back to top
23.9 C
Athens
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026

Σύσταση κοινού Ταμείου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Οι ασφαλιστικές της Ευρώπης μπορούν να επωφεληθούν εάν προχωρήσουν οι πρόσφατες προτάσεις για την δημιουργία ενός συστήματος αντασφάλισης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τις ζημίες που σχετίζονται με το κλίμα αναφέρει η Fitch Ratings σε ανάλυση της.

Για το ιστορικό της υπόθεσης αυτής, οι προτάσεις για την σύσταση αντασφαλιστικού μηχανισμού και συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δημοσιεύθηκαν σε κοινό έγγραφο από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) τον Δεκέμβριο του 2024, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας των ασφαλιστών συγκεντρώνοντας τους κινδύνους σε ολόκληρη την ΕΕ για μεγαλύτερη διαφοροποίηση και σταθερότητα.

- Advertisement -

Κρατικά αντασφαλιστικά προγράμματα

H Fitch πιστεύει ότι καθώς οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή αυξάνονται και εντείνονται, τα κρατικά προγράμματα αντασφάλισης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να συνεχίσουν να παρέχουν κάλυψη σε τοποθεσίες υψηλού κινδύνου για τις οποίες διαφορετικά θα έδιναν περιορισμένες καλύψεις.

- Advertisement -

Η στρατηγική της πρότασης βασίζεται στην επιτυχία άλλων μοντέλων που υποστηρίζονται από το κράτος, όπως το ισπανικό Consorcio de Compensacion de Seguros (CCS), που συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ισπανικής ασφαλιστικής αγοράς έναντι των κλιματικών κινδύνων, καλύπτοντας εκτεταμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές.

Η Fitch αναφέρει πως  το πρόγραμμα της ΕΕ στοχεύει να λειτουργήσει συμπληρωματικό των εθνικών καλύψεων και όχι να τις αντικαταστήσει, διατηρώντας, έτσι την ακεραιότητα των υφιστάμενων συστημάτων.

Μόνο το ¼ των απωλειών στην Ευρώπη ήταν ασφαλισμένο μεταξύ 1981 με 2023

Κατά την Fitch οι προτάσεις μπορεί να είναι «ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του διευρυνόμενου κενού ασφαλιστικής προστασίας για φυσικές καταστροφές, λόγω της αυξανόμενης συχνότητας και σοβαρότητας των γεγονότων που σχετίζονται με το κλίμα. Να σημειωθεί ότι μόνο περίπου το ένα τέταρτο των οικονομικών απωλειών από φυσικές καταστροφές στην ΕΕ κατά την περίοδο 1981-2023 ήταν ασφαλισμένο και το μερίδιο αυτό μειώνεται.

Ο οίκος αξιολόγησης συνεχίζει την ανάλυση του, εξηγώντας ότι μια σημαντική πρόκληση είναι το ζήτημα των ασφαλιστικών παροχών και των οικονομικών δυνατοτήτων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

«Μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή ισχυροί μηχανισμοί αντασφάλισης που υποστηρίζονται από το κράτος, οι ασφαλιστές είναι πιθανό να μειώσουν την κάλυψη σε αυτές τις περιοχές», διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα της ΕΕ με την σύσταση ταμείου που χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη στοχεύει στη βελτίωση των οικονομικών δυνατοτήτων και των ασφαλιστικών παροχών έναντι των φυσικών καταστροφών, βοηθώντας την οικονομική ανάκαμψη των περιοχών και περιορίζοντας τις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις των κυβερνήσεων από ανασφάλιστες ζημιές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

GDV: Η μεταφορά δεν λύνει το πρόβλημα, πώς ασφαλίζονται οι κίνδυνοι

Για τους Γερμανούς ασφαλιστές, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι απαιτούν μια συνολική αντίληψη που να εμπεριέχει την πρόληψη και την κυβερνητική ευθύνη

7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Οι θεματικές συζητήσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο

«Η Επαγγελματική Ασφάλιση στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Αποταμιεύσεις και τις Επενδύσεις»

Μια αληθινή ιστορία από την Ελβετία για τις ζημιές εκατομμυρίων από καταστροφές

Τα διδάγματα από το Μπλάτεν και τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις ζημιές του 2025 υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία του ελβετικού συστήματος

7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις

Το #ocin26 πραγματοποιείται στις 18/6 από την ΕΛΕΤΕΑ και την ethosEVENTS – Δείτε τη θεματολογία, τους χορηγούς και τις πληροφορίες συμμετοχής

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Infotrust επενδύει στα νέα ιδιόκτητα κεντρικά της γραφεία στη Θεσσαλονίκη

Η επένδυση ύψους €1,5 εκατ. σηματοδοτεί τη νέα εποχή ανάπτυξης του Ομίλου και τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεργατικού hub ασφαλειών και everyday services

Εκκίνηση στο Καλλιμάρμαρο για τη συνεργασία της HDI με την ΕΟΕ

Με την ανάπτυξη στρατηγικών ανθεκτικότητας, η πρωτοβουλία Iconic Landmarks φιλοδοξεί να συμβάλει στη βιώσιμη διατήρηση σημαντικών μνημείων

ΣΕΣΑΕ: Με υψηλό ενδιαφέρον και συμμετοχή η εκδήλωση για τις μικροεκφράσεις προσώπου

H ομιλία της Ρ. Οικονόμου είχε στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη παρατηρητικότητας και επικοινωνιακής ακρίβειας

Οι ΚΑΔ της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που εντάσσονται στη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Δημοσιεύτηκε η σχετική τροποποιητική απόφαση του ΥΠΕΘΟ, μετά την κινητοποίηση του ΕΕΑ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Όμιλος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ: Εγκαίνια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Πρότυπο Κέντρο Καρδιαγγειακής Απεικόνισης Περιστερίου

Η νέα υποδομή ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες του Ομίλου στους τομείς της ογκολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας και γενικής πυρηνικής ιατρικής

Η Infotrust επενδύει στα νέα ιδιόκτητα κεντρικά της γραφεία στη Θεσσαλονίκη

Η επένδυση ύψους €1,5 εκατ. σηματοδοτεί τη νέα εποχή ανάπτυξης του Ομίλου και τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεργατικού hub ασφαλειών και everyday services

Εκκίνηση στο Καλλιμάρμαρο για τη συνεργασία της HDI με την ΕΟΕ

Με την ανάπτυξη στρατηγικών ανθεκτικότητας, η πρωτοβουλία Iconic Landmarks φιλοδοξεί να συμβάλει στη βιώσιμη διατήρηση σημαντικών μνημείων

Σε ποιους κλάδους επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;

Μετά τις νέες επεκτάσεις, οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από το μέτρο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 2.500.000

ΣΕΣΑΕ: Με υψηλό ενδιαφέρον και συμμετοχή η εκδήλωση για τις μικροεκφράσεις προσώπου

H ομιλία της Ρ. Οικονόμου είχε στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη παρατηρητικότητας και επικοινωνιακής ακρίβειας