Τα ασφαλιστικά SOS του μήνα είναι οι πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων από τα τραπεζικά κανάλια. Δεν είναι κάτι καινούργιο, η τάση υπήρχε και ήταν εμφανέστατο πως οι πωλήσεις των ασφαλιστικών προϊόντων θα διογκώνονταν αν δεν υπήρχε αλλαγή ρότας ή πολιτικής ας το πούμε.
Διαβάσαμε χτες στα στατικά αποτελέσματα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τις ασφαλισμένες κατοικίες ότι το 59% των 1.065.308 ασφαλισμένων κατοικιών με καλύψεις κτιρίου προέρχεται από τις χορηγήσεις δανείων. Διαβάσαμε επίσης ότι οι ασφαλισμένες κατοικίες για καιρικά φαινόμενα και σεισμό έφτασαν τις 662.452 και αποτελούν για το 2024 το 62,2% του συνόλου, ενώ με ενυπόθηκο ενδιαφέρον οι 626.407 κατοικίες, το 59%. Μόλις το 3% είναι οι κατοικίες που έχουν ασφαλιστεί για καιρικά φαινόμενα και σεισμό χωρίς ενυπόθηκο ενδιαφέρον. Την μεγαλύτερη κάλυψη με 46% και 490.321 κατοικίες την έχει και πάλι η Αττική.
Ας πάμε και στην ζωή και την υγεία
Διαβάσαμε επίσης ότι στις πωλήσεις ατομικών ασφαλιστηρίων ζωής και υγείας οι τράπεζες στο πρώτο εννεάμηνο του 2024 ήλθαν σώμα με σώμα με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, τους μεσίτες και τους πράκτορες. Στα 1.849.708 δισεκ, έφτασε η παραγωγή το πρώτο εννεάμηνο του 2024, με τις τράπεζες να κατέχουν το 49,3% του μεριδίου το 2024 από 47% στο σύνολο του 2023 (911.376.097 εκατ. ευρω, α’ 9μηνο 2024). Αγώνας δρόμου θα χρειαστεί και με τα ομαδικά για να μην υπάρξουν μεγάλες ανατροπές.
Η άνοδος στις ασφαλίσεις περιουσίας και στις καλύψεις για φυσικές καταστροφές είναι ένα πλεονέκτημα για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς. Μήπως όμως πρέπει η ασφαλιστική αγορά να επικεντρωθεί στο: από πού προέρχεται, και στα δάνεια που έχουν συναφθεί και την ανοικοδόμηση που υπάρχει τελευταία;
Επίσης με τις ασφαλίσεις ζωής και την υγεία μήπως η αγορά θα πρέπει να θορυβηθεί; γιατί δεν είναι μόνο ότι νέα παραγωγή δεν καλύπτει τις ακυρώσεις των παλαιών συμβολαίων είναι και ότι το μεγάλο μερίδιο της παραγωγής περνά στα χέρια των τραπεζών.
Και αυτό θα συνεχίσει έχοντας ανοίξει η όρεξη των τραπεζών για να πάρουν πίσω μερίδια από τις ασφαλιστικές που στο παρελθόν υποχρεώθηκαν να χάσουν.