της Ελενας Ερμείδου
Τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια φτάνουν οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του 2023, το δεύτερο υψηλότερο μετά από το 2011, σύμφωνα με την Swiss Re. Οι καταιγίδες στις ΗΠΑ ήταν ο κύριος μοχλός των παγκόσμιων ασφαλισμένων απωλειών από φυσικές καταστροφές, και ήταν πολύ πάνω από τον μέσο όρο των δέκα ετών Ο σεισμός του Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία ήταν η πιο δαπανηρή καταστροφή τόσο από πλευράς οικονομικών όσο και ασφαλιστικών ζημιών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Swiss Re οι συνολικές οικονομικές ζημιές στο πρώτο εξάμηνο του 2023 υπολογίζονται στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 123 δισεκατομμύρια το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα αλλά 46% πάνω από το μέσο όρο δεκαετίας.
Στις ΗΠΑ οι ζημιές από σοβαρές ασφαλισμένες φυσικές καταστροφές μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 υπολογίζεται να κοστίσουν περί τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ στα χρονικά των πρώτων εξαμήνων κάθε έτους.
Η Νέα Ζηλανδία εδέχθη πλήγμα από δύο ισχυρά καιρικά φαινόμενα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Και τα δυο αυτά συμβάντα ήταν τα ακριβότερα σε επίπεδο ασφαλισμένων ζημιών από το 1970.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην Βόρεια Ιταλία θα κοστίσουν στις ασφαλιστικές πάνω από 0,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις συνολικές οικονομικές ζημιές να υπολογίζονται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ομοίως και αυτό το συμβάν ήταν το ακριβότερο σε επίπεδο ασφαλισμένο ζημιών από το 1970.
Μεγάλες θα είναι απώλειες από τα φαινόμενα ξηρασίας στην Νότια Ευρώπη. Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι άσχημες για την περιοχή της Νοτίου Ευρώπης,καθώς το φαινόμενο της ξηρασίας προβλέπεται να επιδεινωθεί στα επόμενα χρόνια. Το ίδιο και το φαινόμενο των έντονων βροχπτώσεων.
Στις αρχές Ιουλίου, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Νότια Ευρώπη μετατράπηκαν σε θερμές ζώνε, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Στην Νότια Ευρώπη οι συνθήκες ξηρασίας έφεραν πυρκαγιές με τα περισσότερα, ωστόσο συμβάντα πυρκαγιών να έχουν προκληθεί από ανθρώπινο χέρι.
Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλγερία
Σεισμοί τρίζουν τα θεμέλια της γης και των κυβερνήσεων.
Οι σεισμοί απειλούν τις οικονομίες. Ο σεισμός του Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία ήταν η πιο δαπανηρή καταστροφή τόσο από πλευράς οικονομικών όσο και ασφαλιστικών ζημιών. Σύμφωνα με την την Swiss Re, οι ασφαλισμένες ζημιές υπολογίζονται στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας το σύνολο των οικονομικών ζημιών υπολογίζεται στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια