Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Οι διεθνείς εποπτικές αρχές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την αρχή «too big to fail» («πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει») ως κριτήριο για το κατά πόσο απειλούν οι ασφαλιστικοί όμιλοι την ευστάθεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος), σε μια μεγάλη νίκη ιδίως για τις εταιρείες από τις ΗΠΑ (AIG, MetLife, Prudential Financial), που εδώ και χρόνια αντιδρούν σε αυτές τις ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB), το συντονιστικό όργανο της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G-20) για θέματα χρηματοοικονομικής εποπτείας, θα ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες την αλλαγή των κριτηρίων αξιολόγησης για το κατά πόσο ένας ασφαλιστικός όμιλος είναι «συστημικά σημαντικός» (G-SII), χαρακτηρισμός που συνεπάγεται στενότερη εποπτεία και αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας. Οι ασφαλιστικές που φέρουν τον εν λόγω χαρακτηρισμό είναι υποχρεωμένες να διακρατούν επιπρόσθετα κεφάλαια για την κάλυψη δυνητικών ζημιών.
Η ασφαλιστική βιομηχανία πιέζει εδώ και χρόνια τις εποπτικές αρχές να υιοθετήσουν μια προσέγγιση με βάση τις δραστηριότητες και όχι το μέγεθος της εκάστοτε εταιρίας, επιχειρηματολογώντας ότι το μέγεθος από μόνο του δεν αρκεί για να χαρακτηριστούν αυτόματα ως «συστημικά επικίνδυνες» και κατ’ επέκταση να υπόκεινται σε αυστηρότερη εποπτεία.
H «αλλαγή πλεύσης» από πλευράς FSB έρχεται σε συνέχεια των πιέσεων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, που απαίτησε την χαλάρωση του κλοιού της εποπτείας στις ασφαλιστικές και τις εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού. Εκπρόσωπος του FSB αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Reuters.
Yπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Donald Trump έχει δεσμευθεί να προτάσσει τα συμφέροντα των αμερικανικών ομίλων κατά τις συναλλαγές της με διεθνείς εποπτικούς οργανισμούς, όπως η FSB και η Επιτροπή της Βασιλείας.
Το Σεπτέμβριο, η εποπτική αρχή των ΗΠΑ Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSOC) αφαίρεσε την ΑΙG από την εγχώρια λίστα των συστημικά σημαντικών ασφαλιστικών ομίλων, εγείροντας ερωτήματα για το εάν η εταιρεία θα παραμείνει στη διεθνή λίστα της FSB. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέκρινε την ιδέα του χαρακτηρισμού συγκεκριμένων ασφαλιστικών και εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού ως «συστημικά επικίνδυνων», καταλογίζοντας στην FSB υπερβάλλοντα ζήλο και έλλειψη διαφάνειας.