Οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά” λέει, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία των κρουσμάτων ιλαράς του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες άνω των 25 ετών.
Για τον κ. Ρόζενμπεργκ, εάν η κινητοποίηση για την εφαρμογή εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες δεν συντελέσει καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας, δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με 2 δόσεις εμβολίου ιλαράς των βρεφών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970, δεν έχουν ιστορικό νόσου και δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις
Πηγή: virus.com.gr / euro.who.int, amna.gr