Το 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24 με τίτλο: «Μετάβαση στο νέο θεσμικό περιβάλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Προκλήσεις και Προοπτικές» αποσκοπεί στην καταγραφή και αποκωδικοποίηση των τελευταίων εξελίξεων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο έτος σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του εγχώριου συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διεξήχθη ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Fireside Chat με ομιλητές τους κ.κ. Yannick Malevergne, Professor of Finance, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Deputy Director, École de management de la Sorbonne (EMS) και τον Dr. Panos Xidonas, Full Professor & Director of Research (HDR), ESSCA – Visiting Research, Professor, École Polytechnique – Chairman of the Investment Committee, Hellenic Social Security Pension Fund. Το Fireside Chat είχε θέμα “Τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα και οι δίδυμες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της γήρανσης”.
Τις προκλήσεις των δημογραφικών και τον οικονομικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής παρέθεσε ο κ. Malevergne, θέτοντας το ερώτημα αν είναι οικονομικά πιο αποτελεσματικό να αποεπενδύσεις από τα ορυκτά καύσιμα ή να επενδύσεις στην πράσινη οικονομία. Παρέθεσε τις επιπτώσεις μίας αποέπενδυσης από τα ορυκτά καύσιμα στην οικονομία, τους κινδύνους στις αποδόσεις διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, ενώ προέβαλλε τα υπέρ και τα κατά των αποεπενδύσεων. Μεταξύ άλλων είπε ότι η “αποεπένδυση από τους βρόμικους κλάδους δεν αποτελεί στρατηγική. Μία λύση είναι οι νέες λύσεις, η καινοτομία. Η καινοτομία συνδέεται υψηλό κόστος και υψηλό ρίσκο και σύμφωνα με τον κ. Malevergne, ο οποίος τόνισε ότι “χρειαζόμαστε ένα νέο deal μεταξύ συνταξιοδοτικών ταμείων και των Venture Capitals έτσι ώστε να χρηματοδοτήσουν των έργων, με στόχο την καινοτομία”.
Ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα και τις μεσογειακές χώρες και τις οικονομίες τους, σε συνάρτηση με τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.
“To σουηδικό ραντάρ έκανε μια πρόσφατη έρευνα για την κατάσταση στην Ευρώπη. Σε ένα μέσο, ρεαλιστικό σενάριο, περιμένουμε μια απώλεια του ΑΕΠ κατά 10% στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα, εδώ και 10 χρόνια βλέπουμε ότι η μέση διαδρομή για τον επόμενο αιώνα μας οδηγεί σε απώλεια 50% του ΑΕΠ λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ήδη σε ένα βραχυπρόθμο διάστημα, η επίπτωση απεικονίζεται σε ένα 10-15%”.
“Μια αύξηση άνω του 10-15% του γηράσκοντος πληθυσμού στην Ευρώπη στο κλάσμα το ηλικιακό άνω των 65, θα έχει αντίκτυπο στο ΑΕΠ κατά 5-5,,5%”, είπε.
Για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και του δημογραφικού, τόνισε ότι κάνουμε λάθος εάν τους αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά, καθώς αυτοί αλληλεπιδρούν.
Ο καθηγητής στην παρέμβασή του έθεσε ένα σοβαρό ζήτημα επί τάπητος: Εάν εξετάσει κάποιος τις αποδόσεις στο risk premium θα δει ότι η “βρόμικη βιομηχανόα έχει σήμερα ένα σημαντικό premium, είνα στο 2,5% το market premium του stock. Αν αποφασίσεις να αποεπενδύσεις θα έχεις μεγάλη απώλεια όσον αφορά τις επενδύσεις αυτές” είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: To ρυθμιστικό κομμάτι θα πρέπει να αφορά την απόδοση αυτών των χαρτοφυλακίων και την ικανότητά τους να καλύπτουν τις συνταξιοδοτικές ανάγκες στο μέλλον. Το green deal έχει σαν στοχο να κινητοποιήσει 2,1 τρις ευρώ την επόμενη δεκαετία . Σε αυτό το πλαίσιο τα επαγγελματικά ταμεία μπορεί να είναι οι κύριοι παίκτες στην πράσινη μετάβαση. Για παράδειγμα στο Ην. βασίλειο,, ένας τέράστιος θεσμός, ο Φοίνιξ
Δήλωσε όρι μπορεί να κινητοποιήσει 1,3 δις λίρες την επόμενη δεκαετία”.