back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025

Σύσταση κοινού Ταμείου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Οι ασφαλιστικές της Ευρώπης μπορούν να επωφεληθούν εάν προχωρήσουν οι πρόσφατες προτάσεις για την δημιουργία ενός συστήματος αντασφάλισης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τις ζημίες που σχετίζονται με το κλίμα αναφέρει η Fitch Ratings σε ανάλυση της.

Για το ιστορικό της υπόθεσης αυτής, οι προτάσεις για την σύσταση αντασφαλιστικού μηχανισμού και συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δημοσιεύθηκαν σε κοινό έγγραφο από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) τον Δεκέμβριο του 2024, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας των ασφαλιστών συγκεντρώνοντας τους κινδύνους σε ολόκληρη την ΕΕ για μεγαλύτερη διαφοροποίηση και σταθερότητα.

- Advertisement -

Κρατικά αντασφαλιστικά προγράμματα

H Fitch πιστεύει ότι καθώς οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή αυξάνονται και εντείνονται, τα κρατικά προγράμματα αντασφάλισης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να συνεχίσουν να παρέχουν κάλυψη σε τοποθεσίες υψηλού κινδύνου για τις οποίες διαφορετικά θα έδιναν περιορισμένες καλύψεις.

- Advertisement -

Η στρατηγική της πρότασης βασίζεται στην επιτυχία άλλων μοντέλων που υποστηρίζονται από το κράτος, όπως το ισπανικό Consorcio de Compensacion de Seguros (CCS), που συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ισπανικής ασφαλιστικής αγοράς έναντι των κλιματικών κινδύνων, καλύπτοντας εκτεταμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές.

Η Fitch αναφέρει πως  το πρόγραμμα της ΕΕ στοχεύει να λειτουργήσει συμπληρωματικό των εθνικών καλύψεων και όχι να τις αντικαταστήσει, διατηρώντας, έτσι την ακεραιότητα των υφιστάμενων συστημάτων.

Μόνο το ¼ των απωλειών στην Ευρώπη ήταν ασφαλισμένο μεταξύ 1981 με 2023

Κατά την Fitch οι προτάσεις μπορεί να είναι «ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του διευρυνόμενου κενού ασφαλιστικής προστασίας για φυσικές καταστροφές, λόγω της αυξανόμενης συχνότητας και σοβαρότητας των γεγονότων που σχετίζονται με το κλίμα. Να σημειωθεί ότι μόνο περίπου το ένα τέταρτο των οικονομικών απωλειών από φυσικές καταστροφές στην ΕΕ κατά την περίοδο 1981-2023 ήταν ασφαλισμένο και το μερίδιο αυτό μειώνεται.

Ο οίκος αξιολόγησης συνεχίζει την ανάλυση του, εξηγώντας ότι μια σημαντική πρόκληση είναι το ζήτημα των ασφαλιστικών παροχών και των οικονομικών δυνατοτήτων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

«Μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή ισχυροί μηχανισμοί αντασφάλισης που υποστηρίζονται από το κράτος, οι ασφαλιστές είναι πιθανό να μειώσουν την κάλυψη σε αυτές τις περιοχές», διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα της ΕΕ με την σύσταση ταμείου που χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη στοχεύει στη βελτίωση των οικονομικών δυνατοτήτων και των ασφαλιστικών παροχών έναντι των φυσικών καταστροφών, βοηθώντας την οικονομική ανάκαμψη των περιοχών και περιορίζοντας τις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις των κυβερνήσεων από ανασφάλιστες ζημιές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ένα app εκτιμά δυνητικούς κινδύνους με βάση στοιχεία από φυσικές καταστροφές

Εφαρμογή που χρησιμοποιεί ανοιχτά δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη εκτιμά δυνητικούς κινδύνους με βάση στοιχεία από φυσικές καταστροφές.

Τα ασήκωτα βάρη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Νέα κανονιστικά βάρη θα σηκώσουν στις πλάτες τους οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις με την Fitch να εκφράζει αμφιβολίες για τα οφέλη των

Αυξήθηκαν οι κατοικίες με ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), καταγράφηκε αύξηση του πλήθους

Ασφαλιστική κάλυψη για φυσικές καταστροφές, τι θα ισχύει από φέτος

Η αλλαγή του χρόνου φέρνει και την υποχρέωση ασφάλισης όλων των αυτοκινήτων και κατά των φυσικών καταστροφών.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στο + 3,3% το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 3,3% και διαμορφώθηκε στα 2.508 εκατ. ευρώ

«Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη»

Ό,τι έχει πει ο λαός και έχει αντέξει στον χρόνο δύσκολα κανείς το αμφισβητεί: «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη».

Aποχωρεί από την Groupama ο CEO Xρ. Κάτσιος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς πέραν των κλεισμένων deal, των κυοφορούμενων συμφωνιών

Η Εθνική Ασφαλιστική σε ελληνικά χέρια και πάλι

Διαφέρουν οι απόψεις για τον αν είναι θετική ή αρνητική η πράξη πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Πειραιώς... όμως ....

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στο + 3,3% το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 3,3% και διαμορφώθηκε στα 2.508 εκατ. ευρώ

“Έφυγε” ο Αθανάσιος Φάσσας, ο ιατρός που σηματοδότησε την εξέλιξη της αιματολογίας στην Ελλάδα

Η Διοίκηση, το προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής και όλο το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Γ. Παπανικολάου”

«Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη»

Ό,τι έχει πει ο λαός και έχει αντέξει στον χρόνο δύσκολα κανείς το αμφισβητεί: «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη».

Aποχωρεί από την Groupama ο CEO Xρ. Κάτσιος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς πέραν των κλεισμένων deal, των κυοφορούμενων συμφωνιών

Η Εθνική Ασφαλιστική σε ελληνικά χέρια και πάλι

Διαφέρουν οι απόψεις για τον αν είναι θετική ή αρνητική η πράξη πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Πειραιώς... όμως ....