back to top
29.5 C
Athens
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026

Τα 10 μεγάλα ξένα funds που ενδιαφέρθηκαν για τη ΔΕΗ και οι άλλοι υποψήφιοι επενδυτές

Στο στόχαστρο δεκάδων διεθνών μακροπρόσθεσμων ιδιωτικών και συνταξιοδοτικών funds που επενδύουν σε εταιρίες κοινής ωφελείας (Utilities) βρίσκεται από την αρχή του χρόνου η ΔΕΗ. Πρόκειται για funds που οι επενδύσεις τους θυμίζουν περισσότερο τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και στοχεύουν στο μέρισμα.

Τα 9 funds που ενδιαφέρθηκαν για τον ΔΕΔΔΗΕ, η Helikon και οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις δύο ομολογιακές εκδόσεις της Επιχείρησης φέτος, εκτιμάται ότι είναι στην πρώτη σειρά των ενδιαφερομένων και τουλάχιστον στους περισσότερους έχει ήδη γίνει κρούση.

- Advertisement -

Υπάρχει εύλογη αιτία γι αυτό. Γνωρίζουν ήδη τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της, έχουν γνώση των οικονομικών στοιχείων, πολλοί έχουν ήδη τοποθετηθεί και εκτιμάται ότι είναι μεταξύ των πρώτων που θα βολιδοσκοπηθούν: ARDIAN, BCI, BLACKROCK, CVC, F2i, First Sentier, KKR MACQUARIE Group και Oak Hill, όπως και η Helikon που έχει ήδη ποσοστό 5%.

Οι προοπτικές για ισχυρά μερίσματα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις τοποθετήσεις θεσμικών Ελλήνων και ξένων καθώς πολλοί θεσμικοί θα σταθμίσουν την απόφασή τους, υπολογίζοντας σε υψηλές και σταθερές μερισματικές αποδόσεις.

- Advertisement -

Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ είναι αυτή τη στιγμή έντονα αναπτυξιακό, καθώς επιχειρεί έναν μεγάλο μετασχηματισμό προς την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την επέκταση στο εξωτερικό με στόχευση μεταξύ άλλων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αλλά ο μετασχηματισμός της Επιχείρησης, δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους θεσμικούς επενδυτές, να τοποθετηθούν εγκαίρως, για να απολαύσουν από την αρχή στη πορεία που πράγματι στοχεύει σε υψηλά και σταθερά μερίσματα.

Στην επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου ασφαλώς παίζουν μεγάλο ρόλο και οι συντονιστές. Η ΔΕΗ έχει επιλέξει τις Citigroup και Goldman Sachs και δικαιολογημένα κάποιοι ποντάρουν στα ονόματα αυτά, αλλά ήδη η ΔΕΗ έχει κάνει μεγάλη προεργασία φέτος με τα ομολογιακά δάνεια που είχαν μεγάλη επιτυχία και ασφαλώς με την αναβάθμισή της από τον οίκο S&P.

Ενώ η προσφορά άνω των 2,1 δις ευρώ του αυστραλιανού ομίλου, δεν άλλαξε απλά τις εκτιμήσεις για την αξία της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, αλλά προκάλεσε και μεγάλο ενδιαφέρον στη διεθνή επενδυτική ικανότητα, έχοντας προσελκύσει τα βλέμματα.

Συνεπώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η βολιδοσκόπηση των MIRA, Helicon, KKR, BLACKROCK, CVC, First Centier, First Centier, BCI, Oak, Hill, Fidelity, EBRD, όπως και των Apollo, Bluecrest, Bell Rock Capital, Allianz Global Investors, Sephora Investment Advisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital κλπ.

Νίκος Κωτσικόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης στο #ocin26: Η ανάπτυξη του β’ πυλώνα ασφάλισης αποτελεί στρατηγική επιλογή

Μέσω της SIU, επισήμανε μεταξύ άλλων, η ΕΕ μπορεί να επενδύσει στο μέλλον της και να πολλαπλασιάσει την ισχύ της

ΕΑΣΕ στο DEF26: Η παραγωγικότητα ως καταλύτης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Η συζήτηση ανέδειξε ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο επενδύσεων και υποδομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έκθεση Mastercard: 1 στους 10 καταναλωτές θα χρησιμοποιεί συστηματικά AI agents για αγορές και πληρωμές έως το 2030

Νεότεροι καταναλωτές δείχνουν ήδη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προτάσεις της ΤΝ σε σχέση με εκείνες φίλων ή γονιών

Η ασφαλιστική αγορά αλλάζει ταχύτητα – Από το +3% του 2025 στο +12,1% του 2026

Αντιστρέφεται η εικόνα ως προς τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης το α΄ 6μηνο

Στρατηγική συνεργασία της Τειρεσίας με τον Όμιλο EPSILONNET

Σε αυτό το νέο μοντέλο Embedded Credit Intelligence η πληροφορία ενσωματώνεται απευθείας εκεί όπου λαμβάνονται καθημερινά οι κρίσιμες αποφάσεις

Ξεπέρασε το 12% η αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων το πρώτο εξάμηνο

Η παραγωγή του κλάδου ζωής προσέγγισε τα 1,6 δισ. ευρώ (+20,1%), ενώ εκείνη του κλάδου κατά ζημιών τα 1,7 δισ. ευρώ (+5,5%)

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η δημογραφική αλλαγή φέρνει το financial planning στο επίκεντρο

Η ανάγκη αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο του 2nd Financial Planning Forum, που διοργανώνεται στις 20 Οκτωβρίου 2026 στο Μουσείο Μπενάκη

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε δόσεις για τα “αποπαίδια” της Αττικής»

Τη διαφορετική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων Περιφέρειας και Αττικής από την Κυβέρνηση στηλιτεύει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Έκθεση Mastercard: 1 στους 10 καταναλωτές θα χρησιμοποιεί συστηματικά AI agents για αγορές και πληρωμές έως το 2030

Νεότεροι καταναλωτές δείχνουν ήδη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προτάσεις της ΤΝ σε σχέση με εκείνες φίλων ή γονιών

Το Μαγικό Σύνθημα: Σταματώ – Σκέφτομαι – Ρωτώ!

Συμβουλές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες από τον Ν. Γεωργόπουλο για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο

«Η κυβέρνηση ξέχασε ξανά τους νοσηλευτές» – Σκληρή ανακοίνωση στη ΔΕΘ 2026

Για πολιτική επιλογή και όχι απλώς παράλειψη κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΕ ΠΑΣΟΝΟΠ Γεώργιος Τσόλας