back to top
19.6 C
Athens
Τετάρτη 15 Απριλίου 2026

Σήμα συναγερμού στην ασφάλιση των drones

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

“Σήμα συναγερμού” για τον ασφαλιστικό κλάδο σε ό,τι αφορά τον νέο κίνδυνο που ονομάζεται drones (ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα όπως είναι η επίσημη ονομασία τους), αποτελεί η σύγκρουση ενός drone με επιβατικό αεροσκάφος της British Airways, λίγο πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου την Κυριακή 17 Απριλίου.

- Advertisement -

Αεροσκάφος της  ΒΑ που εκτελούσε την πτήση Γενεύη-Λονδίνο με 138 επιβαίνοντες χτυπήθηκε από drone προτού προσγειωθεί, χωρίς ευτυχώς να προκληθει κάποιο πρόβλημα. Οι βρετανικές αρχές ξεκίνησαν ήδη έρευνα για το συμβάν, ενώ η αστυνομία διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια σύλληψη.

Σύμφωνα με τον Stephen Landells, ειδικό σε θέματα ασφαλείας πτήσεων του Συνδέσμου Πιλότων της British Airways (BALPA) είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν και άλλες τέτοιες συγκρούσεις, ενδεχομένως με σοβαρότερες συνέπειες, καθώς η χρήση drones έχει αυξηθεί κατακόρυφα τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ και πολλά από τα οχήματα αυτά πραγματοποιούν ανεξέλεγκτες πτήσεις πολύ κοντά σε αεροδρόμια, Ο κ. Landells  θεωρεί ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει μητρώο καταγραφής των drones, ώστε να μπορεί να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες τους σε περίπτωση ατυχήματος, προσθέτοντας ότι θα ήταν χρήσιμο κατά τη διαδικασία καταγραφής οι νέοι ιδιοκτήτες των drones  να λαμβάνουν εκπαίδευση , ώστε να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους με ασφάλεια.

- Advertisement -

Ο επικεφαλής ανάλυσης του Chartered Insurance Institute Laurence Baxter δήλωσε ότι παρότι δεν προκλήθηκαν ζημίες ή τραυματισμοί (ευτυχώς.) από το συμβάν του Λονδίνου, εντούτοις αναδεικνύεται η ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές συγκρούσεις. “Ο αριθμός των drones αυξάνεται, αλλά δυστυχώς έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος στον διάλογο για την θέσπιση standards ασφαλείας, παρότι τα drones αποτελούν δυνητική απειλή όχι μόνο για τα επιβατικά αεροσκάφη, αλλά και για τα μικρότερα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα.”

Ο Joshua Down, μεσίτης αντασφαλίσεων της Willis Re  σημείωσε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ετοιμάζεται να θεσπίσει ειδικές ρυθμίσεις για τα drones, θέτοντας στο επίκεντρο την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα, την ασφαλιστική τους κάλυψη και την απόδοση ευθυνών (όπως και την διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων) σε περίπτωση ατυχημάτων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η «αόρατη» ζημιά του πολέμου: μπορεί η ασφάλιση να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας;

Με όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, βλέπουμε ξανά πόσο βαθιά επηρεάζεται η ανθρώπινη ψυχή όταν καταρρέει η κανονικότητα

Στο MIT ως Guest Lecturer ο Παναγιώτης Λελεδάκης

Με αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο των χρηματοοικονομικών, της ασφάλισης και της συμβουλευτικής

Παύλος Αχής, ΟΡΙΖΩΝ 1964 Ασφαλιστική, στο IWtalks: Γιατί να δουλέψει ένας 25χρονος στην ασφάλιση;

Ο Chief Insurance & Reinsurance Officer απαντά στο ερώτημα: «Τι θα λέγατε σε έναν 25χρονο που θα σας ρωτούσε σήμερα γιατί να δουλέψει στην ασφάλιση;»

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«αν ήξερες!»: Γιατί η ασφαλιστική διαμεσολάβηση αποτελεί επάγγελμα με προοπτική και ουσία

Η σειρά vidcast «αν ήξερες!» του insuranceworld.gr συνεχίζει δυναμικά, επιχειρώντας να αναδείξει, με απλό και ουσιαστικό τρόπο, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ασφάλιση και τον ρόλο της στη σύγχρονη κοινωνία.

Η ηλεκτροκίνηση των εταιρικών στόλων στην Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν 250 δισ.

Ο εξηλεκτρισμός των εταιρικών στόλων αποτελεί σημαντική οικονομική και κλιματική ευκαιρία για την Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση των EY και Eurelectric

Αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα

Μελέτη της ΕΑΕΕ για τις ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές...

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Πλούσια ατζέντα με περισσότερες από 200 συζητήσεις – Ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια πραγματικότητα μετασχηματίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, το 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

«αν ήξερες!»: Γιατί η ασφαλιστική διαμεσολάβηση αποτελεί επάγγελμα με προοπτική και ουσία

Η σειρά vidcast «αν ήξερες!» του insuranceworld.gr συνεχίζει δυναμικά, επιχειρώντας να αναδείξει, με απλό και ουσιαστικό τρόπο, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ασφάλιση και τον ρόλο της στη σύγχρονη κοινωνία.

Στρατηγική συνεργασία ARAG Hellas & Sofos Insurance Agency AE

Την Τρίτη 31 Μαρτίου 2026 μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρίας ARAG SE Υποκατάστημα Ελλάδας (ARAG Hellas) και του διαμεσολαβητικού ασφαλιστικού

Νέο πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης “ERGO My Travel”

Η ERGO Hellas προωθεί το πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης “ERGO My Travel”, που απευθύνεται σε όσους ταξιδεύουν συχνά για αναψυχή ή εργασία

Η ηλεκτροκίνηση των εταιρικών στόλων στην Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν 250 δισ.

Ο εξηλεκτρισμός των εταιρικών στόλων αποτελεί σημαντική οικονομική και κλιματική ευκαιρία για την Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση των EY και Eurelectric