back to top
29 C
Athens
Τρίτη 23 Ιουνίου 2026

Τα 10 μεγάλα ξένα funds που ενδιαφέρθηκαν για τη ΔΕΗ και οι άλλοι υποψήφιοι επενδυτές

Στο στόχαστρο δεκάδων διεθνών μακροπρόσθεσμων ιδιωτικών και συνταξιοδοτικών funds που επενδύουν σε εταιρίες κοινής ωφελείας (Utilities) βρίσκεται από την αρχή του χρόνου η ΔΕΗ. Πρόκειται για funds που οι επενδύσεις τους θυμίζουν περισσότερο τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και στοχεύουν στο μέρισμα.

Τα 9 funds που ενδιαφέρθηκαν για τον ΔΕΔΔΗΕ, η Helikon και οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις δύο ομολογιακές εκδόσεις της Επιχείρησης φέτος, εκτιμάται ότι είναι στην πρώτη σειρά των ενδιαφερομένων και τουλάχιστον στους περισσότερους έχει ήδη γίνει κρούση.

- Advertisement -

Υπάρχει εύλογη αιτία γι αυτό. Γνωρίζουν ήδη τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της, έχουν γνώση των οικονομικών στοιχείων, πολλοί έχουν ήδη τοποθετηθεί και εκτιμάται ότι είναι μεταξύ των πρώτων που θα βολιδοσκοπηθούν: ARDIAN, BCI, BLACKROCK, CVC, F2i, First Sentier, KKR MACQUARIE Group και Oak Hill, όπως και η Helikon που έχει ήδη ποσοστό 5%.

Οι προοπτικές για ισχυρά μερίσματα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις τοποθετήσεις θεσμικών Ελλήνων και ξένων καθώς πολλοί θεσμικοί θα σταθμίσουν την απόφασή τους, υπολογίζοντας σε υψηλές και σταθερές μερισματικές αποδόσεις.

- Advertisement -

Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ είναι αυτή τη στιγμή έντονα αναπτυξιακό, καθώς επιχειρεί έναν μεγάλο μετασχηματισμό προς την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την επέκταση στο εξωτερικό με στόχευση μεταξύ άλλων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αλλά ο μετασχηματισμός της Επιχείρησης, δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους θεσμικούς επενδυτές, να τοποθετηθούν εγκαίρως, για να απολαύσουν από την αρχή στη πορεία που πράγματι στοχεύει σε υψηλά και σταθερά μερίσματα.

Στην επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου ασφαλώς παίζουν μεγάλο ρόλο και οι συντονιστές. Η ΔΕΗ έχει επιλέξει τις Citigroup και Goldman Sachs και δικαιολογημένα κάποιοι ποντάρουν στα ονόματα αυτά, αλλά ήδη η ΔΕΗ έχει κάνει μεγάλη προεργασία φέτος με τα ομολογιακά δάνεια που είχαν μεγάλη επιτυχία και ασφαλώς με την αναβάθμισή της από τον οίκο S&P.

Ενώ η προσφορά άνω των 2,1 δις ευρώ του αυστραλιανού ομίλου, δεν άλλαξε απλά τις εκτιμήσεις για την αξία της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, αλλά προκάλεσε και μεγάλο ενδιαφέρον στη διεθνή επενδυτική ικανότητα, έχοντας προσελκύσει τα βλέμματα.

Συνεπώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η βολιδοσκόπηση των MIRA, Helicon, KKR, BLACKROCK, CVC, First Centier, First Centier, BCI, Oak, Hill, Fidelity, EBRD, όπως και των Apollo, Bluecrest, Bell Rock Capital, Allianz Global Investors, Sephora Investment Advisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital κλπ.

Νίκος Κωτσικόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης στο #ocin26: Η ανάπτυξη του β’ πυλώνα ασφάλισης αποτελεί στρατηγική επιλογή

Μέσω της SIU, επισήμανε μεταξύ άλλων, η ΕΕ μπορεί να επενδύσει στο μέλλον της και να πολλαπλασιάσει την ισχύ της

ΕΑΣΕ στο DEF26: Η παραγωγικότητα ως καταλύτης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Η συζήτηση ανέδειξε ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο επενδύσεων και υποδομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Η ΕΑΣΕ παρουσιάζει τις θέσεις της για την παραγωγικότητα, την ηγεσία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 19/2 στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η μεγάλη έρευνα της ΑΟΝ για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις των συνταξιοδοτικών παροχών

Όπως παρουσιάστηκε από τον Γ. Κεντούρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, στο #ocin26

Πώς προστατεύω το αυτοκίνητό μου από φωτιά;

Χρήσιμες συμβουλές από το Pricefox για την προστασία του οχήματός σου κατά την αντιπυρική περίοδο

EAEE: Πάνω από 13.000 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εξακριβώθηκαν τη διετία 2023-2024

Τα νούμερα αποτυπώνουν τη συνεχή αναβάθμιση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης – Πώς διαμορφώνονται ανά κλάδο

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Χορηγός της συμμετοχής «Flandy»-Στεφανή στο 70ό Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

Όπως επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία στηρίζει ενεργά δράσεις που προάγουν το πνεύμα της προσπάθειας, των υψηλών επιδόσεων και της αριστείας

Εκδήλωση της AIG σε συνεργασία με την BROKERS UNION για επιλεγμένους συνεργάτες του δικτύου

Η συνάντηση αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, ουσιαστική επικοινωνία και περαιτέρω ενίσχυση σχέσεων

Θεωρίες συνωμοσίας στην Ελλάδα: Τα νέα ευρήματα της διαΝΕΟσις

Οι ερευνητές ανέλυσαν αναρτήσεις από το 2021 έως το 2024 και εντόπισαν σχεδόν στις μισές ισχυρισμούς για τους κινδύνους του εμβολιασμού

Νέα έμφαση στην οικογενειακή οικονομική προστασία από την Allianz Greece

Το προσιτό Family Care απευθύνεται σε όσους θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερη οικονομική σταθερότητα στα αγαπημένα τους πρόσωπα, με κάλυψη έως 15 χρόνια

Η μεγάλη έρευνα της ΑΟΝ για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις των συνταξιοδοτικών παροχών

Όπως παρουσιάστηκε από τον Γ. Κεντούρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, στο #ocin26