back to top
18.5 C
Athens
Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

“Πράσινες” συμβουλές από τη Συνεταιριστική Ασφαλιστική

Πράσινες συμβουλές που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας δίνει από τον εταιρικό ιστότοπό και στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης η Συνεταιριστική Ασφαλιστική.

synetairistiki-asfalistiki

- Advertisement -

Γνωρίζατε, π.χ., ότι γυρνώντας τον θερμοστάτη σας στους 15 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα ή όταν φεύγετε από το σπίτι σας μπορείτε να επωφεληθείτε από οικονομία στην κατανάλωση μέχρι και 15%; Ή ότι πρέπει να καλύπτετε τα τρόφιμα στο ψυγείο γιατί αλλιώς δημιουργείται επιπλέον υγρασία, η οποία υποβάλλει τη συσκευή σε κατανάλωση περισσότερης ενέργειας; Αυτές είναι μόνο δύο από τις πολλές συμβουλές βιωσιμότητας που θα βρείτε στο εγχειρίδιο «Μικρά tips για μεγάλη οικονομία» της Συνεταιριστικής:

Πράσινες ιδέες και ανακαίνιση

- Advertisement -

Με σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης μειώνετε το κόστος θέρμανσης και κλιματισμού, καθώς περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού του σπιτιού. Έτσι εξοικονομείται ενέργεια κατανάλωσης έως και 60% σε σχέση με τις οποιαδήποτε απλές μεθόδους μόνωσης που συνήθως χρησιμοποιούσαν ως τώρα οι κατασκευαστές.

Πλυντήριο VS ενέργεια

Πλένοντας τα ρούχα στο πλυντήριο, σε πρόγραμμα χαμηλής θερμοκρασίας, εξοικονομείτε σημαντικότατη ποσότητα ενέργειας. Για να καταλάβετε το πόσο σημαντική είναι, σκεφτείτε πως αν όλοι οι κάτοικοι της ευρωπαϊκής ηπείρου έπλεναν για ένα χρόνο τα ρούχα τους στους 30 ºC θα εξοικονομούσαν τόση ενέργεια αν 7.300.000 περίπου αυτοκίνητα ακινητοποιούνταν για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες, αν επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα. Στα σουπερμάρκετ, μάλιστα, θα βρείτε απορρυπαντικά πλυντηρίου που είναι ειδικά μελετημένα για να καθαρίζουν τα ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Βάλτε το πλυντήριό σας να δου­λεύει στο οικονομικό πρόγραμμα. Καταναλώνει 130 lt νερού, ενώ το συμβατικό πρόγραμμα καταναλώνει περίπου 300 lt νερού. Ακόμη, χρη­σιμοποιείτε το πλυντήριό σας με το νυχτερινό τιμολόγιο, για να κά­νετε οικονομία στο λογαριασμό της ΔΕΗ (έως 40%).

Νερό και κηπουρική

Εξοικονομήστε νερό εκμεταλλευόμενοι το νερό της βροχής και καλύψτε το χώμα με οργανικό υλικό για να αποφεύγετε την εξάτμιση του νερού. Μπορείτε να αγοράσετε συλλέκτες νερού τους οποίους θα τους συνδέσετε με τον αγωγό που μεταφέρει το βρόχινο νερό στην αποχέτευση. Έτσι, το νερό θα πέφτει στον συλλέκτη και θα διαφεύγει μόνο ότι περισσεύει. Πάντα να ποτίζετε ή νωρίς το πρωί ή τη νύχτα, για να αποφύγετε απώλεια νερού από εξάτμιση. Αν έχετε αυτόματο σύστημα, χρησιμοποιείτε το είδος που λειτουργεί με κατά τόπους σταγόνες, με κάθε «μπεκ» κοντά στον «πόδι» του φυτού. Μην χρησιμοποιείτε σύστημα ραντίσματος γιατί έτσι χάνεται μεγάλη ποσότητα νερού μέσω εξάτμισης, είτε άμεσα στον αέρα είτε από το φύλλωμα των φυτών.

