back to top
15.8 C
Athens
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025

Σύμπραξη ΕΑΕΕ και ΑΝΙΑ στην Ιταλία για την περιβαλλοντική ευθύνη, στο πλαίσιο του έργου LIFE PROFILE

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025 η ημερίδα με τίτλο «Προκλήσεις στην εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη (Environmental Liability Directive – ELD, 2004/35/ΕΚ): Χρηματοοικονομική ασφάλεια, το πρόγραμμα LIFE PROFILE και το ψηφιακό εργαλείο SAFER», που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ιταλίας (ΑΝΙΑ) και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

- Advertisement -

Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδείξει τη σημασία της χρηματοοικονομικής ασφάλειας για την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή της Οδηγίας ELD, παρουσιάζοντας τις προκλήσεις, τις καλές πρακτικές και τις καινοτόμες προσεγγίσεις γύρω από την εφαρμογή της, σε εκπροσώπους του ασφαλιστικού κλάδου, της βιομηχανίας, των αρμόδιων αρχών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δράσεων διάδοσης των αποτελεσμάτων του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο έργου LIFE «PROmote Financial Instruments for Liability on Environment» (LIFE19 GIE/GR/001127 – LIFE PROFILE) και ιδιαιτέρως την αξιοποίηση του μεθοδολογικού ψηφιακού εργαλείου SAFER (Systematic Assessment for Financial and Environmental Risks), το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου.

- Advertisement -

Κατά την έναρξη της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμό ο Umberto Guidoni, Co-Director General της ANIA, και η Εύη Τσιούρη, Chief of Staff της ΕΑΕΕ, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία των συνεργιών για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και την αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας ELD στις χώρες τις Ευρώπης. Στη συνέχεια, η Francesca Buzzichelli, Research and Data Management Directorate του IVASS (Institute for the Supervision of Insurance), παρουσίασε την εφαρμογή της Οδηγίας ELD στην Ιταλία και τις σχετικές προκλήσεις. Ο Flavio Sestilli, Πρόεδρος της AIBA (Association of Italian Brokers), ανέλυσε τον ρόλο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στη διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Στη συνέχεια, η Σταυρούλα Πουλή, Προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ελλάδας (YΠEN) και συντονίστρια του έργου LIFE PROFILE, παρουσίασε το νομικό πλαίσιο ενσωμάτωσης της Οδηγίας ELD στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε παραδείγματα περιβαλλοντικής ζημιάς, με έμφαση στις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο κόστος αποκατάστασης, ανέδειξε τη σημασία της χρηματοοικονομικής ασφάλειας και τα οφέλη που αναμένονται από την ολοκλήρωση του έργου LIFE PROFILE και τη δημιουργία του ψηφιακού εργαλείου SAFER.

Η Lisa Casali, Pool Manager του Pool Ambiente, αναφέρθηκε στην εμπειρία της ιταλικής ασφαλιστικής αγοράς και στις ασφαλιστικές λύσεις και ευρύτερες υπηρεσίες που παρέχει το Pool για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής ευθύνης των ασφαλισμένων και την ουσιαστική κάλυψη και αποκατάσταση τυχόν περιβαλλοντικών ζημιών. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η εμπειρία της A2A SpA στην πράξη σχετικά με τη διακυβέρνηση περιβαλλοντικών κινδύνων. Συγκεκριμένα, η Ludovica Ferruti, ESG Risk Manager, Enterprise Risk Management, και ο Michele Mincuzzi, Head of Environmental Governance, HSE Regulations Knowledge and Mobility Management, ανέλυσαν πώς η εταιρεία εφαρμόζει συστήματα και διαδικασίες για την αποτελεσματική διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων και την ενσωμάτωση των αρχών ESG στις λειτουργίες της.

Ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Τσολακίδης, Πολιτικός – Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός EUR ING MRICS, Managing Partner της Γρύφων Περιβαλλοντική Συμβουλευτική και Senior Underwriter, Environmental Liability & Renewable Energy της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΑΑΕ, παρουσίασε την εμπειρία από την ελληνική ασφαλιστική αγορά, τις προκλήσεις, την πρόοδο, αλλά και τις προοπτικές που σηματοδοτεί η μετάβαση «από τον κίνδυνο, στην χρήση μέσων χρηματοοικονομικής ασφάλειας». Ο Αριστείδης Παρμακέλης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Καθηγητής Οικολογίας & Βιοποικιλότητας Χερσαίων Οικοσυστημάτων στο ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στη βιοποικιλότητα και στην εφαρμογή της Οδηγίας ELD.Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της μεθοδολογίας ανάπτυξης του ψηφιακού εργαλείου SAFER και ενδεικτικών case studies εκτίμησης περιβαλλοντικού κινδύνου, από τους Κωνσταντίνο Μπίθα, Καθηγητή Οικονομικής Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων, Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΙΑΠΑΔ του Πάντειου Πανεπιστημίου ΚΠΕ, και Παναγιώτη Ντζερεμέ, Μεταδιδακτορικό ερευνητή του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Η ΕΑΕΕ υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωση ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η πρόληψη περιβαλλοντικών ζημιών αποτελούν κοινή ευρωπαϊκή προτεραιότητα, ενώ πρωτοβουλίες όπως το LIFE PROFILE και το SAFER IT Tool ενισχύουν την αποτελεσματική διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην πράσινη ασφάλιση: Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς

Η διπλή πρόκληση για την εγχώρια αγορά και τα οφέλη που κομίζει η «Green Line» της Interamerican σε πελάτες και συνεργάτες

Η KPMG φέρνει την Άννα Ευθυμίου και κορυφαία στελέχη στο μεγάλο debate για την ασφαλιστική αγορά

Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας της KPMG, ενός από τα ισχυρότερα εργαλεία ανάγνωσης του κλάδου

«The Future of Insurance»: Η KPMG στην Ελλάδα παρουσιάζει τη 15η Ετήσια Έκθεση για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά

Ένα πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής ανάλυσης του εγχώριου ασφαλιστικού κλάδου θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο Electra Palace Athens στις 9/12

Ημερίδα ΕΑΕΕ και UNSAR στη Ρουμανία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE PROFILE για την αποτελεσματική διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ασφαλιστικό κλάδο από την επιβολή του δικαιώματος συμβολαίου

Τι προβληματίζει διαμεσολαβητές και θεσμικούς φορείς, τι απαντούν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Περιφέρεια Δ. Ελλάδας και Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» ενώνουν δυνάμεις για την κυκλοφοριακή εκπαίδευση

Παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και εφήβους, που θα τρέξουν σε τουλάχιστον 200 σχολεία της Περιφέρειας

Τι συνέργειες με τα νοσοκομεία ετοιμάζει η Πειραιώς;

Θα δουλέψει ο ανταγωνισμός ή θα γίνουν συμφωνίες με όλους, ώστε να μη θιχτεί κανένα νοσοκομείο;

Οι στόχοι της Swiss Re για το 2026

Εισαγωγή βιώσιμου ετήσιου προγράμματος επαναγοράς μετοχών – Η ΤΝ θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη λήψη αποφάσεων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ασφαλιστικό κλάδο από την επιβολή του δικαιώματος συμβολαίου

Τι προβληματίζει διαμεσολαβητές και θεσμικούς φορείς, τι απαντούν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Περιφέρεια Δ. Ελλάδας και Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» ενώνουν δυνάμεις για την κυκλοφοριακή εκπαίδευση

Παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και εφήβους, που θα τρέξουν σε τουλάχιστον 200 σχολεία της Περιφέρειας

Τι συνέργειες με τα νοσοκομεία ετοιμάζει η Πειραιώς;

Θα δουλέψει ο ανταγωνισμός ή θα γίνουν συμφωνίες με όλους, ώστε να μη θιχτεί κανένα νοσοκομείο;

Οι στόχοι της Swiss Re για το 2026

Εισαγωγή βιώσιμου ετήσιου προγράμματος επαναγοράς μετοχών – Η ΤΝ θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη λήψη αποφάσεων

Allianz Commercial: Γεωπολιτική αστάθεια και κυβερνοαπειλές εντείνουν τους κινδύνους για τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη

Αύξηση της συχνότητας αλλά και της σοβαρότητας των αξιώσεων κατά διοικητικών στελεχών – Τι προβλέπει έκθεση της Allianz Commercial για το 2026