back to top
32.5 C
Athens
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026

Τα 10 μεγάλα ξένα funds που ενδιαφέρθηκαν για τη ΔΕΗ και οι άλλοι υποψήφιοι επενδυτές

Στο στόχαστρο δεκάδων διεθνών μακροπρόσθεσμων ιδιωτικών και συνταξιοδοτικών funds που επενδύουν σε εταιρίες κοινής ωφελείας (Utilities) βρίσκεται από την αρχή του χρόνου η ΔΕΗ. Πρόκειται για funds που οι επενδύσεις τους θυμίζουν περισσότερο τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και στοχεύουν στο μέρισμα.

Τα 9 funds που ενδιαφέρθηκαν για τον ΔΕΔΔΗΕ, η Helikon και οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις δύο ομολογιακές εκδόσεις της Επιχείρησης φέτος, εκτιμάται ότι είναι στην πρώτη σειρά των ενδιαφερομένων και τουλάχιστον στους περισσότερους έχει ήδη γίνει κρούση.

- Advertisement -

Υπάρχει εύλογη αιτία γι αυτό. Γνωρίζουν ήδη τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της, έχουν γνώση των οικονομικών στοιχείων, πολλοί έχουν ήδη τοποθετηθεί και εκτιμάται ότι είναι μεταξύ των πρώτων που θα βολιδοσκοπηθούν: ARDIAN, BCI, BLACKROCK, CVC, F2i, First Sentier, KKR MACQUARIE Group και Oak Hill, όπως και η Helikon που έχει ήδη ποσοστό 5%.

Οι προοπτικές για ισχυρά μερίσματα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις τοποθετήσεις θεσμικών Ελλήνων και ξένων καθώς πολλοί θεσμικοί θα σταθμίσουν την απόφασή τους, υπολογίζοντας σε υψηλές και σταθερές μερισματικές αποδόσεις.

- Advertisement -

Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ είναι αυτή τη στιγμή έντονα αναπτυξιακό, καθώς επιχειρεί έναν μεγάλο μετασχηματισμό προς την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την επέκταση στο εξωτερικό με στόχευση μεταξύ άλλων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αλλά ο μετασχηματισμός της Επιχείρησης, δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους θεσμικούς επενδυτές, να τοποθετηθούν εγκαίρως, για να απολαύσουν από την αρχή στη πορεία που πράγματι στοχεύει σε υψηλά και σταθερά μερίσματα.

Στην επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου ασφαλώς παίζουν μεγάλο ρόλο και οι συντονιστές. Η ΔΕΗ έχει επιλέξει τις Citigroup και Goldman Sachs και δικαιολογημένα κάποιοι ποντάρουν στα ονόματα αυτά, αλλά ήδη η ΔΕΗ έχει κάνει μεγάλη προεργασία φέτος με τα ομολογιακά δάνεια που είχαν μεγάλη επιτυχία και ασφαλώς με την αναβάθμισή της από τον οίκο S&P.

Ενώ η προσφορά άνω των 2,1 δις ευρώ του αυστραλιανού ομίλου, δεν άλλαξε απλά τις εκτιμήσεις για την αξία της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, αλλά προκάλεσε και μεγάλο ενδιαφέρον στη διεθνή επενδυτική ικανότητα, έχοντας προσελκύσει τα βλέμματα.

Συνεπώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η βολιδοσκόπηση των MIRA, Helicon, KKR, BLACKROCK, CVC, First Centier, First Centier, BCI, Oak, Hill, Fidelity, EBRD, όπως και των Apollo, Bluecrest, Bell Rock Capital, Allianz Global Investors, Sephora Investment Advisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital κλπ.

Νίκος Κωτσικόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης στο #ocin26: Η ανάπτυξη του β’ πυλώνα ασφάλισης αποτελεί στρατηγική επιλογή

Μέσω της SIU, επισήμανε μεταξύ άλλων, η ΕΕ μπορεί να επενδύσει στο μέλλον της και να πολλαπλασιάσει την ισχύ της

ΕΑΣΕ στο DEF26: Η παραγωγικότητα ως καταλύτης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Η συζήτηση ανέδειξε ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο επενδύσεων και υποδομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Η ΕΑΣΕ παρουσιάζει τις θέσεις της για την παραγωγικότητα, την ηγεσία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 19/2 στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση και απαγόρευση στους κάτω των 17 φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Γ. Κώτσηρας: Στόχος μας, να ενισχύσουμε την ασφάλεια στους δρόμους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα – Σώοι οι ένοικοι, 5 προσαγωγές

Μεταξύ άλλων εξετάζεται αν υπήρχαν οι απαραίτητες άδειες για τις εργασίες που ήταν σε εξέλιξη σε όμορο οικόπεδο

Πενταπλασιάστηκαν το 2026 οι επιθέσεις σε ΜμΕ με δόλωμα εργαλεία ΤΝ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η Kaspersky αναλύει τις νέες κυβερνοαπειλές και συμβουλεύει

Τελικά, πόσo καύσιμo καίει το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο;

Μύθοι, αλήθειες και τρόποι εξοικονόμησης, από το Pricefox

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το Σάββατο 4 Ιουλίου η 2η Εθελοντική Αιμοδοσία του ΕΕΑ

Από τις 09:00 έως τις 14:00 στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, με δωρεάν χώρο στάθμευσης

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 7: «αν ήξερες!» πόσο εκτεθειμένος είσαι ψηφιακά

Ο Νίκος Γεωργόπουλος, Cyber Risks Advisor της Cromar Insurance Brokers Ltd, εξηγεί μεταξύ άλλων τι πραγματικά ασφαλίζεται σε ένα cyber συμβόλαιο

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Altius Insurance Ltd.

Η τράπεζα δημιουργεί τον τρίτο ισχυρότερο ασφαλιστικό πυλώνα της Κύπρου

135 χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική γράφει τη μεγάλη ιστορία της

Σε μια ξεχωριστή βραδιά, η εταιρεία τίμησε τους ανθρώπους του Εταιρικού Παραγωγικού Δικτύου που διαμορφώνουν το μέλλον της

Ευρωβαρόμετρο: Η διεθνής συνθήκη γεννά υψηλές προσδοκίες από την ΕΕ, άγχος και αβεβαιότητα κυριαρχούν στην Ελλάδα

Παρά τις αυξημένες οικονομικές ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν τον προστατευτικό και συνεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, καθώς και την ποιότητα ζωής που προσφέρει