Ενεργειακά αποδοτικά ψυγεία

Τα ψυγεία καταναλώνουν ενέργεια, ίσως περισσότερη από οποιαδήποτε άλλη συσκευή του σπιτιού σας. Ανάλογα πού είναι τοποθετημένο και πόσο γεμάτο είναι μέσα, επηρεάζεται η ενέργεια που θα καταναλώσει. Παρακάτω σας δίνονται μερικές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας:– Μην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου σας πολλή ώρα ανοιχτή. Κάθε φορά που την ανοίγετε διαφεύγει το 30% της ψύξης που υπάρχει μέσα στην καμπίνα.

– Καλύψτε τα τρόφιμα που έχετε στο ψυγείο. Εκτός από τη δυσάρεστη οσμή, δημιουργείται και υγρασία, η οποία υποβάλλει τη συσκευή σε κατανάλωση μεγαλύτερης ενέργειας.

– Συσσωρευμένη σκόνη μπορεί να εμποδίζει τον ανεμιστήρα του ψυγείου να αποδώσει καλά με αποτέλεσμα να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια κι επομένως μεγαλύτερη ενέργεια.

– Βεβαιωθείτε ότι τα λάστιχα στην πόρτα του ψυγείου είναι σε καλή κατάσταση. Κάντε ένα πείραμα με μία σελίδα χαρτιού: αν τραβηχτεί εύκολα, τότε μάλλον χρειάζεστε νέα λάστιχα γιατί χάνεται ποσοστό της ψύξης σας.

– Τοποθετήστε το ψυγείο σας από διάφορες πηγές θερμότητας, όπως το ηλιακό φως, το φούρνο ή ένα παράθυρο απ’ όπου μπαίνει πολύ φως.

– Αρχίστε να σκέφτεστε την αντικατάσταση του παλιού σας ψυγείου, το οποίο εκτός από τις βλάβες που θα σας παρουσιάζει μετά τα 12-15 χρόνια θα καταναλώνει σίγουρα και μεγαλύτερη ενέργεια, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό κάθε μήνα!

HOT συμβουλές για COOL σπίτια

Κι όμως γίνεται! Απολαύστε ένα δροσερό καλοκαίρι με έξυπνες λύσεις που θα σας εξασφαλίσουν ένα φιλόξενο περιβάλλον. Με τη χρήση ανεμιστήρα οροφής, με ειδικά πτερύγια που μειώνουν τον θόρυβο, καταφέρνετε να διατηρείτε το χώρο σας δροσερό, όταν η εξωτερική θερμοκρασία το επιτρέπει και δεν απαιτούνται πιο δυνατά μέσα. Χρησιμοποιήστε το air condition μόνο σε περιπτώσεις υψηλής θερμοκρασίας όπου ο ανεμιστήρας οροφής δεν αποδίδει. Επιλέξτε μια ηλεκτρική συσκευή  υψηλής ενεργειακής κλάσης με μικρή κατανάλωση ενέργειας, αφού συμβουλευτείτε από ειδικό για τις προδιαγραφές αγοράς A/C που απαιτεί ο χώρος σας. Δημιουργείστε μικρούς χώρους σκιάς έξω από τα παράθυρά σας φυτεύοντας δέντρα και τοποθετείστε περσίδες προκειμένου τις ώρες αιχμής να αντανακλάται ο ήλιος.Προετοιμαστείτε!

– Συντηρείτε ετησίως όλες τις συσκευές ψύξης σας πριν το καλοκαίρι (καθαρισμός φίλτρου, έλεγχος αποστράγγισης κ.τ.λ.).

– Κλείσιμο αεραγωγών στα δωμάτια που δεν χρειάζονται.

– Τοποθέτηση μικρής συσκευής καταψύκτη σε σκιερό μέρος (υπόγειο) για να αποφεύγετε την επιβάρυνση του ψυγείου σας.

Επιλογή σχολικών ειδών

Πολλά οικολογικά σχολικά είδη είναι διαθέσιμα τα τελευταία χρόνια από καταστήματα, προμηθευτές και διάφορες ιστοσελίδες στο ευρύ κοινό. Μπορεί να κοστίζει λίγο περισσότερο, αλλά σκεφτείτε ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε μακροπρόθεσμα το περιβάλλον ενώ παράλληλα μεταφέρετε βιωματικά στο παιδί σας την οικολογική σας συνείδηση, δημιουργώντας έναν υπεύθυνο και οικολογικά συνειδητοποιημένο πολίτη.

Βιολογικά και τοπικά

Συχνά πρέπει να επανεξετάζουμε τι τρώμε εμείς για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και πώς επηρεάζεται ο πλανήτης από τις διατροφικές μας συνήθειες. Η καλύτερη συνταγή είναι να καταναλώνονται τροφές που προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς και κατά το δυνατόν περισσότερο να είναι οργανικά. Τρόφιμα που δεν έχουν υψηλό δείκτη στη διατροφική μας αλυσίδα, όπως ξηροί καρποί, φρούτα εποχής και λαχανικά, τα οποία έχουν υψηλή θερμιδική αξία, ενώ παράλληλα έχουν ήπια επίδραση στη γη.

Αντιθέτως, οι επιλογές των τροφών που προέρχονται από μακρινές περιοχές όπως άλλες χώρες, θυμηθείτε ότι επιβαρύνονται με τα καύσιμα των μέσων που τα μεταφέρουν, σε αντίθεση με τα τοπικά κι εγχώρια προϊόντα, που φτάνουν στο πιάτο σας φρέσκα και θρεπτικά. Οι τοπικοί μας αγρότες άλλωστε υπολογίζουν στη στήριξή σας, προκειμένου να παράγουν προϊόντα ανώτερης αξίας και υψηλής περιεκτικότητας θρεπτικών συστατικών.

Πηγή: http://www.syneteristiki.gr/

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μελέτη PHSSR: Πώς η χρόνια νοσηρότητα επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ

Σε παρεμβάσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας στοχεύει νέα μελέτη στο πλαίσιο της

ΕΑΕΕ: To Action Plan της Κομισιόν για την αυτοκινητοβιομηχανία

Στις 5 Μαρτίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EE) παρουσίασε το σχέδιο δράσης της (Action Plan ΕΕ) για τον τομέα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τι συζητούν σήμερα οι αντασφαλιστές στο Baden Baden

Ξεκίνησε χτες Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 το συνέδριο των αντασφαλιστών στο Baden Baden στην Βάδη Βυρτεμβέργη με τις κύριες συζητήσεις των αντασφαλιστών να επικεντρώνονται στις συνθήκες της προσφοράς και της ζήτησης.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

NN Social Innovation Startup Award 2025

Ο διαγωνισμός που επιβραβεύει την κοινωνική καινοτομία, ξεκίνησε για 2η συνεχή χρονιά. H NN, πιστεύει στους ανθρώπους που οραματίζονται

Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του R. Gauci;

Το επόμενο βήμα στην καριέρα του έκανε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Robert Gauci.

Το Ε.Ε.Α. δίπλα στη «Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού Αγία Άννα» και στο «Ίδρυμα Δωρεάς Μ. Κόκκορη»

Στιγμές αγάπης και χαράς μαζί με λαμπάδες και πασχαλινά δώρα προσέφερε η Διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε

Syndea: Μια λαμπάδα, ένα χαμόγελο!

Με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς, στη Syndea φέτος το Πάσχα, στηρίζουμε το σπουδαίο έργο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παράταση έως τις 15 Ιουνίου για τον καθαρισμό των οικοπέδων

Ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

NN Hellas: Πιστοποιείται για το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών, από την TÜV HELLAS

Την απόδοση πιστοποιητικού στην ΝΝ Hellas, μία από τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα, για τη συμμόρφωσή της με το πρότυπο

Aon: Το 2025, έτος με τις μεγαλύτερες δαπάνες φυσικών καταστροφών για τις ασφαλιστικές;

Οι οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές άγγιξαν τουλάχιστον τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2025

H ERGO εξαγοράζει την Next Insurance αντί του ποσού των 2,6 δισ.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η NEXT Insurance θα αποτελέσει μέρος της ERGO της κύριας ασφαλιστικής της Munich Re.

Πάρκινσον: Η Σιωπηλή Νόσος που Απειλεί το Μέλλον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική διαταραχή παγκοσμίως, μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ, που επηρεάζει 6.2 εκατομμύρια ανθρώπους