back to top
9.3 C
Athens
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026

Τα 10 μεγάλα ξένα funds που ενδιαφέρθηκαν για τη ΔΕΗ και οι άλλοι υποψήφιοι επενδυτές

Στο στόχαστρο δεκάδων διεθνών μακροπρόσθεσμων ιδιωτικών και συνταξιοδοτικών funds που επενδύουν σε εταιρίες κοινής ωφελείας (Utilities) βρίσκεται από την αρχή του χρόνου η ΔΕΗ. Πρόκειται για funds που οι επενδύσεις τους θυμίζουν περισσότερο τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και στοχεύουν στο μέρισμα.

Τα 9 funds που ενδιαφέρθηκαν για τον ΔΕΔΔΗΕ, η Helikon και οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις δύο ομολογιακές εκδόσεις της Επιχείρησης φέτος, εκτιμάται ότι είναι στην πρώτη σειρά των ενδιαφερομένων και τουλάχιστον στους περισσότερους έχει ήδη γίνει κρούση.

- Advertisement -

Υπάρχει εύλογη αιτία γι αυτό. Γνωρίζουν ήδη τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της, έχουν γνώση των οικονομικών στοιχείων, πολλοί έχουν ήδη τοποθετηθεί και εκτιμάται ότι είναι μεταξύ των πρώτων που θα βολιδοσκοπηθούν: ARDIAN, BCI, BLACKROCK, CVC, F2i, First Sentier, KKR MACQUARIE Group και Oak Hill, όπως και η Helikon που έχει ήδη ποσοστό 5%.

Οι προοπτικές για ισχυρά μερίσματα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις τοποθετήσεις θεσμικών Ελλήνων και ξένων καθώς πολλοί θεσμικοί θα σταθμίσουν την απόφασή τους, υπολογίζοντας σε υψηλές και σταθερές μερισματικές αποδόσεις.

- Advertisement -

Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ είναι αυτή τη στιγμή έντονα αναπτυξιακό, καθώς επιχειρεί έναν μεγάλο μετασχηματισμό προς την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την επέκταση στο εξωτερικό με στόχευση μεταξύ άλλων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αλλά ο μετασχηματισμός της Επιχείρησης, δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους θεσμικούς επενδυτές, να τοποθετηθούν εγκαίρως, για να απολαύσουν από την αρχή στη πορεία που πράγματι στοχεύει σε υψηλά και σταθερά μερίσματα.

Στην επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου ασφαλώς παίζουν μεγάλο ρόλο και οι συντονιστές. Η ΔΕΗ έχει επιλέξει τις Citigroup και Goldman Sachs και δικαιολογημένα κάποιοι ποντάρουν στα ονόματα αυτά, αλλά ήδη η ΔΕΗ έχει κάνει μεγάλη προεργασία φέτος με τα ομολογιακά δάνεια που είχαν μεγάλη επιτυχία και ασφαλώς με την αναβάθμισή της από τον οίκο S&P.

Ενώ η προσφορά άνω των 2,1 δις ευρώ του αυστραλιανού ομίλου, δεν άλλαξε απλά τις εκτιμήσεις για την αξία της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, αλλά προκάλεσε και μεγάλο ενδιαφέρον στη διεθνή επενδυτική ικανότητα, έχοντας προσελκύσει τα βλέμματα.

Συνεπώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η βολιδοσκόπηση των MIRA, Helicon, KKR, BLACKROCK, CVC, First Centier, First Centier, BCI, Oak, Hill, Fidelity, EBRD, όπως και των Apollo, Bluecrest, Bell Rock Capital, Allianz Global Investors, Sephora Investment Advisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital κλπ.

Νίκος Κωτσικόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz Trade: Οι οικονομικές επιπτώσεις του καύσωνα σε Ελλάδα και κόσμο

Οι καύσωνες γίνονται το «νέο φυσιολογικό», στο οποίο η οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί για να αποφύγει σοβαρές μακροπρόθεσμες απώλειες

Τι έχουμε μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, Κίνας και Γαλλίας

Τι προβλέπει η Αllianz-Trade για την οικονομία

Στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες ξεπερνούν το όριο του 3,5% του ΑΕΠ που απαιτούν οι ΗΠΑ στα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή οικονομία. Να αναλάβει άμεσα δράση η ΕΕ

Οι ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών σε μία σειρά από χώρες σημαίνει ότι αυξάνεται κατά πολύ ο δείκτης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ 2026 για ασφαλισμένες κατοικίες

Το ποσοστό έκπτωσης διαφοροποιείται ανάλογα με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου και τη διάρκεια της ασφάλισης

Τέλος το ΣΔΟΕ, έρχεται η ΔΕΟΣ

Σε ριζική αναδιάρθρωση της δομής καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας απασχόλησης με 10.000 θέσεις εργασίας – Έμφαση στις μητέρες ανήλικων τέκνων

Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 άνεργων γυναικών ηλικίας 18 ετών και άνω, με έμφαση σε μητέρες ανήλικων τέκνων ηλικίας έως 15 ετών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

WEF, Marsh, Zurich: Οι κορυφαίοι κίνδυνοι το 2026, τι αλλάζει

Το 57% των ερωτηθέντων προβλέπουν μια ταραχώδη επόμενη δεκαετία, με τους περιβαλλοντικούς και τεχνολογικούς κινδύνους να κυριαρχούν

Ο ασφαλιστικός κλάδος στην κορυφή: Τι μας λένε τα κέρδη του 2024

Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η αύξηση των κερδών, αλλά η διατήρησή τους και η επέκταση σε νέες ανάγκες, ενώ μάλιστα η διεθνής οικονομία παραμένει αβέβαιη

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

Ιστορική στιγμή για τις μεταμοσχεύσεις: Η πρώτη μηχανή συντήρησης μοσχευμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί αισιοδοξία για την αύξηση των επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας