της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Χρονιά πίεσης στα αντασφάλιστρα αναδεικνύεται (και) το 2017, διαψεύδοντας τις ελπίδες για ανεύρεση του “πάτου” στον τρέχοντα πτωτικό κύκλο, αναφέρεται σε έκθεση της Standard & Poor’s.
Η πτωτική τάση αποδίδεται στους συνήθεις υπόπτους: Την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα (capacity) στις αντασφαλίσεις, το συγκρατημένο ύψος των ασφαλισμένων ζημιών επί σειρά ετών και τον οξύ ανταγωνισμό από τις φθηνότερες πηγές εναλλακτικών κεφαλαίων.
Ο συνδυασμός των δυνάμεων αυτών ασκεί ισχυρή πίεση στις τιμές που δοκιμάζει την ικανότητα των αντασφαλιστικών εταιρειών να αναλαμβάνουν ελκυστικά τιμολογημένους κινδύνους και να προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον.
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, τα αντασφάλιστρα για καταστροφές περιουσίας διεθνώς μειώθηκαν κατά 4-6% στην περίοδο ανανεώσεων των συμβολαίων της 1ης Ιανουαρίου και της 1ης Απριλίου. Στις ΗΠΑ, η μείωση κυμάνθηκε από 0-5%, ενώ στην Ευρώπη η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη, με μείωση από 3% έως 15% σύμφωνα με τους υπολογισμούς της S&P.
Ο διεθνής οίκος, πάντως, εκτιμά ότι οι αντασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τα εμπόδια μέσω “σύγχρονων προγραμμάτων διαχείρισης των κινδύνων, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και λελογισμένη ανάληψη κινδύνων-μέχρι στιγμής…Όλα αυτά δικαιολογούν τις σταθερές προοπτικές του αντασφαλιστικού κλάδου για την πλειονότητα των εταιρειών που τον απαρτίζουν…”
Η S&P προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι αντασφαλιστικές εταιρίες δεν πρέπει να επιδιώξουν να αναπτυχθούν επιθετικά “υποτιμολογώντας” τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, καθώς κινδυνεύουν με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του χρόνου η A.M. Best είχε εμφανιστεί πιο αισιόδοξη για την αντασφαλιστική αγορά. Αναγνώριζε μεν τους γνωστούς αρνητικούς παράγοντες, αλλά εκτιμούσε ότι η αγορά ίσως ¨πιάνει πάτο”. Τον Μάιο, η Fitch Ratings εκτίμησε ότι οι πιέσεις στα αντασφάλιστρα θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος του τρέχοντος έτους.